Vágólapra másolva!
A mexikói Michacán tartomány fővárosában, Moreliában szombaton kezdődik meg az esztendő második szuperversenye. A nyolc résztvevős, kétfordulós linaresi torna első félidejét rendhagyó módon a tengerentúlon játsszák, a nyolc világnagyság párharcával párhuzamosan nagyszabású sakkfesztivált is szerveztek. Lékó Péter riválisaival együtt már február 10-én elutazott Moreliába, ahol a sakk népszerűsítésére különböző programokon vett részt, de mától már csak az újabb presztízsharcokra koncentrál. A viadal 20-as kategóriájú, 2732-es Élő-átlagú. A torna díjalapja 380 ezer euró, az első helyezett jutalma 100 euró lesz.

Öten a januári, remek küzdelmet hozó Wijk aan Zee-i torna után csak kevés pihenőhöz jutottak, Veszelin Topalov, Lékó Péter, Klevon Aronyian, Vaszilij Ivancsuk, Etienne Bacrot ismét nagy megméretés előtt áll. A bolgár világbajnok Veszelin Topalov és Lékó Péter immár hetedszer próbál szerencsét a sakkozás Wimbledonjának nevezett tornán. Topalov a tavalyi szereplésére emlékezik vissza szívesen, hiszen Garri Kaszparovot is legyőzve végzett holtversenyben az élen az orosz exvilágbajnokkal, aki éppen az utolsó forduló után jelentette be visszavonulását az aktív sakkozástól.

Lékó Péter 2003-ban diadalmaskodott a linaresi szuperversenyen, egy éve meglepő módon 12 remivel zárta szereplését. Topalov Wijk aan Zee-ben az indiai exvilágbajnokkal, Viswanathan Ananddal osztotta a dicsőséget, Péter csak ötven százalékot ért el.

A torna doyenje az ukrán Vaszilij Ivancsuk, a 36 éves olimpiai bajnok tizenkettedik "fellépésére" készül, háromszor ünnepelték tornagyőztesként. Először újoncként 1989-ben nyert, majd sikerét 1991-ben és 1995-ben megismételte. Ivancsuk hároméves szünet után kapott ismét meghívót. A világranglistán negyedik orosz Peter Szvidler harmadszor szerepel, hét évet kellett várnia az esélyre. A Világkupa-győztes örmény Levon Aronyian és a francia Etienne Bacrot újoncok. Az azeri Tejmur Radzsabov 2003-ban nagy meglepetésre Kaszparovot is legyőzte, két éve is játszott.

A spanyol reménység, a 23 éves Francisco Vallejo Pons negyedszer meghívott, már letette a névjegyét Mexikóban, az ukrán Ruszlan Ponomarjovval holtversenyben nyert a fiatal mesterek tíz résztvevős tornáján. A tornán a hagyományos időbeosztás mellett küzdenek a résztvevők, két-két óra a negyven lépésre, 20 lépésre egy-egy óra, majd fél-fél óra a játszma befejezéséig. A mexikói első félidőben február 21-én és 24-én lesz szabadnap, 26-án játsszák a hetedik fordulót. A "költözés" után Linaresben március 3-án folytatódik a verseny, 6-án és 9-én szünetelnek a csaták, március 11-én az utolsó fordulóra kerül sor.

A linaresi szuperverseny mezőnye: Veszelin Topalov (bolgár, 2801), Peter Szvidler (orosz, 2765), Levon Aronyian (örmény, 2752), Lékó Péter (2740), Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2729), Etienne Bacrot (francia, 2717), Tejmur Radzsabov (azeri, 2700), Francisco Vallejo Pons (spanyol, 2650).