Vágólapra másolva!
A hollandiai Wijk aan Zee-ben zajló Corus 2006 szuperverseny kilencedik fordulójában ismét győzött a két éllovas, Viswanathan Anand és Veszelin Topalov, s egypontosra növelték előnyüket.  Mindketten a szicíliai védelem Szvesnyikov-változatában nyertek, a bolgár világbajnok a sötét bábukat vezetve a 16 éves ukrán Szergej Karjakinra mért csapást, aki túlértékelte világos lehetőségeit. Az indiai exvilágbajnok világossal szerezte meg a teljes pontot a holland Loek Van Welyvel szemben, a minőségáldozatos folytatás beváltotta a hozzáfűzött reményeket. Lékó Péter világossal nem tudott előnybe kerülni a francia Etienne Bacrot-val szemben, és hetedik remijét könyvelhette el. Az angol Michael Adams és az izraeli Borisz Gelfand holtversenyben a harmadik helyre tört előre. A nagymesterversenyen Almási Zoltán izgalmas partiban remizett a cseh Navarával, sakozónk a következő partiját a félpontos előnnyel vezető norvég Magnus Carlsennel vívja.

A hétfői szabadnap a nagymesterek után újult erővel vetették magukat a küzdelembe, és négy eldőlt játszma is jellemezte az egyre élesebb párharcokat. A világbajnok és az exvilágbajnok, Veszelin Topalov és Viswanathan Anand versenyfutása fémjelzi a 19-es kategóriájú szuperversenyt, újabb nyeréssel immár egy ponttal előzik meg üldözőiket. Mindketten éles megnyitáselméleti párbajban múlták felül ellenfeleiket, az ukrán Szergej Karjakint, illetve a holland Loek Van Welyt.

Van Wely sötéttel a Szvesnyikov-változat egyik legnagyobb specialistájának számít, Anand pedig oly sokszor vezette világost sikerre a variban. (Azt ne feledjük, hogy a tavalyi versenyen az első hely sorsát is döntően befolyásolta az indiai sakkozó Lékó Pétertől világossal elszenvedett veresége.) Anand ezúttal minőségáldozatos folytatást választott, Van Wely tért el a 19. lépésben az elmélet által szívesen idézett partitól. Világosnak veszélyes szabadgyalogja jelentett kompenzációt, Van Wely a nehezen értékelhető állásban időzavarba került. Anand visszanyerte a minőséget, s begyűjtötte ötödik nyerését.

Érdekesen alakult a másik parti sorsa, Veszelin Topalov sötéttel bocsátkozott a Szevsnyikov-változat kínálta kalandokba. Szergej Karjakin szemre nagyon tetszetősen állt, ezért kerülte el a lépésismétlést, de két pontatlanság után a bolgár világbajnok átvette a kezdeményezést, a sötét haderő a világos királyállás ostromára indult. Topalov a támadást anyagi előnnyel zárta, s érvényesítésében nem hibázott.

Meglepő könnyedséggel győzött Borisz Gelfand a változatos teljesítményt nyújtó Ivan Szokolov ellen. A holland nagymester vezérével gyalogvadászatra indult, s nem maradhatott el könnyelmű tervének megbüntetése. Formán kívül az amerikai Gata Kamsky, nagyon látszik, hogy hosszú kihagyás után játszik az elit egyik legerősebb tornáján. Michael Adams a fontos nyeréssel holtversenyben a harmadik helyre jött fel.

Sajnos Lékó Péter játékából hiányzik az átütő erő, a francia Etienne Bacrot orosz huszárjátéka ellen nem tudott igazán ütőképes varit feltalálni, s az újabb remivel változatlanul csak holtversenyben a hetedik. Az ukrán Vaszilij Ivancsuk hiába nyert gyalogot, az azeri junior világbajnok, a 20 éves Mamedgyarov a világos király elleni akcióval lépésismétléses remit kényszerített ki. Sokáig kínozta egymást az egyenlő állásban az örmény Levon Aronyian és a holland Szergej Tivjakov.

a 9. forduló eredményei:
Gelfand (izraeli, 2723) - Szokolov (holland, 2689) 1 - 0 (Vezércsel, 31)
Karjakin (ukrán, 2660) - Topalov (bolgár, 2801) 0 - 1 (Szicíliai védelem, 50)
Aronyian (örmény, 2752) - Tivjakov (holland, 2669) döntetlen (Katalán megnyitás, 52)
Ivancsuk (ukrán, 2729) - Mamedgyarov (azeri, 2709) döntetlen (Spanyol megnyitás, 27)
Anand (indiai, 2792) - Van Wely (holland, 2647) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 42)
Lékó (2740) - Bacrot (francia, 2717) döntetlen (Orosz huszárjáték, 49)
Kamsky (amerikai, 2686) - Adams (angol, 2707) 0 - 1 (Vezérindiai védelem, 40)

a szuperverseny állása:
1-2. Anand és Topalov 6,5 pont
3-4. Adams és Gelfand 5,5
5-6. Ivancsuk és Karjakin 5
7-8. Lékó Péter és Aronyian 4,5 4
9-10. Tivjakov és Van Wely 4
11. Mamedgyarov 3,5
12-13. Bacrot és Szokolov 3
14. Kamsky 2,5

a 10. forduló párosítása:
Szokolov - Adams
Bacrot - Kamsky
Van Wely - Lékó
Mamedgyarov - Aronyian
Tivjakov - Ivancsuk
Topalov - Aronyian
Gelfand - Karjakin.