Vágólapra másolva!
A mexikói Moreliában a hetedik fordulóval befejeződött a linaresi szuperverseny első félideje. Lékó Péter világossal a bolgár világbajnok Veszelin Topalovval küzdött meg, s az érdekes csata a 41. lépésben ért véget pontosztozkodással. Topalov a szicíliai védelmet választotta, s a 7. lépésben egy kevésbé divatos varival lepte meg Pétert. A világelső gyalogot is áldozott, de nagymesterünk hárította a veszélyeket, s megőrizte vezető pozícióját. A játéknap egyetlen győzelmét az örmény Levon Aronyian aratta, hihetetlenül kalandos partiban nyert az időzavarban többször is hibázó Etienne Bacrot ellen. Peter Szvidler nem tudta nyerésig fokozni kedvező állását az azeri Tejmur Radzsabovval szemben. A résztvevők ma Linaresbe utaznak, és március 3-án folytatódik a pontvadászat. Lékó Péter félpontos előnnyel kezdi meg a második félidőt, a spanyol Francisco Vallejo Pons ellen a világos bábukat vezeti.

Nagy presztízsrangadóval, Lékó Péter és Veszelin Topalov párbajával fejeződött be a 20-as kategóriájú torna első köre. Jól emlékezünk, hogy a San Luis-i világbajnokságon az első félidő első fordulójában mérkőztek meg egymással, s Péter döntő előnyt biztosító folytatást hagyott ki, ráadásul időzavarban el is vesztette a játszmát. A szerencsés pont Topalovnak szárnyakat adott. Moreliában a világos bábukat vezető Lékó Péter két és fél ponttal többet ért el az első hat forduló során, magabiztosan, jól játszott. Ezzel szemben Topalov kezdte vereséggel a viadalt, s ő futott az eredmény után, ennek következtében még két partit elbukott.

Topalovot a sikertelenség megingatta, de Péter ellen nagyon "felszívta" magát. A szicíliai védelem ún. angol támadásában érdekes ötlettel állt elő, a 7...h5-ös változat nem szerepel a szupernagymesterek repertoárjában. A bolgár világbajnok gyalogáldozattal ragadta meg a kezdeményezést, a futópár, a világos királyállással szembeni akció óvatosságra intette nagymesterünket, aki vezércserével hatástalanította Topalov tervét. A küzdelem lépésismétléssel fejeződött be, Péter megőrizte vezető pozícióját.

A játéknap egyetlen győzelmét a Világkupa-győztes Levon Aronyian aratta, a nyeréssel az örmény titán a második helyre jött fel. Joggal bosszankodhatott a francia Etienne Bacrot, fonalas nyerést is kihagyott az észveszejtő bonyodalmakban. Hiába volt tisztelőnye, időzavarban nem tudta pontosan értékelni az állást, a sötét összekötött gyalogok megkeserítették életét. Két vereség után remizett Peter Szvidler. Sokáig úgy tűnt, hogy megszerzi Tejmur Radzsabov skalpját, de az azeri jól kevert, az alapsoron fenyegetően felvonuló bástyákkal szemben megtalálta az egyetlen védelmet.

A résztvevők hétfőn visszarepülnek Európába és március 3-tól immár a megszokott színhelyen, Linaresben folytatják a csatározást. Ki tud jobban, gyorsabban akklimatizálódni? Ki viseli jobban, hogy a nyárból a télbe érkeznek? Nagy küzdelmeket ígér a második félidő. Számunkra a legfontosabb, hogy Lékó Péter az egyetlen veretlenként félpontos előnnyel az élen, négy világos partija lesz a három sötéttel szemben. Magához tér-e a "hazai" pálya előnyét élvező Topalov? Március 11-én ér véget a hagyományos szuperverseny.

A 7. forduló eredményei:
Lékó Péter (2740) - Topalov (bolgár, 2801) döntetlen (Szicíliai védelem, 41)
Vallejo Pons (spanyol, 2650) - Ivancsuk (ukrán, 2729) döntetlen (Orosz huszárjáték, 25)
Szvidler (orosz, 2765) - Radzsabov (azeri, 2700) döntetlen (Szicíliai védelem, 42)
Bacrot (francia, 2717) - Aronyian (örmény, 2752) 0 - 1 (Nimzoindiai védelem, 55)

A verseny állása:
1. Lékó Péter 5 pont
2. Levon Aronyian 4,5
3. Peter Szvidler 4
4-5. Vaszilij Ivancsuk és Tejmur Radzsabov 3,5
6. Francisco Vallejo Pons 3
7. Veszelin Topalov 2,5
8. Etienne Bacrot 2

A verseny táblázata:

1.

Vallejo Pons

2650

0

=

=

=

=

1

0

2.

Szvidler

2765

1

1

0

=

0

1

=

3.

Bacrot

Forrás: [origo]

2717

=

0

0

0

=

=

=

4.

Aronyian

2752

=

1

1

1

0

=

=

5.

Radzsabov

2700

=

=

1

0

=

1

0

6.

Ivancsuk

2729

=

1

=

1

=

0

0

7.

Topalov

2801

0

0

=

=

0

1

=

8.

Lékó Péter

2740

1

=

=

=

1

1

=


Március 3-án a 8. forduló párosítása: