Vágólapra másolva!
Pénteken messze a várakozás alatt szerepeltek versenyzőink a kanadai Calgaryban zajló műkorcsolya és jégtánc világbajnokságon. A nőknél a rövid program után Pavuk Viktória a tizenötödik helyről visszaesett a huszonötödikre, így a legjobb 24 között már nem mutathatja be a kűrjét. S kevésen múlt, hogy Sebestyén Júlia is kiessen, Európa-bajnoknőnk a huszadik helyről a huszonnegyedikre zuhant. Jégtáncban közép-európai idő szerint szombaton hajnalban a Denkova, Sztavijszki bolgár páros lett a világbajnok, Hoffmann Nóra és Elek Attila drámai közjáték után - a bemelegítésnél a japán duó hölgytagja korcsolyája élével felsértette Hoffmann hátát és kezét - a 18. helyen végzett.

A lyoni Eb-n után a torinói olimpián is megállapíthattuk, hogy 2006 nem a mi évünk, hiszen egy hónapja az esztendő legfontosabb versenyén Sebestyén csak a 18., Pavuk a 23. helyen végzett. De most a vb még rosszabbul alakult számunkra. A selejtező után csupán huszadik helyen álló Sebestyén a pénteki rövid programban elesett a tripla flipben, a tripla Lutzhoz kombinációban botladozva csak egyfordulatos toe-loopot tett hozzá, és szimpla lett a kötelezően duplának előírt Axelje is. A rövid programban több ugrásra nincs lehetőség, és a három hibát a pontozók szigorúan büntették, olyannyira, hogy Sebestyén ekkor gyakorlatilag elvesztette minden reményét, hogy a harminc induló közül tovább jusson a legjobb huszonnégybe.

A sors fintora, hogy az előtte állók közül éppen Pavuk Viktória rontásai adtak mégis némi esélyt a számára. Pavuk programja ugyanis még az övnél is gyengébbre sikerült: elesett a tripla Lutzból, így elmaradt a kombinációja is, a flipje csak kétfordulatos, az Axelje neki is csak szimpla lett. Éppen Sebestyén mögé került, de a verseny ezen pontján úgy tűnt, hogy a két magyar versenyző a 25. és a 26. helyen kiesik.

Ám a folytatásban a francia Bobillier szintén rengetett rontott, és példával szolgált arra, hogy a tizennyolcadik helyről is ki lehet esni. Ez viszont azt jelentette, hogy Sebestyén Júlia a rövid program után nem a 25., hanem a 24. helyre került, így ő még éppen bemutathatja a kűrjét a továbbjutott huszonnégy versenyző között. Mindazonáltal a szabadkorcsolyázásban így is nagyot kellene javulnia, hogy ne pályafutása leggyengébb vb-szereplését jegyezze Calgaryban, ugyanis világbajnokságon a 19. helynél még sohasem végzett hátrébb. S 19. is az első vb-részvétele alkalmával volt, még 1999-ben, 18 évesen. Két éve pedig a hatodik helyen zárt.

A kűr előtt a szenzációs rövid programot futó olimpiai ezüstérmes amerikai Sasha Cohen vezet a japán Suguri és az amerikai Meissner előtt, de azt ne feledjük, hogy a torinói ötkarikás játékokon győztes japán Arakava a vb-re nem jött el.

Nők, állás a rövid program után:
1. Cohen (amerikai) 94,21
2. Suguri (japán) 90,59
3. Meissner (amerikai) 88,63,
...
24. Sebestyén Júlia 58,30