Vágólapra másolva!
A megengedettnél magasabb tesztoszteronszintet állapítottak meg egy doppingellenőrzés során Sascha Urweidernek, a Phonak svájci kerékpárosának szervezetében. A vizeletminta B próbájának eredményére még várni kell, de a 25 éves versenyző jelezte: minden bizonnyal egy Németországból, interneten rendelt táplálék-kiegészítővel kerülhetett a szervezetébe tiltott szer, noha a cég garanciát vállalt arra, nincs a készítményben doppinganyag. Urweider hozzátette: ha a második ellenőrzés nem tisztázza, akkor beperli a gyártót.

A Phonak csapatánál az elmúlt két évben több doppingeset is történt. A 2004-es spanyol körversenyen, a Vueltán az amerikai Tyler Hamilton bukott le. A doppingolás gyanúja már egy hónappal azt megelőzően, az athéni olimpiai időfutamban aratott győzelmét követően rávetült, mintája azonban a B próba elvégzésének idejére furcsa módon eltűnt.

A spanyolországi teszt eredménye miatt aztán kétéves eltiltással sújtották. Oscar Camenzind és Santi Perez szintén 2004-ben akadt fenn a kontrollon. A sportág nemzetközi szövetsége (UCI) doppingesetek miatt nem akart licencet adni a csapatnak, ám a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) 2005 februári döntése alapján ezt mégis megtette.

Tavaly Fabrizio Guidi mintájában mutattak ki eritropoetint (EPO), ám a B próba nem igazolta a csalást, így ő tovább versenyezhet.