Vágólapra másolva!
Az oroszok, a franciák, a horvátok, az argentinok, a chileiek és a fehéroroszok már a páros után a negyeddöntőre készülhetnek a tenisz Davis-kupa Világcsoportjában, s bár az ausztrálok még nem ünnepelhetnek, de vezetnek Genfben. Az amerikaiak váratlanul nehéz helyzetbe kerültek otthon, és Andy Roddickért izgulhatnak.

A nyolcból hat helyszínen már a második napon eldőlhetett a továbbjutás kérdése - nem véletlenül szokták mondani, hogy a páros kimenetele meghatározó a Davis-kupában. Matematikailag persze nehezen értelmezhető ez a tétel, mert az öt mérkőzésből csak egy a páros és három pont kell a sikerhez, de a gyakorlat általában igazolja a megfogalmazóit. Gondoljunk csak bele - ha a nyitónap után 2-0 az állás, akkor a páros tét nélkülivé teheti a vasárnapi két egyest. Ha az első nap után 1-1 az állás, akkor a páros győztesének vasárnap elég egyet nyernie.

A páros a csapat összeállítása szempontjából is kulcskérdés. Mi a jobb, három vagy akár négy alapvetően egyéni játékos, vagy két páros-specialista az egyénit játszók mellé? Az amerikaiak az utóbbit választják manapság, mert a Bryan fivéreket nem akarja kihagyni Patrick McEnroe kapitány. De ennek megvan az a kockázata, hogy sérülés esetén nehéz pótolni a kieső teniszezőt. Andy Roddick például pénteken gyomorbántalmaktól szenvedve küzdött a román Andrei Pavel ellen. A legjobb amerikai hiába vezetett 7:6, 6:2-re, a folytatásban a pályára hányt, kikapott öt játszmában és úgy elkészült az erejével, hogy órákon át intravénásan kellett kezelni, mire magához tért.

"Még soha nem éreztem ilyen rosszul magam egy mérkőzés után. Egyszerűen eldőltem és lehetetlen feladatnak tűnt, hogy talpra álljak. Előfordult már, hogy begörcsölt a lábam, de az erőm még nem hagyott így el. Kimosottnak éreztem magam. Mindenképp játszom vasárnap, bár az jól jön, hogy szombaton akár még ütőt sem kell a kezembe venni" - nyilatkozta Roddick, akinek pont addig tartott a feltöltése energiával, amíg társa, James Blake kiegyenlített a románok ellen, a kaliforniai mérkőzésen Victor Hanescut verve három szettben (6:4, 7:6, 6:2).

Tehát mi történik, ha Roddick végleg kidől a sorból? Végiggondolva a variációkat belátható, hogy nyerőbb húzásnak látszik a páros biztos pontja és valamelyik Bryan fiú vasárnapi egyéniben való szerepeltetése Andy helyén, mint bármi más. Az amerikai teniszmentalitás egyébként sem hazardírozó, a pályán is mindig a biztosabb megoldásra törekedve játszanak Agassiék. Az amik amúgy nyugodtabban várhatják az utolsó napot, mivel a Bryan testvérek nyerték a párost, igaz ehhez nem kellett végigjátszaniuk a meccset, mivel a románok Hanescu sérülése miatt feladták.

Sokkal egyszerűbb a fehéroroszok helyzete. Összesen két, nemzetközileg is jegyzett játékosuk van, ők megoldják az egyest és a párost is. Nincs taktikázás, variálás, nem kell feleslegesen problémázni az összeállítás miatt. Ráadásul Max Mirnyij és Vlagyimír Volcskov a párosban is képes kimagasló eredményre. Bizonyos helyzetekben kellemetlen lehet, hogy nincs pihenő, mondjuk egy pénteki maraton után szombaton megint pályára kell lépni.

Némi meglepetésre a tenisznagyhatalom Spanyolország válogatottja ezúttal még "kellemetlen helyzetet" sem tudott teremteni. A hazaiak három mérkőzésen csak egy játszmát veszítettek, így vasárnap már a páholyból nézhetik a fiatalok játékát. A spanyolokat sorozatban másodszor érte az a szégyen, hogy már az első fordulóban kikapnak. A rend kedvéért azért jegyezzük fel, hogy a párosban Mirnyijék 7:6, 6:4, 7:5-re győztek a Feliciano Lopez, Fernando Verdasco kettős ellen.

Amszterdamban az oroszok figyelemre méltó magabiztossággal hozták a papírformát. Itt nem jött be az a slágerszöveg, hogy a Davis-kupában nem számít a statisztika, a ranglista, bármi megtörténhet. Két nap alatt mind a négy benevezett orosz megmutathatta, mit tud, és Andrejevet valamint Juzsnyíjt nem zavarta, hogy most a párosban kellett bizonyítani. Mindkét legénynek az egyéni ranglistája a jobb, de ettől még a párosban is veszélyesek. Ha Szafin visszatér, idén nem lesz egyszerű megállítani ezt az orosz csapatot.

A németeket sokkolhatta az, ami pénteken történt Halléban, de a franciák elleni 0:2 emésztésére nem volt idő - a páros még visszahozhatta a reményt. A vendégeknél friss erőket vetett be a kapitány Guy Forget, a másik oldalon viszont újra pályára lépett Tommy Haas, aki pénteken ötjátszmás, 3 óra 36 perces csatában kapott ki, ráadásul a második mérkőzésen.

A Gerry Weber-stadion közönsége bízott a hazai kedvencekben, de az első játszma elvesztése nem hozta zavarba a rutinos Arnaud Clement, Michael Llodra kettőst, és a folytatásban gyakorlatilag esélyt sem adtak a gallok a németeknek. A franciák csakúgy, mint tavaly, idén is az oroszokkal találkoznak a negyeddöntőben. Moszkvában egy éve kikaptak, sőt 2002-ben a Davis-kupa-döntőben vesztettek Párizsban, tehát van miért visszavágniuk.

Megőrizte veretlenségét Mario Ancic és Ivan Ljubicic a Davis-kupában, a horvát páros sorozatban a hatodik mérkőzésén győzött. Korábban nyertek már öt játszmában, de 0:2-ről most sikerült először fordítaniuk. Szegény Jürgen Melzer 24 óra leforgása alatt több mint nyolc órát teniszezett (ezúttal 4 óra 5 percet), és kétszer is 2:0-s vezetésről vesztett - Graz biztosan nem lesz a kedvenc városa...

A horvátok április elején az argentinokkal játszanak rangadót a négy közé kerülésért, miután a dél-amerikaiak a vártnál könnyebben nyertek a svédek ellen. Buenos Airesben a skandinávok két rutinos páros-specialistát vetettek be a versenyben maradásért, de Jonas Bjorkman és Simon Aspelin csak a szorongatásig jutott, a döntő pillanatokban a hazai kettős, David Nalbandian és Agustin Calleri sikeresebben koncentrált.

Egyelőre úgy tűnik, a svájciak jobban megérzik Roger Federer hiányát, mint az ausztrálok Lleyton Hewitt sérülését. Hiába a hazai pálya és a salak, a veterán Wayne Arthurs vezetésével a vendégek párosa jobb volt. A svájciaknál ugyan George Bastl helyén a legjobb egyéni ranglistával rendelkező Stanislas Wawrinka játszott, de ez sem segített. Így a 20 éves lausanne-i fiúnak vasárnap nyernie kell, és akkor még fordulhat a kocka.

Siklós Erik

[origo]