Vágólapra másolva!
Jó memória valószínűleg nem szükséges ahhoz, hogy valaki teniszjátékos legyen, Ana Ivanovic mégis ennek köszönheti pályafutását. A fiatal tehetség 12 évvel ezelőtt látta egy teniszakadémia hirdetését a televízióban, megjegyezte a telefonszámot, majd addig nyaggatta édesanyját, míg az fel nem hívta a sportklubot, és kért egy teniszórát lányának. A még mindig csak 18 éves szerb sportoló mára már Marija Sarapovával együtt a női tenisz egyik legjegyzettebb alakja. Erő, akarat és szépség - mindhárommal bőven meg van áldva a férfiszurkolók két nagy kedvence.

Ki a legszebb teniszezőnő?

"A lábaik előtt hever a világ" - nyilatkozta róluk Pam Shriver, minden idők egyik legjobb női teniszezője. "Ők alkotják a női tenisz krémjét. Tehetségesek, vonzóak, és nem mindennapi munkájuk van. Olyan, mintha egy tündérmese vált volna valósággá."

2004-ben az orosz Marija Sarapova mindössze 17 évesen a csúcsra ért azzal, hogy megnyerte a legrangosabb teniszversenyt Wimbledonban, míg Ivanovic több mint 700 helyet lépett előre a világranglistán 2004 óta. A két játékos a megtestesítője annak a változásnak, amely az elmúlt évtizedben jellemezte a női teniszt. Ma már a legjobb 100 játékos egyharmada - csakúgy, mint ők - kelet-európai. Hovatovább ők a bizonyítékai John McEnroe szavainak, miszerint a női teniszezők egyre szebbek lesznek. Korábban már Monica Seles és Martina Naratilova is megmutatta, hogy a kelet-európai játékosokban megvan az a rettenthetetlen akarat, ami a sikerhez szükséges.

"Bár Marija kicsit rutinosabb Anánál, mindketten nagyon jól eladható játékosok" - mondta Darrell Fry teniszszakértő. "Ezzel, valamint a képességeikkel és a lehetőségeikkel a következő években lázban tudják tartani a szurkolókat a pályán és azon kívül is."

A folytonos ökölrázás és a hangos szervák mind mutatják, hogy Sarapova éhes a sikerre. A wimledoni sikere pedig vitathatatlanul mutatja, hogy képes megbirkózni a nehéz helyzetekkel is. Bár Ivanovic eredményei még nem annyira figyelemre méltóak, benne is megvan az az erő és higgadtság, mint az oroszban. "Ezek a jelek mutatják, hogy lesznek még neki is nagy pillanatai" - szögezte le Pam Shriver.

Ivanovic megdöbbentette a teniszvilágot, amikor a tavalyi évben saját szurkolói előtt verte meg a harmadik helyen kiemelt Amélie Mauresmót. "Hihetetlenül jól kezelte a helyzetet a mérkőzés alatt" - mondta Shriver. "Úgy gondolom, hogy a nyomás, ami a vállukon van, még erősebbé teszi őket. Azok a szülők és nagyszülők, akik a vasfüggönyön túl éltek, egyfajta keménységet nevelnek a gyerekeikbe. Sarapova az egyik legjobb példa erre."

Egyik játékos sem felejtette el azt, amit a szüleik tettek értük. Wimledoni győzelme után Sarapova rögtön megköszönte szüleinek azt az áldozatot, hogy Marija 7 éves korában kifizették az útját a floridai Bollettieri tenisziskolába. Sarapova és édesapja, Jurij mindössze 700 dollárral a zsebükben utaztak Amerikába. "Anya és apa, mindent köszönök" - mondta, mikor átvette a kupát.

Sarapovához hasonlóan Ivanovic is hálás szüleinek, akik akkor (is) vigyáztak rá és bátyjára, amikor a NATO bombázta Szerbiát. "Nagyon boldog vagyok, hogy a szüleim erkölcsileg és anyagilag is segítettek azokban a rendkívül nehéz időkben" - vallotta be Ivanovic, majd így folytatta: "A tenisz segített át azon az időszakon, hiszen elterelte a gondolataimat az ország eseményeiről. Természetesen a szüleim is próbáltak távol tartani a problémáktól, nem is beszéltünk soha a gondokról. Nem szívesen emlékszem vissza ezekre az időkre."

Természetesen senki sem irigy Ivanovic sikereire (Wimbledonban junior döntőt játszott, egy WTA-tornagyőzelemmel büszkélkedhet, és jelenleg 19. a világranglistán), amelyek felkeltették a Nike és a Wilson cégek érdeklődését is. Csakúgy, mint Sarapova, Ivanovic is modellkedett már. "Nagyon vicces, szeretem csinálni" - mondta mosolyogva Ana.

Nem meglepő, hogy felkérték a szépséges duót, legyenek modellek. Mindketten 183 cm magasak, de Sarapovát vékonyabb alkata és hosszú szőke haja még alkalmasabbá teszi, a barna hajú Ivanovic viszont feltűnőbb látvány. "Kissé egzotikusak a szemei, és markáns arca van" - mondta a szerbről Sarah Leon egy brit modellügynökség képviseletében.

Mindketten elismerik, hogy fontos számukra a teniszpályákon való megjelenés. "Azt hiszem, minden nő számára fontos, hogy jól nézzen ki" - mondta Ivanovic. "Ennek ellenére nem szeretek túl sok sminket használni." Sarapova szerint "minden lány szeret szépen felöltözni és szereti kisminkelni magát, hogy aztán vonzó legyen".

A magasságuk jól passzol a technikájukhoz. Mindegyikük keményen szervál. Ivanovic üti a leggyorsabb szervákat, az elmúlt évben a francia nyílt teniszbajnokságon és Wimbledonban is az ő adogatásai voltak a leggyorsabbak.

Fotó: EPA

Még több kép Marijáról és Anáról

"Mindketten képesek pontokat szerezni a pálya bármely szegletéről" - jegyezte meg róluk Shriver. "Bár mint minden fiatalnak, nekik is sokat kell még fejlődniük az előre-játékban." Ivanovic is erre koncentrál. "Sokat dolgozom a röptéimen. Jól érzem magam az alapvonalon, és sohasem játszom védekező felfogásban. Vállalom a kockázatot" - fogalmazott a 18 éves tehetség, akinek már most az egyik legjobb a tenyerese a női mezőnyben.

Chris Bradman, az Eurosport kommentátora az utóbbi években külön figyelemmel kísérte Ivanovic játékát. "A pályán mutatott határozottsága ámulatba ejt" - lelkesedett a szakértő. "Jól kezeli magát. Könnyed, elegáns és határozott - csakúgy, mint Sarapova. Ivanovic olyan, mintha Catherine Zeta-Jones teniszezne. Mintha egy hercegnő lenne. Nőies, és mégis erőteljes."

Ivanovic és Sarapova még nem mérkőztek egymás ellen, de az eredményeik mégis hasonlóak. Két éve Wimbledonban Sarapova a felnőttmezőnyben játszott döntőt, míg Ivanovic a juniorok között volt finalista. Nem meglepő, hogy egyikük sem szereti, ha a másikhoz hasonlítják. "Nem szeretem, ha másokkal vetnek egy lapra. Én csak Ana vagyok" - így Ivanovic.

Fotó: EPA

Mintha Catherine Zeta-Jones teniszezne

Darrell Fry szerint a fiatal szerbre csodás jövő vár: "Amennyiben Ana továbbra is így fejlődik, pár év múlva Sarapovával fognak harcolni a különböző címekért."

Kertész Tibor (az anaivanovic.com nyomán)