Vágólapra másolva!
A mexikói Moreliában, a linaresi szuperverseny negyedik fordulójában a két éllovas, Lékó Péter és Peter Szvidler ismét győzött, előnyük másfél pontra nőtt. Lékó az ukrán olimpiai bajnokcsapat éltáblására, az ukrán Vaszilij Ivancsukra mért vereséget. A spanyol megnyitás 8.a4-es változatában nagymesterünk remek stratégiát alkalmazott, időben robbantotta a centrumot, gyalogot nyert, s harmadik győzelmét ünnepelhette. Szvidler a francia Etienne Bacrot orosz huszárjátéka ellen volt eredményes. A játéknap szenzációjaként a bolgár világbajnok, Veszelin Topalov elszenvedte második vereségét is. Az azeri Tejmur Radzsabovtól kapott ki, holtversenyben az utolsó a nyolcfős mezőnyben. Lékó ötödik partijában Bacrot ellen a sötét bábukat vezeti.

A keddi szabadnap után Lékó Péter szenzációs győzelemmel folytatta szerepelését a linaresi szuperversenyen. Nagymesterünk a viadal doyenjét, Vaszilij Ivancsukot kényszerítette feladásra, fosztotta meg veretlenségétől. Meglepő módon, 1995 óta a két világklasszis csak 11 klasszikus gondolkodási idejű partiban mérte össze erejét, és Ivancsuk nyolc döntetlen mellett 2-1-re vezetett. A monacói rapid partikban Péter volt eredményesebb, négy nyerést könyvelhetett el négy remi és két vesztés mellett. A januári Wijk aan Zee-i szuperversenyen Péter játszott világossal, s az ukrán francia védelme jó volt remire. Ezúttal Ivancsuk 1...e5-öt húzott, a spanyol megnyitást Lékó 8.a4-gyel kezelte.

A nagymesterek a 12. lépésig megismételték a 2001-es Kaszparov-Lékó linaresi játszmát. Az orosz exvilágbajnok 36 lépésben nyert, hatásos stratégiával bizonyította, hogy nem is olyan egyszerű a sötét élete. Péterék gondosan elemezték a partit, s világossal nem kevésbé hatásos tervet dolgoztak ki. A játszmát figyelve önkéntelenül is az jutott eszembe: milyen egyszerű a sakkjáték, csak jó helyre kell varázsolni a tiszteket, s azok meghálálják a bizalmat! Lékó lépésről lépésre erősítette állását, Ivancsuk hadereje teljes passzivitásba kényszerült. Az f7 gyalogra nehezedő nyomás, a legjobb pillanatban meghúzott centrumrobbantás növelte Péter előnyét. Gyalogot nyert, s anyagi előnyét magabiztosan érvényesítette. Lékó Péter eddigi teljesítménye 3049-es performance eredménynek felel meg!

Remek formában sakkozik Peter Szvidler is, meglepő könnyedséggel mért vereséget francia ellenfelére. Etienne Bacrot az orosz huszárjátékban nagyon bízott a sorozatos cserékben, a négybástyás végjátékban azonban gyaloggyengeségei, a bástyák passzivitása a vesztét okozta.

A szabadnapon Veszelin Topalov látogatást tett a helyi labdarugóknál, jó hangulatú fényképek jelentek meg a találkozóról, de a bolgár világbajnok arcáról másnap lefagyott a mosoly, elszenvedte második vereségét, két és fél pont a hátránya a vezető duóval szemben. Az azeri Tejmur Radzsabov a torna első fordulójában az örmény Levon Aronyiantól vesztett a királyindiai védelemben, de ez nem vette el a kedvét, s Topalov ellen kész volt ismét a főváltozatban csatározni. A világelső azonban az 5.Fd3, 6.Hge2-es változat mellett döntött. Az első három forduló kudarcai után agresszívan tört nyerésre, gyalogot áldozott, hogy feltörje a sötét királyállást. Elkerülte az egyenlő pozicióhoz vezető cseréket, de vesztére tette, a 37. lépés után kapitulációra kényszerült.

A 4. forduló eredményei:
Lékó Péter (2740) - Ivancsuk (ukrán, 2729) 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 39)
Topalov (bolgár, 2801) - Radzsabov (azeri, 2700) 0 - 1 (Királyindiai védelem, 37)
Vallejo Pons (spanyol, 2650) - Aronyian (örmény, 2752) döntetlen (Angol megnyitás, 20)
Szvidler (orosz, 2765) - Bacrot (francia, 2717) 1 - 0 (Orosz huszárjáték, 59)

A verseny állása:
1-2. Lékó Péter és Peter Szvidler 3,5 pont
3-4. Levon Aronyian és Vaszilij Ivancsuk 2
5-6. Etienne Bacrot és Tejmur Radzsabov 1,5
7-8. Francisco Vellejo Pons és Veszelin Topalov 1

A verseny táblázata

1.

Vallejo Pons

2650

0

=

=

0

2.

Szvidler

2765

1

1

1

=

3.

Bacrot

Forrás: [origo]

2717

=

0

=

=

4.

Aronyian

2752

=

1

0

=

5.

Radzsabov

2700

0

=

1

0

6.

Ivancsuk

2729

=

1

=

0

7.

Topalov

2801

0

=

=

0

8.

Lékó Péter

2740

1

=

1

1



Az 5. forduló párosítása:
Bacrot - Lékó
Aronyian - Szvidler
Radzsabov - Vallejo Pons
Ivancsuk - Topalov