Vágólapra másolva!
Az előző évi világbajnoksághoz képest némileg megváltozik a lebonyolítás az augusztus 17-én rajtoló szegedi kajak-kenu vb-n, a szakvezetés szerint ez nemcsak a nézők jobb kiszolgálását segíti, hanem a versenyzők lehetőségeit is kiszélesíti.

Ahogy a honi szövetség (MKKSZ) csütörtöki sajtótájékoztatóján elhangzott: az 1000 méteres döntők az eddig megszokott szombat délelőtti időpontról átkerülnek aznap délutánra, a B finálék pedig minden esetben megelőzik a legjobb kilenc versengését, így a leghosszabb távon 16 órakor, 500 méteren vasárnap 10 órakor, 200 m-en pedig vasárnap 15 órakor kezdődnek majd a döntők. További változást jelent, hogy 1000 méteren a tavalyi 7 helyett 8, 500 méteren pedig 5 helyett 6 percenként indulnak a finálék, a legrövidebb táv éremcsatái változatlanul 5 percenként rajtolnak majd.

A 2005-ös zágrábi vb-n az egyes távok eredményhirdetéseit a versenyek után, egy blokkban bonyolították le, most ez is megváltozik: három-három számonként ugyanis beiktatnak a programba egy-egy eredményhirdetést, nevezetesen a férfi kajak és kenu egyes ceremóniáját.

"Tavaly vezettük be az új időrendet, de már akkor is jeleztük, hogy ez nem feltétlenül végleges. A tapasztalatok birtokában döntöttünk most az apró módosítások mellett" - indokolta a változtatásokat Vaskuti István, az MKKSZ alelnöke, a nemzetközi szövetség (ICF) síkvízi bizottságának vezetője.

Angyal Zoltán szövetségi kapitány szerint az újítás újítása mindenképpen kedvez a magyaroknak, hiszen kiszélesíti a lehetőségeket, így például nagyobb esélyt kínál az esetleges sikerre a Janics Natasa, Kovács Katalin olimpiai bajnok kajakduónak, amelynek tagjai tavaly - a szoros időrend miatt - nem indulhattak egyesben annak ellenére, hogy előbbi az ötkarikás, utóbbi pedig a vb-címvédő volt.

A szakember beszámolt arról is, hogy a melegvízi edzőtáborok lassan befejeződnek, a versenyzők hazatérnek, és Dunavarsányban készülnek tovább az idényre. Érdekességként elárulta azt is, hogy a Sydneyben aranyérmes, az utóbbi években azonban már leszálló ágban lévő Pulai Imre, Novák Ferenc kettős tagjai is lejárnak az edzőtáborba, ugyanis feltett szándékuk, hogy - várhatóan a kenunégyesben - ott legyenek Szegeden, és hazai közönség előtt fejezzék be a pályafutásukat.

Schmidt Gábor, az MKKSZ főtitkára a sajtótájékoztató keretében hirdette meg az amatőröknek, valamint a támogatóknak és a média képviselőinek szóló sárkányhajó-bajnokságot, amelynek döntőjére július 19-én, a vb keretében kerül majd sor. Az "Állj rajthoz Te is a világbajnokságon" elnevezésű versenysorozatra 21 fős csapatok - 12 férfi+8 nő+egy dobos - jelentkezését várja a szövetség, a területi elődöntőket május 10. és június 10. között rendezik Sukorón, Szegeden, illetve a budakalászi Omszki-tónál. A fináléban a legjobb nyolc együttes mérheti össze tudását.

Schmidt egyúttal azt is bejelentette, hogy 2010-ben Magyarország adhat otthont a világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvendő sárkányhajó-szakág világbajnokságának.