Társoldalunk:

Ki a legtehetségesebb magyar sportoló?

2006.02.21. 13:42

Boulsevicz Beatrix úszó 19 éves, edzője Selmeci Attila.

- Mesélj a pályafutásodról: hogyan kerültél kapcsolatba ezzel a sportággal, hogyan alakultak az eredményeid?
- Hatéves koromban a szüleim beírattak egy úszótanfolyamra. Itt ismerkedtem meg Gyepes Lajossal, akivel az egyesület 1996-os megalakulásától kezdve 11 éven át dolgoztam együtt. Kicsi egyesületünk első sikerét egy soproni nemzetközi versenyen elért első helyem jelentette. Ekkor éreztem először a sikert, és a továbbiakért mind a ketten rengeteget dolgoztunk. Gyermek-, serdülő- és ifiversenyeken, -bajnokságokon évről évre sikerült eredményesen teljesíteni. Első nagy nemzetközi versenyem az EIOF volt (ez egy ifjúsági olimpia, ahol mindenki csak egyszer versenyezhet életében), és sikerült egy aranyat és egy ezüstöt begyűjtenem. Ezután nyertem rövid pályás magyar felnőtt bajnoki címeket, nagymedencés ifjúsági bajnoki címeket, majd jött az ifi Eb. Itt egy aranyat és ezüstöt harcoltam ki, magyar és ifi-Eb-csúcsot úszva 100 pillangón. Nagyon boldog voltam, hogy ezzel a teljesítménnyel kiharcoltam az athéni olimpián az indulás jogát, és ott lehettem a mezőnyben. Közben nyertem versenyt Kaliforniában, Linzben, Müchenben, Zágrábban és sok magyar viadalon is. A legjobb évem 2005 volt - négy magyar bajnoki címet, négy rövid pályás magyar bajnoki címet, rövid pályás Eb-címet szereztem, és sok magyar csúcsot is úsztam.

- Meg lehet élni a sportágból?
- Nem tudom, hogy meg lehet-e élni az úszásból, mert szerintem az attól függ, kinek milyen igényei vannak, és milyen a teljesítménye. A kiemelkedően jó eredményeket elismerik és támogatják anyagilag, de mivel még iskolába járok és a szüleimmel lakom, nem tudom megítélni, meg tudnék-e élni ebből a sportból.

- Mit vársz a 2006-os évtől?
- Természetesen minden sportoló vágya a győzelem, és én is arra törekszem, hogy a 2006-os év még az előzőnél is sikeresebb legyen. Számomra a sport nem elsősorban pénzkereseti lehetőség és a hírnév szerzésére alkalmas tevékenység, hanem kihívás, verseny, bizonyítási lehetőség - elsősorban önmagammal szemben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK