Vágólapra másolva!
Meglehetősen eseménydús hetet zárt a teniszvilág, a pályán John McEnroe tornagyőzelemmel megkoronázott visszatérése adta a beszédtémát, míg azon kívül Marija Sarapova volt a fő attrakció, a csinos orosz teniszezőnő ugyanis fürdőruhában pózolt a Sports Illustrated magazin különszámában.

A következő megállapítás biztos tartalmaz némi szubjektivitást, de talán nem tévedek nagyot, ha kijelentem, hogy a mögöttünk hagyott hét volt az eddigi legérdekesebb, legszínesebb a 2006-os teniszidényben. A nőknél - 2004. októbere óta először- az aktuális világranglista első és második helyezettje játszott GP-döntőt, miközben a férfi szempárok, a fürdőruhában pózoló Marija Sarapovára szegeződtek.

A férfiaknál először lépett pályára az idén Rafael Nadal; két operáció és több mint fél év kihagyás után teniszezett újra ATP-versenyen Joachim Johansson; Andy Roddick és Lleyton Hewitt legyőzésével pályafutása első Grand Prix-sikerének örülhetett a 18 éves, skót Andy Murray; visszatéréssel és a 78. páros serleg megnyerésével ünnepelte 47. születésnapját John McEnroe.

A belgák már javában készültek egy jó kis pezsgőzésre, kedvencük Kim Clijsres vendégeként, amikor az Egyesült Államokban megjelent a Sports Illustrated hagyományos fürdőruhás száma, a világ "legolvasottabb" magazinja. A 26 szupermodell (köztük Elle Macpherson, Rachel Hunter, Petra Nemcova és Heidi Klum) mellett, egyetlen sportolóként Marija Sarapova is megcsodálható a föld, nyolc különböző egzotikus pontján készült fotókon.

A több mint ötszáz felvételt nem csak azok nézegetik, akik még nem vették meg az idei nyárra a fürdőruhájukat. Korábban Venus és Serena Williams, néhány éve pedig Steffi Graf is látható volt a Sports Illustrated híres kiadványában, egyiküknek sem kellett szégyenkeznie. A mostani címlap jobb alsó sarkában úgy hirdetik a lapot, hogy "A tenisz sztár Marija Sarapova, ahogy még nem látták őt". Nos, az ezen a héten az egymillió dolláros ázsiai viadalon, Dubaiban versenyző orosz tini nem lóg ki a szupermodellek sorából. A magazin látványos partiján Manhattanban ő volt a legnépszerűbb, a profi szépségek sorba álltak, hogy autogramot kapjanak tőle.

Régen volt rá példa, hogy egy magyar teniszező egyéniben és párosban is az elődöntőig jusson WTA-tornán. Czink Melindának Bangalore-ban sikerült a bravúr és az is biztató az áprilisi bulgáriai Fed-kupa előtt, hogy ezen a héten mindhárom női versenyen van magyar főtáblás.

Czink átrepülve a világot, India után Memphisben folytatja, Szávay Ági a dél-amerikai salakos versenyek első helyszínén Bogotában próbálkozik, míg Nagy Kyra két top százas teniszezőt (Julia Schruff és Maria Vento-Kabchi) legyőzve jutott a selejtezőből a legjobbak közé Dubaiban.

A páros tenisz reformja tavaly nyáron kezdődött. Alapos, már-már tudományos szintű kutatás előzte meg az új szabályok bevezetését. A cél egyértelmű volt: visszaadni a páros rangját, az egyéni legjobbak többet vállaljanak ebből a műfajból, sőt kimondatlanul az is benne van a programban, hogy csökkenjen a csak a párosban dollárszázezreket keresők száma.

Várhatóan 2008-tól bevezetnek egy összevont ranglistát (a junioroknál már ma is működik) és így versenyenként csak két hely marad a páros-specialistáknak. Ehhez persze az is kell, hogy az egyénire koncentrálók elinduljanak ebben a küzdelemben is. Talán az orosz Jevgenyíj Kafelnyikov volt az utolsó, aki mindkét számban folyamatosan kiemelkedő szinten teljesített.

A felmérés szerint le kell rövidíteni és a kiemelt pályákra tenni a páros mérkőzéseket. Ennek megfelelően manapság az úgynevezett no-ad szabály szerint játszanak és a döntő szett egy tíz nyert pontig tartó tie-break. A no-ad pontozás annyit tesz, hogy egyenlő állásnál a fogadó mondja meg, melyik oldalra kéri az adogatást és az a labdamenet dönt a játék sorsáról. A "Doubles Revolution", a páros forradalma a múlt héten New Yorkba ért, ahol a világranglista vezető Bryan fivérek kolompoltak a tőzsdén záráskor és más, bevált reklámmódszerekkel is népszerűsítették magukat, valamint a párost.

Az igazi felhajtáshoz azonban nem kellettek a PR-szakemberek. John McEnroe megfizethetetlen, minden képzeletet felülmúló hírverést produkált, gerjesztett a tenisznek, a párosnak. Visszatérése tizenkét év szünet után és győzelme San Jose-ban több mint elgondolkodtató. Ráadásul nem nyeretlen kétéveseket oktatott. A legyőzöttek között volt aktuális wimbledoni bajnok (Stephen Huss) is.

"Amikor néztem a 45 éves George Foreman nehézsúlyú ökölvívót, hogy nyer, vagy figyeltem a haveromat, az amerikai jégkorong-válogatott kapitányát, a 44 éves Chris Cheliost, azt láttam, hogy hihetetlenül jó kondiban vannak, és nagyon le vagyok maradva tőlük. De ez egyben motivált is, hogy keményebben készüljek" - magyarázta McEnroe, aki a rossz nyelvek szerint anno azért játszott annyi párost, mert nem szeretett gyakorolni.

Ahogy őt inspirálták az amerikai sportvilág örökifjú csillagai, úgy motivált másokat az ő bátorsága, elszántsága, sikere. A 42 éves Henrie Leconte már be is jelentette, hogy Boris Becker oldalán, Halléban valószínűleg visszatér az idén. "Ez nem vicc, már régóta beszélünk róla, és most megvalósítjuk"- nyilatkozta a francia.

A visszavonult játékosoknak megvan a saját, sikeres versenysorozatuk, McEnroe, Becker és Leconte állandó részvevő, de úgy látszik, szükségük van új kihívásokra, a maiak ellen is bizonyítani akarnak, megmutatni, maradt még bennük energia, nem felejtettek el teniszezni. Ez a hét az ATP-versenyeken nem ígérkezik olyan látványosnak, mint a legutóbbi, de, ha nem jön közbe semmi, jövő hétfőtől Dubaiban együtt lesz Roger Federer, Rafael Nadal és Andre Agassi.

Siklós Erik