Társoldalunk:

Björn Borg eladja wimbledoni trófeáit

2006.03.03. 13:24

Megválik wimbledoni trófeáitól, illetve két egykori ütőjétől Björn Borg, minden idők egyik lesikeresebb teniszezője. Az angol nyílt bajnokságon mindmáig egyedülálló módon - 1976 és 1980 között - sorozatban ötször győztes svéd kiválóság, az AFP beszámolója szerint a londoni Bonhams aukciós ház segítségével igyekszik gazdát találni a rendkívül értékes relikviáknak, amint indokolta, családtagjai hosszú távú jólétének biztosítása érdekében.

"Nem egyszerű megválni ezektől a díjaktól, (...) muszáj biztosítanom családom pénzügyi biztonságát" - nyilatkozott Borg az aukciós ház honlapján.  

A szerepléseivel nagy vagyonra szert tett játékos pályafutása után több vállalkozást indított, ezek közül azonban nem mindegyik jött be, ráadásul párkapcsolatai is sokba kerültek. Korábban egy-egy román, olasz és svéd hölggyel élt együtt, majd 2001-ben, egy akkor 31 éves honfitársnőjével fűzte szorosabbra kapcsolatát. 

A most 49 esztendős Borg 11 Grand Slam-tornát nyert meg egyesben, wimbledoni sikerei mellett, hat alkalommal a párizsi Roland Garroson is a legjobbnak bizonyult. Huszonhat évesen, 1983-ban fejezte be a versenyzést. A teniszpályák egykori királya - a Bonhams szerint - az első, aki az angol nyílt bajnokságon nyert trófeáit árverésre bocsátja. A felkínált ütők egyikét az 1976-os wimbledoni döntőben használta a román Ilie Nastase, a másikat az 1980-as, különlegesen emlékezetes fináléban az amerikai John McEnroe ellen. 

"Még ha a győzelmeim szimbólumaitól most meg is válok, mindig tudni fogom, hogy egy hosszú időszak alatt én voltam a világ legjobb teniszezője" - fogalmazott Borg. Az aukciós ház 200-300 ezer fontra számít a licitáláson.

KAPCSOLÓDÓ CIKK