Vágólapra másolva!
A kaliforniai sivatag oázisában először rendeztek orosz házidöntőt a nők 2,1 millió dollár összdíjazású bajnokságán: a harmadik kiemelt Maria Sarapova magabiztosan 6:1, 6:2-re verte honfitársát, Jelena  Gyementyjevát. A szőke szibériai tini pályafutása során másodszor nyert első kategóriás tenisz GP-t. A férfiaknál Roger Federer nem vághat vissza Rafael Nadalnak a dubaji vereségért, mert a spanyol kikapott James Blake-től az elődöntőben.

Az idei Pacific Life Open női versenyén az elődöntőbe jutottak közül csak Justine Henin-Hardenne lehetett igazán csalódott. Az első kiemelt 6:2, 5:2-ről kapott ki Jelena Gyementyjevától, amivel megszakadt tíz mérkőzésen át tartó veretlenségi sorozata Indian Wellsben (2004-ben ő nyert, tavaly nem indult). Az orosz egész héten katasztrofálisan adogatott (Henin-Hardenne ellen például az első két játszmában tizenhárom kettős hibát ütött), viszont szenzációsan küzdött - már a negyeddöntőben vert helyzetből fordított a szerb Ana Ivanovic ellen. A 24 éves moszkvai korábban nyolcszor mérkőzött a belgával, de csak egyszer volt ő a jobb, akkor is meccslabdát hárítva győzött. "Már a Miamiba tartó gépen rosszul éreztem magam, nem gondoltam volna, hogy abból a helyzetből nyerni tudok. A mamám a lelátón nagyon dühösen nézett, azt mondta, elődöntőt játszom, vagy csak szórakozom" - mesélte Gyementyjeva még pénteken.
A szombati fináléban Sarapova nem hagyta kiénekelni a sajtot a szájából. Az első játszmában 1:1-ről ötöt, a másodikban 0:2-ről hat játékot hozott sorozatban az esélyesebb orosz a helyenként orkán erejű szélben. "Ebben az időjárásban nem a tenisztudás dönt, az számít, ki találja meg a győzelemhez vezető utat. Az ilyen versenyek, diadalok nagyon sokat jelentenek nekem, önbizalmat adnak. Nem sok ember tudja, mennyire nehéz időszak volt a tavalyi szezon hajrája. Úgy jártam versenyről versenyre, hogy közben rengeteget dolgoztam, próbáltam újra formába jönni, de a sérülésem megint visszavetett. Soha nem tudhatod, hogy az elvégzett munka mikor fizetődik ki, de ha igyekszel mindig pozitív maradni, az segít. Jó látni, hogy most valami visszajött abból, amit a kemény edzéseken beleraktam" - nyilatkozta Sarapova az idei első, pályafutása tizenegyedik sikere után. Utoljára tavaly júniusban, Birminghamben ünnepelhetett egy Grand Prix végén.

"Nagyon nehezen lehetett teniszezni ekkora szélben, Maria jobban tudott alkalmazkodni a körülményekhez. Fejben felkészültem a mérkőzésre, nagyon akartam játszani vele, komoly kihívás Maria ellen küzdeni, szeretem az ilyen feladatokat. Sajnos nem tudtam kihozni magamból a maximumot, ő viszont kitűnően játszott" - ismerte el Jelena Gyementyjeva, aki az 1 óra 22 percig tartó döntőben csak négy kettős hibát adogatott, de a szerva így sem jelentett előnyt a számára.

Az elődöntő negyedik résztvevője Martina Hingis ugyan egy hónapja Döbrögi uraságot játszik a Ludas Matyiban, ahol a címszerepet Maria Sarapova alakítja, de azért akkora veréseket nem kap, hogy orvosért kellene kiáltania. Az viszont tény, hogy amióta február elején Tokióban legyőzte Sarapovát, kétszer is kikapott tőle - a harmadik még hátra van...

De akkor mire a svájci elégedettsége?

"Ha valaki azt mondja nekem a hét elején, hogy elődöntős leszek Lindsay és Szafina legyőzésével, aláírtam volna az ajánlatot. De ennyire közel kerülve a trófeához versenyzőként nem lehetek elégedett, az ember mindig többet akar kihozni magából" - nyilatkozta Martina Hingis, akinek semmi oka a panaszra. Két és fél hónap alatt huszonhét meccséből huszat megnyert és a nulláról rajtolva április elejéig akár az első húsz közé kerülhet a világranglistán, amelynek élén egyébként hétfőtől váltás történik: bár Indian Wellsben Kim Clijsters és Amelie Mauresmo sem indult, a francia visszafoglalja a trónt - amelyen 2004-ben már ült öt hetet -, mert a belga címvédőként több száz pontot vesztett Kaliforniában. A jövő héten kezdődő újabb nagy versenyen, a Nasdaq-100 Openen mindketten rajthoz állnak Miamiban, de a Williams nővérek is újra játékra jelentkeznek.

Eredmények
férfiak (3,17 millió dollár összdíjazás), elődöntő:
Federer (svájci, 1.) - Srichaphan (thaiföldi) 6:2, 6:3
Blake (amerikai, 12.) - Nadal (spanyol, 2.) 7:5, 6:3

nők (2,1 millió dollár összdíjazás), döntő:
Sarapova (orosz, 3.) - Gyementyjeva (orosz, 4.) 6:1, 6:2

Siklós Erik