Társoldalunk:

Komoly problémákkal küzd a magyar atlétika

2006.03.22. 11:59

A Magyar Olimpiai Bizottság és a Nemzeti Sporthivatal (NSH) megkezdte a pekingi olimpiai felkészüléssel kapcsolatos egyeztetéseket a sportági vezetőkkel: elsőként az atlétikai szövetség (MASZ) elöljáróit fogadták a MOB-ban. A megbeszélés során a felek egyetértettek abban, hogy a sportág jelenlegi helyzete kétarcú, hiszen az utánpótlás tavalyi eredményei bizakodásra adnak okot, ugyanakkor a felnőtteknél komoly problémákat lehet tapasztalni.

Két fő gond van: egyrészt az élversenyzők nem használják ki - a más sportágaknál sikeresen alkalmazott - közös edzőtáborozások, felkészülések lehetőségét, másrészt az atléták közül csak kevesen vetik alá magukat az előírt rendszeres ellenőrzéseknek. Rábold Gusztáv, a MASZ elnöke jelezte, a versenyzőket a menedzserek irányítják, miután ők biztosítják számukra a pénzdíjas viadalokat, így nehéz változtatni.

A felek szerint a doppingellenőrzések elkerülése visszatérő probléma a sportágban, s amennyiben nem változik a helyzet, megismétlődhetnek az athéni események. Bizonyítja ezt a nemrég lebukott Palágyi Gergely esete is, amely ráadásul újabb problémát vetett fel, mivel a pécsi versenyzőnél - a korábban előírt - a környezetére is kiterjedő felelősségre vonás nem érvényesíthető, mert állítása szerint egyedül, edző és orvos nélkül készült.

Ezért Köpf Károly, a MOB szakmai igazgatója kijelentette, hogy az olimpiai keret leszűkítése során valamennyi sportolónál meg kell jelölni az edző és az orvos nevét. Füleky András, a Nemzeti Sporthivatal elnökhelyettese kilátásba helyezte, hogy amennyiben a jelenlegi helyzet nem változik, az atlétákat a labdarúgókhoz, teniszezőkhöz hasonlóan profi kategóriába sorolják és semmilyen állami támogatásban, ösztöndíjban, kedvezményben nem részesülhetnek.

Az utánpótlással kapcsolatban elhangzott, hogy a Csillag Program keretében foglalkoztatott 19 sportoló felkészülésére és versenyeztetésére rendelkezésre állnak a források.

Az atléták után a lovassport vezetői találkoztak a MOB és az NSH illetékeseivel. Itt a sporthoz szükséges pályák megszűnése okozza a legnagyobb problémát, miután az Ügetőt már privatizálták, a Nemzeti Lovardát pedig a felszámolás veszélye fenyegeti.

KAPCSOLÓDÓ CIKK