Társoldalunk:

Ki a legtehetségesebb magyar sportoló?

2006.02.21. 13:42
Hauser Judit a ritmikus gimnasztika jeles képviselője még csak 14 esztendős, edzője Lazsányi Erika.

A fiatal sportolónő elsőként pályafutása legelejéről mesélt: "Az iskolában volt meghirdetve egy tornatanfolyam, heti két alkalommal. Mint a többi osztálytársam, én is lementem, és ott is ragadtam. Eleinte nagyon nehéz volt, mert a többiekhez képest én nagyon későn kezdtem tornázni - másodikos voltam, 8 éves. Sokat kellett már kezdettől fogva edzenem annak érdekében, hogy "utolérjem" őket. Szerencsére edzőm, Lazsányi Erika biztatott, hogy sikerülni fog. Két és fél év alatt utolsó előttiből országos bajnok lettem (2003). Azóta sok külföldi és hazai versenyen vettem részt, ahol jó eredményekkel szerepeltem. Legbüszkébb a Magyar Kupán szerzett győzelmek és az országos bajnoki címek mellett az Olimpiai Reménységek Versenyén elért első helyezésemre és a Mesterfokú Bajnokságon elért harmadik helyezésemre vagyok."

De vajon mennyire nehéz az rg-ben érvényesülni, no és megélni belőle? "Ez egy pontozásos sportág, sokat számít, hogy kik állnak mögöttem egy-egy versenyen. Itthon ezt nem fizetik meg, de külföldön azok a lányok, akik felnőtt korukig is tornáznak, reklámszerződéseket kapnak, amivel aztán elég jól lehet keresni. Nálunk erre még nem volt példa, mert általában 18-19 éves korukban a versenyzők már abbahagyják a sportot."

Hauser Judit idei várakozásairól és álmairól a következőket mondta: "Ebben az évben lesz a junior Eb, ahová nagyon szeretnék kijutni. Természetesen ehhez jól kell szerepelnem a válogató versenyeken. Mint minden sportolónak, nekem is álmom, hogy kijuthassak az olimpiára. A 2008-as játékok válogatott keretének már tagja vagyok, de mivel az olimpiát megelőző kvalifikációs világverseny idején én még csak junior korú tornász vagyok, így nem indulhatok. Ezért az utazókeret tagja legkorábban csak 2012-ben lehetek."

Az ösztöndíjról elmondta: "Az egymillió forint nagyon nagy segítség, mivel ez egy nagyon költséges sportág és mindent magunknak kell fizetni. Itt szó van a dresszekről, a szerekről és az utazásokról. A versenyszezon márciustól júniusig és szeptembertől decemberig tart. Ez idő alatt szinte minden hétvégén utazunk. Ez annyit jelent, hogy nem csak én, hanem az edzőm és egy bíró is jön velem. Erre nagyon nagy szükség van, mert itt fontos, hogy a pontozók között legyen egy hazai bíró is."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK