Vágólapra másolva!
Bár a négyszeres olimpiai bajnok Pozdnyakov végül nem jött el - egyik csapattársa elmondása szerint az útlevelével akadtak problémái -, így is abszolút orosz sikerrel zárul a Gerevich-Kovács-Kárpáti férfikard Világkupa-verseny. Az első helyért Jakimenko 15-10-re verte Kovaljevet. Nemcsik Zsolt az ötödik, Decsi Tamás a nyolcadik helyen zárt a 18 nemzet 106 versenyzőjét felvonultató mezőnyben.

A pénteki selejtezők után a Tornacsarnokban szombaton reggel tizenkét hazai vívó kezdhetett a 64-es főtáblán, ám a 32 közé csak négyen - Nemcsik Zsolt, Decsi Tamás, Lontay Balázs és Fodor Kende - kerültek be. Itt Fodor is búcsúzni kényszerült, Nemcsik, Decsi és Lontay viszont a második asszóját is megnyerte, így három versenyzőnk vívhatott a nyolcas döntőbe jutásért.

A 23 éves Decsi hatalmas szenzációval szolgált, hiszen a világranglista élén álló, világbajnoki címvédő, s Sydneyben egyéniben olimpiai bajnok román Covaliut valósággal lemosta a pástról, 15-6-ra verte meg! "Korábban egyszer vívtam Covaliuval, három éve a bostoni Világkupán, 13-11-re vezettem, amikor a zsűri hirtelen nagyon tisztelni kezdte benne az olimpiai bajnokot, és 15-13-ra kikaptam. Szóval, volt miért törlesztenem... De Covaliuval kapcsolatban van egy másik történetem is. Andris bátyám tíz éve éppen a budapesti junior Világkupán nagyon megverte, kilenc parádriposztot adott neki, és ez megmaradt bennem. A bátyám egyébként jelenleg a hongkongi kardozók szövetségi kapitánya, most is külföldön tartózkodik, de pénteken beszéltünk egymással telefonon. Említettem neki, hogy összekerülhetek Covaliuval, s rögtön mondta, úgy figyeljek rá, mint annak idején ő tette" - árulta el Decsi, immár a nyolcas döntőre készülődve.

Ahova bejutott Nemcsik is, ugyancsak 15-6-tal lépett túl ellenfelén, a francia Lopezen. Lontay sajnos nem bírt az orosz Jakimenkóval, ő 15-11-re kikapott. A nyolcas döntőbe két-két magyar, orosz, francia, és német vívó verekedte be magát. A négy közé pedig a két orosz és a két német. Decsi az orosz Kovaljevtől, Nemcsik a német Limbachtól kapott ki egyaránt egy tussal.

Decsiék asszójában két tusnál nagyobb különbség nem állt elő, s 12-12 után előbb az orosz, majd a magyar vívó talált egymásután kétszer, a 14-14-es állást követően pedig ismét Kovaljev koncentrált jobban. Nemcsik már 8-3-ra is vezetett, ezután viszont Limbach zsinórban hat találatot ért, majd újra olimpiai ezüstérmesük pillanatai következtek, hiszen 14-12-re fordított. Ám a német még egy "csavart" tett a történetbe, s ő nyert 15-14-re.

"Kétségkívül jó vívó a német fiú, de még soha sem kaptam ki tőle, és most is meg kellett volna vernem. Amikor 14-13-ra vezettem, a zsűri erősen vitatható találatot ítélt ellenem, de ezzel együtt be kell ismernem, hogy a végére sajnos elbizonytalanodtam, és igazából ötletem sem volt..." - nyilatkozta Nemcsik, aki idén mindhárom Világkupa-versenyén bejutott a nyolcas döntőbe, de mint megjegyezte, ő ezzel egyáltalán nem elégedett, nála jóval magasabban van a mérce.

A Gerevich-Kovács-Kárpáti Világkupát Jakimenko tulajdonképpen magabiztosan nyerte meg, a nyolc között a francia Sanson, a német Bauer, az első helyért pedig honfitársa, Kovaljev sem tudta igazán megnehezíteni a dolgát.

eredmények
a magyarok eredményei a 64 között:
Decsi-Bikov (ukrán) 15-12, Fodor-Beilin (amerikai) 15-11, Nemcsik-Koniusz (lengyel) 15-9, Lontay-Tretyak (ukrán) 15-14, Manetas (román)-Nagy P. 15-12, Skalikov (ukrán)-Móczár 15-14, Gazin (francia)-Lengyel 15-13, Szazonov (orosz)-Kósa 15-13, Bojko (ukrán)-Császár 15-12, Hübner (német)-Sárközi 15-8, Semmartin (francia)-Gémesi 15-11, Sturbabin (ukrán)-Nagy Zs. 15-7

a 32 között:
Decsi - Skalikov 15-10
Nemcsik - Gazin 15-9
Lontay - Kraus (német) 15-12
Sturbabin - Fodor 15-13

a 16 között:
Decsi - Covaliu (román) 15-6
Nemcsik - Lopez (francia) 15-6
Jakimenko (orosz) - Lontay 15-11

a nyolc között:
Kovaljev (orosz) - Decsi 15-14
Limbach (német) - Nemcsik 15-14
Bauer (német) - Pillet (francia) 15-14
Jakimenko - Sanson (francia) 15-7

a négy között
Kovaljev - Limbach 15-10
Jakimenko - Bauer 15-6

az első helyért
Jakimenko - Kovaljev 15-10

a végeredmény:
1. Jakimenko
2. Koveljev
3. Limbach és Bauer
5. Nemcsik
...8. Decsi

Fábik Tibor