Vágólapra másolva!
Újoncok az elődöntőben: David Nalbandian és Marcos Bagdatisz után Nicolas Kiefer is pályafutása során először jutott a legjobb négy közé az Australian Openen. A 28 éves német a verseny idei leghosszabb mérkőzésén, közel öt órás csatában győzte le a francia Sebastien Grosjeant. Ha folytatódik ez a sorozat, akkor az esti műsorban az orosz Davigyenko jobbnak bizonyul Roger Federernél, de erre nem ajánlatos fogadni.

Siklós Erik helyszíni tudósítása Melbourne-ből

Éjjel egy órakor még teniszeztek a Melbourne Parkban, de délelőtt tizenegyre újra megtelt a Rod Laver Aréna. Az ausztrál nyár egyik sajátossága a hatalmas hőmérséklet-ingadozás. Lehet napközben 23-27 fok, estére akkor is úgy le tud hűlni, hogy elkel a kabát.

Az ausztrál nyár másik, sokkal tragikusabb, fájdalmasabb jellemzője, hogy ég az erdő, a bozót. Napok óta küzdenek a tűzoltók a hatalmas, házakat, otthonokat, a természetet pusztító lángokkal Victoriában. A Melbourne-től jó 200 km-re tomboló tűz nem okoz pánikot a metropolisban, az emberek mintha már hozzá szoktak volna, hogy valahol mindig ég az országuk januárban.

Éjszaka egy maratoni férfi csata, a Bagdatisz-Ljubicic párbaj miatt kellett túlórázniuk a biztonságiaknak, a gépkocsivezetőknek, a büféseknek és mindazoknak, akik szolgálatban voltak az Australian Open kilencedik napján. Miközben a negyeddöntőbe jutott nők átlag egy óra tizennégy percet töltöttek a pályán, a fiúk egymás után játszották a három órát is meghaladó mérkőzéseket.

Várható volt, hogy Sebastien Grosjean és Nicolas Kiefer szintén a végsőkig küzd majd a legjobb négy közötti utolsó előtti helyért. A francia játszott már a fináléba jutásért Melbourne-ben, a német viszont még soha egyetlen Grand Slamen sem került az elődöntőbe. Amikor Grosjean az első játszma elvesztése után egy gémet sem engedélyezett Kiefernek a másodikban, kevesen fogadtak volna arra, hogy három és fél órával később még mindig megjósolhatatlan lesz, ki nyer.

A dráma a negyedik szett rövidítésében kezdett fokozódni. A germán nehezen emésztett meg néhány bírói döntést, pedig nem volt igaza. A színház nem zavarta meg a 27 éves marseille-it és másodszor is egyenlített. Sőt, előbb 2:0-ra vezetett a döntő játszmában, majd négy órával a rajt után az 5:3-ért adogathatott, hiába.

Néhány perccel később a francia rendelte ki a vezetőbírót, mert nem értett egyet a székben ülő Carlos Bernardes döntésével. Egy bámulatos labdamenet végén Kiefer miután hatalmasat rohanva a hálóhoz visszatette a labdát, azzal a lendülettel eldobta az ütőjét, mert úgy ítélte meg, hogy Grosjean ziccerhez jutott és ő lábbal már nem ér oda. A francia azonban a hálóba ütötte a játékszert, de azt mondta azért, mert a német repülő ütője megzavarta.

Hiába jött ki Mike Moresey, nem bírálta felül kollégáját. Szerencsére nem ez döntötte el a meccset. A francia fokozatosan fáradt és ugyan káprázatos tenyerese még többször megvillant, Kiefer nem csak jól védekezett, de remek rövidítésekkel mozgatta ellenfelét. Az első mérkőzéslabdánál a német még elrontotta a biztos pontnak tűnő tenyerest, viszont a következőnél a francia hibázott a hálónál.

A statisztika alapján Grosjean nyert: több pontot érő ütése (59/34) és kevesebb ki nem kényszerített hibája (55/67) volt, több ászt (12/4) és kevesebb kettős hibát (2/9) adogatott, mint Kiefer, összességében kilenc ponttal többet nyert. De a 4 óra 48 perces maraton győztese Nicolas Kiefer lett (6:3, 0:6, 6:4, 6:7, 8:6).

A nőknél a harmadik helyen kiemelt Amelie Mauresmo nagyon simán, mindössze három játékot elveszítve, 52 perc alatt legyőzte a svájci Patty Schnydert, Kim Clijsters pedig véget vetett Martina Hingis menetelésének.

férfi negyeddöntő:
Kiefer (német, 21.) - Grosjean (francia, 25.) 6:3, 0:6, 6:4, 6:7 (1-7), 8:6

női negyeddöntő:
Mauresmo (francia, 3.) - Schnyder (svájci, 7.) 6:3, 6:0
Clijsters (belga, 2.) - Hingis (svájci) 6:3, 2:6, 6:4