Vágólapra másolva!
Bár az olimpiai csarnok már a múlté, idén sem marad el a hagyományos budapesti nemzetközi fedett pályás atlétikai verseny. A tavaly év végén lebontott létesítmény közelében felhúzott "téli sátorban" - amelyik állítólag a legnagyobb ilyen jellegű építmény Európában - pénteken délután tizenhét ország versenyzői állnak rajthoz.

A helyszín kétségkívül szokatlan, de a futópályára bizonyosan nem lesz panasz, hiszen a 2004-es budapesti fedett pályás vb-n használtat állították fel, amelyik két éve a Papp László Sportarénában jól vizsgázott. A nézők számára két kis lelátót is elhelyeztek, ám a Magyar Atlétikai Szövetség honlapján olvasható információ szerint a belépők számát limitálni kell, a szigorú biztonsági előírások miatt ugyanis egyidejűleg hivatalosan csak kétszázan tartózkodhatnak a sátorban.

- Ha az engedélyezett kétszáz főből levesszük a versenyzők, bírók és egyéb közreműködők számát, akkor mennyi néző tekintheti meg a versenyt? - kérdeztük Mérei László szakmai igazgatót.
- Kicsit valóban szűkösen leszünk, de azért nem számoljuk egyesével, hogy éppen hányan tartózkodnak a sátorban. Az biztos, hogy idén különleges hangulatú, romantikus versenyt rendezünk.

- Mennyire lesz sűrű a mezőny és kiket emelne ki?
- Tizenhét ország versenyzői indulnak, s bár igazi világklasszis, olimpiai- vagy vb-érmes induló nincs köztük, úgy gondolom, hogy színvonalas, izgalmas versenyekre van kilátás. Férfi hármasugrásban a fehéroroszból szlovák állampolgárrá lett U23-as Európa-bajnok Dimitrij Valjukevic legjobbja 17,57 méter, de az angol Julian Golley is ugrott már 17 méter felett. Férfi 400-on a belga Cédric Van Branteghemnek 45,01 másodpereces ideje van. A női 800 méteren indulók közül pedig kiemelkedik az itt edzőtáborozó bolgár Teodora Kolarova, aki 2:01.14 perces idővel rendelkezik, valamint a 2:02.68-at tudó angol Karen Harewood.

Ketten a rúdugrás mezőnyéből: Molnár Krisztina és Juhász Fanni

- A magyar indulók közül kiktől lehet a legjobb eredményeket várni?
- Női rúdugrásban egy felkészülési versenyen Molnár Krisztina idén már 443 centit teljesített, ami mutatja, hogy ő igazán jó formában kezdte az évet. A női rúdugrás amúgy mindenképpen az egyik legérdekesebb versenynek ígérkezik. Vaszi Tünde fedett pályán idén megint ebben a számban versenyez - nem távolugrásban -, és Juhász Fanni is indul. A szezon persze igazából majd most kezdődik, így egyelőre inkább csak edzésinformációk birtokában vagyunk. Ezek alapján viszont női magasugrásban Győrffy Dórának is jó szezonja lehet.

- Mi a helyzet a válogatott többi tagjaival?
- Az U23-as Eb-n 400 méter gáton bronzérmes Dezső Ákos ezúttal 200 méteren fut. Hatvan méteren rajthoz áll a bécsi versenyen győztes Farkas Attila, valamint Németh Roland is 60 méter gáton Kiss Dániel, Palágyi Gergely és Kovács Balázs egyaránt, magasugrásban pedig a tavaly országos csúcsot elért Boros László. Ami még a nőket illeti, az U23-as Eb-n 200 méteren ezüstérmes Listár Nikolett eredetileg rajta volt a rajtlistán, de mint kiderült, van némi gondja az Achilles-inával, ezért ő kihagyja a versenyt, rúdugrásban Szabó Zsuzsa sem indul, Ajkler Zita ellenben ott lesz a távolugrás mezőnyében.

Fábik Tibor