Vágólapra másolva!
A hollandiai Wijk aaz Zee-ben zajló Corus 2006 szuperverseny tizedik fordulójában Veszelin Topalov újabb győzelmet aratott, s félpontos előnnyel vezet legnagyobb riválisa, Viswanathan Anand előtt. A bolgár világbajnok ismét megvillant, gondos elemzéssel előkészített minőségáldozattal lepte meg a Világkupa-győztes Levon Aronyiant. A világos szabadgyalogok eldöntötték a parti sorsát, látványos befejezésben gyönyörködhettünk. A sötét bábukat vezető indiai exvilágbajnok csak remizett a junior világbajnok azeri Shakriyar Mamedgyarovval. A címvédő Lékó Péter elszenvedte második vereségét, a holland Loek Van Wely futópárja  megnehezítette életét, nagymesterünk a 30. lépésben sorsdöntő hibát vétett. A B tornán Almási Zoltán sötéttel remizett az éllovas Magnus Carlsennel, a döntetlennek a 15 éves norvég fiú örülhetett, megőrizte félpontos előnyét. Csütörtökön szabadnap lesz.

Az esztendő első szuperversenyének hajrájában Veszelin Topalov remek győzelmével lépéselőnyt szerzett. A bolgár világbajnok San Luis-i káprázatos sikere után aligha tudott csak a sakkra koncentrálni, hiszen a spanyolországi Salamancában élő Topalovot nemzeti hősként fogadták hazájában. Ráadásul Wijk aan Zee-ben újdonsült világbajnokként már a második fordulóban érzékeny vereséget szenvedett az angol Michael Adamsszel szemben. Topalovot azonban a vesztés nem ingatta meg, s a tizedik játéknapon immár hatodik nyerésével kápráztatta el a sakkrajongókat.

Az orosz sportújság éppen ma adta hírül, hogy esetleg mégis létrejön a Topalov-Kramnyik párosmérkőzés. A FIDE elnöke, Kirszan Iljumzsinov azonban bejelentette, hogy ez a párharc nem befolyásolja a 2006/07-re kiírt világbajnokság menetrendjét, idén októberben lejátsszák a világbajnok-jelölti meccseket, 2007-ben pedig megrendezik a nyolc résztvevős, kétfordulós világbajnoki döntőt. Topalov nem foglalkozik a sakkdiplomácia bonyolult kérdéseivel, azt menedzserére, Szilvio Danailovra bízza. A bolgár világelsőt sokkal jobban érdekli a vezérindiai védelem látszólag jól elemzett változata, ahol nagy meglepetést tálalt Világkupa-győztes ellenfelének, az örmény Levon Aronyiannak, a viszonylag békés állásban minőséget áldozott. Ezekben a pozíciókban az elemzőprogramok kevesebb segítséget tudnak nyújtani, hiszen a figurák relatív erejének bűvkörében a matematikai számítás kevéssé érvényesül, az intuíció, a kreativitás jut szerephez. Aronyian sokat gondolkodott, Topalov azonnal húzott, az összekötött világos szabadgyalogok világos sikerét ígérték. Topalov egy második minőségáldozattal koronázta meg látványos játékát.

A holtversenyes társ, Viswanathan Anand sötéttel csatázott a vezérindiai védelemben, de csak remire futotta erejéből. A hátralevő ellenfelek ismeretében azonban még nem dőlt el a Topalov-Anand versenyfutás, a világbajnoknak papíron nehezebb ellenfelekkel kell megküzdenie. Ivancsukkkal szemben sötét lesz, majd Anand ellen a világos bábukat vezeti, s a záró játéknapon Lékó Péter ellen sötéttel veszi fel a küzdelmet. Anand világos lesz Tivjakov ellen, a rangadó után Gelfanddal szemben világossal fejezi be idei szereplését.

Nagy szomorúság, hogy a címvédő Lékó Péter ezúttal nem tud beleszólni az első helyért vívott versengésbe, s a mezőny leggyengébb értékszámú nagymesterével, a holland Loek Van Welyvel szemben elszenvedte második vereségét, holtversenyben csak nyolcadik három fordulóval a befejezés előtt. A megnyitás Péter számára kedvezően zárult, joggal bíztunk abban, hogy újabb döntetlen után jöhet a jó hajrá. Reményeinket a holland sakkozó futópárja, majd Lékó nagy hibája meghiúsította, világos távolabbi szabadgyalogja Van Wely győzelmét eredményezte.

A forduló harmadik nyerését a francia Etienne Bacrot aratta, a sereghajtó Gata Kamsky már a megnyitásban hibázott. Az angol Michael Adams és az izraeli Borisz Gelfand remikkel is megőrizte előkelő helyezését, a két ukrán, Vaszilij Ivancsuk és Szergej Karjakin üldözi őket.

A 10. forduló eredményei:
Szokolov (holland, 2689) - Adams (angol, 2707) döntetlen (Bogoljubov védelem, 33)
Bacrot (francia, 2717) - Kamsky (amerikai, 2686) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 46)
Van Wely (holland, 2647) - Lékó Péter (2740) 1 - 0 (Nimzoindiai védelem, 47)
Mamedgyarov (azeri, 2709) - Anand (indiai, 2792) döntetlen (Vezérindiai védelem, 26)
Tivjakov (holland, 2669) - Ivancsuk (ukrán, 2729) döntetlen (Spanyol megnyitás, 40)
Topalov (bolgár, 2801) - Aronyian (örmény, 2752) 1 - 0 (Vezérindiai védelem, 44)
Gelfand (izraeli, 2723) - Karjakin (ukrán, 2660) döntetlen (Katalán megnyitás, 22)

A szuperverseny állása:
1. Veszelin Topalov 7,5 pont
2. Viswanathan Anand 7
3-4. Michael Adams és Borisz Gelfand 6
5-6. Vaszilij Ivancsuk és Szergej Karjakin 5,5
7. Loek Van Wely 5
8-10. Lékó Péter, Levon Aronyian és Szergej Tivjakov 4,5
11. Shakriyar Mamedgyarov és Etienne Bacrot 4
13. Ivan Szokolov 3,5
14. Gata Kamsky 2,5

A pénteki 11. forduló párosítása:
Karjakin - Szokolov
Aronyian - Gelfand
Ivancsuk - Topalov
Anand - Tivjakov
Lékó - Mamedgyarov
Kamsky - Van Wely
Adams - Bacrot