Társoldalunk:

Clijsters a végállomást jelentette Hingisnek

2006.01.25. 10:40

Elmaradt a szenzáció, pedig az ötödik kiemelt orosz Nyikolaj Davigyenkónak hat labdája volt a 2:1-es játszmaálláshoz az időnként gyengélkedő, szokatlanul sokat hibázó Roger Federer ellen. A svájci azért több mint háromórás meccsen győzve utolsóként bejutott a legjobb négy közé a férfi egyesben az Australian Openen. Pénteken azzal a Nicolas Kieferrel találkozik, aki tavaly Wimbledonban egyedüliként tudott játszmát nyerni ellene.

"Mérkőztem már vele néhányszor, de még soha nem vesztettem ellene. Kemény meccseink voltak, és most egyértelműen jó formában teniszezik. Remekül ment neki a tavalyi szezon végén Sanghajban is, nehéz csata lesz, hosszú labdamenetekkel az alapvonalról. Nekem kell irányítani és hozni a saját játékomat. Nem izgulok túlságosan, mert jó formában érzem magam. Tehát kemény ellenfél következik, de ahogy haladunk előre, nem is lesz könnyebb" - nyilatkozta Roger Federer még hétfőn a Davigyenko elleni mérkőzésről.

A svájci szinte tökéletesen megjósolta azt, ami szerda este történt a Rod Laver Arenában. Az elmondottak alapján nem lephette meg semmi, hiszen azt kapta, amit várt, csak az nem stimmelt, hogy ő nem teniszezett annyira káprázatosan, mint szokott, és az orosz gyakran beült a pilótafülkébe, irányított, kitűnően játszott. A semleges szurkolóknak így lett igazán érdekes a találkozó.

"Szeretnék mindig játszmavesztés nélkül nyerni, de ha simán győzök, ti, fiúk szenvedtek, hogy valami jót kérdezzetek. Mennyivel egyszerűbb így, hogy a tenyeres meg a fonák helyett arról beszélgethetünk, milyen volt küzdeni" - viccelődött az újságírókkal Federer még a Tommy Haas elleni ötszettes ütközet után.

Amikor szerda este Davigyenko 4:6; 6:3; 5:4; 40:15-re vezetett az első kiemelt ellen, elég tanácstalannak tűnt a zseni és a lelátón ülő Tony Roche arcáról is azt lehetett leolvasni, nem érti, mi történik a pályán. Federer fonákja betegeskedett, a szerény szőke orosz horgász pedig diktálta a tempót, jobbra-balra mozgatta a svájcit. Már a nyitószett is érdekesen alakult: Federer a játszmáért szerválva ritkán szokta elbukni az adogatójátékát. Most ez is megtörtént! Igaz, utána rögtön javított - avagy működésbe lépett a "Novotna-effektus"...

Szegény Davigyenko! A hat kimaradt játszmalabda és a harmadik szettet záró kettős hiba után néhányan Novotna, mások Petrova nevét emlegették. Nagyszerű tudású teniszezők, akik azonban mentálisan, fejben csak ritkán tudtak felnőni a feladathoz. Az orosz ha egy kicsit jobban hisz a sikerben, ha a fontos pillanatokban nem remeg meg a keze, begyűjthette volna Federer skalpját.

Kedvező volt a csillagok állása: a svájci nem teniszezett ellenállhatatlanul, a kihívó viszont felülmúlta a várakozást. De ettől is nagy bajnok Roger Federer, ilyen helyzetből képes győztesen kijönni: 3 óra 13 perc alatt 6:4; 3:6; 7:6; 7:6-ra nyert úgy, hogy 52 ki nem kényszerített hibát produkált.

Az első helyen kiemelt kiválóság pénteken a német Nicolas Kieferrel találkozik az elődöntőben, míg a férfiak másik mérkőzésén az argentin David Nalbandian (4.) és a torna eddigi meglepetésembere, a ciprusi Marcos Bagdatisz csap össze csütörtökön.

férfi negyeddöntő:
Kiefer (német, 21.) - Grosjean (francia, 25.) 6:3, 0:6, 6:4, 6:7 (1-7), 8:6
Federer (svájci, 1.) - Davigyenko (orosz, 5.) 6:4, 3:6, 7:6 (9-7), 7:6 (7-5)

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK