Vágólapra másolva!
A versenyzőként olimpiai bronzérmes és Világkupa-győztes Szalai György, a sportági szövetség (MSSZ) egykori főtitkára lett a magyar súlyemelő-válogatott szövetségi kapitánya.

Az MSSZ elnöksége - a szövetség tájékoztatása szerint - keddi ülésén tette le a voksot mellette, lényegében egyhangúlag hozva meg döntését. A négy és fél hónapja megüresedett posztra hárman pályáztak, s végül a meghallgatásukat követő szavazáson a 13 fős testület jelen levő 11 tagja közül tíz foglalt úgy állást, hogy Szalai legyen a kapitány - bár a hivatalos szerződéskötés még hátravan, valószínűsíthetően - a 2008-as pekingi nyári olimpia végéig terjedő időszakban.

Rajta kívül pályázott még Szabolcsi Károly, a kisújszállásiak vezetőedzője és Juhász István, a diósgyőriek mestere, a NUPI, a Nemzeti Utánpótlás-nevelési Intézet Héraklész-programjának vezetője, ám utóbbi még az elnökségi határozat előtt gyakorlatilag visszalépett, részben annak következtében, hogy előzőleg az edzőbizottság is Szalai megbízatását pártolta.

Szalai György 55 éves, súlyemelő-pályafutásának legnagyobb sikerét az 1980-as moszkvai olimpián nehézsúlyban kiérdemelt harmadik helyezéssel érte el. Aktív versenyzői karrierjét befejezve volt az ifjúsági válogatott kapitánya, edzősködött itthon - például Tatán és Tatabányán -, s külföldön is, Malajziában, Egyiptomban, legutóbb pedig Tunéziában dolgozott szövetségi kapitányként, vb-érmes tanítványa is volt. Vezetett nemzetközi edzői kurzusokat, többek között Jordániában, Ugandában, Tanzániában. A Magyar Súlyemelő Szövetségben 1989 és 1992 között ellátta a főtitkári teendőket, most - magyar szövetségi kapitányként - ismét közvetlenül a sportszakmába tér vissza.

"Pályázatomban is munkát, munkát és megint csak munkát ígértem, ha dolgoznak a versenyzőink, meglesz az eredmény is. A súlyemelésben 41 éves tapasztalatom van, szeretném hasznosítani a megszerzett tudást. Alapcél: senki ne nyúljon semmilyen tiltott szerhez, tiszta felkészüléssel kell eredményessé válnunk, dopping helyett a táplálkozástudományban, az orvostudományban és még egyszer mondom: a munkában bízva. Ez rövid időn belül is elég lehet a tisztes helytálláshoz. Mindenkitől megkövetelem a fegyelmet, az alapos, minél tökéletesebb technikai felkészülést, hogy mind a hat fogásuk jó legyen válogatott férfi és női emelőinknek a versenyeken. Az első komolyabb közös megméretés felnőtt szinten áprilisban következik el: a lengyelországi Európa-bajnokságon" - nyilatkozta Szalai György már a két szakág szövetségi kapitányaként.

A kapitányi posztnak szeptember 15-e óta nem volt gazdája, miután az athéni magyar doppingügyek nyomán a tisztet addig ellátó Imrő Dezső - Komáromi Lajos akkori szövetségi elnökkel megállapodva - közös megegyezéssel távozott.