Vágólapra másolva!
Vasárnap reggel négy rövid pályás gyorskorcsolyázónk utazik el a Minneapolisban jövő héten megrendezendő világbajnokságára, s természetesen két torinói pontszerzőnk is, az olimpiai negyedik Huszár Erika, valamint az ötödik Knoch Viktor is ott lesz a mezőnyben.

A kis magyar csapat összetételét illetően Torinóhoz képest egyetlen változás történt: az olimpiai zászlóvivő Darázs Rózsa érettségi előtt áll, arra készül, így a vb-re Heidum Bernadett utazik helyette. Knoch Viktor, Darázs Péter, Huszár Erika és Heidum mellett még Darázs István csapatvezető és Telegdi Attila edző kel útra. Az egyébként, hogy gyorskorcsolyázóink részt vehetnek a távoli rendezésű vb-n, a kiváló olimpiai szereplésnek, s ennek folyamányaként a Magyar Olimpiai Bizottság "soron kívüli" támogatásának köszönhető, mert a vb-utazásra eredetileg nem lett volna anyagi keret.

A vb-n egyébként a férfiaknál a koreaiak, a kínaiak, a japánok, a kanadaiak és az amerikaiak, a nőknél pedig a kínaiak, a koreaiak és a kanadaiak versenyszámonként három főt nevezhetnek, a többi nemzet kettőt. S most mind a négy versenyzőnk elindulhat az 500, az 1000 és az 1500 méteres távon is, ellentétben az olimpiával, ahol a kvalifikációs eredmények függvényében Knoch Viktor csak 1500 méteren állhatott rajthoz.

Mint ismert, az olimpián Huszár Erika 1500 méteren negyedik, 1000-en tizenegyedik, 500-on tizenharmadik, Knoch Viktor 1500-on ötödik, Darázs Péter 500-on tizedik, 1500-on tizenegyedik 1000-en tizenkettedik lett. (Torino előtt legutóbb 1948-ban fordult elő, hogy téli olimpián két versenyszámban is volt pontszerző helyezésünk, s magyar versenyző 1980 óta egyáltalán nem végzett az első hat között.)

Forrás: [origo]

"Nagyon várjuk már, hogy vége legyen a szezonnak, eléggé elfáradtunk, de a vb-re még igyekeztünk összekapni magunkat. Ami engem illet, még most is bosszant, hogy az olimpián a legerősebb számomban, ötszáz méteren kudarcot vallottam, s most mindenképpen szeretném kiköszörülni a csorbát. Úgy gondolom, hogy ezen a távon ott vagyok a legjobb tíz között a világon, s ezt most szeretném bebizonyítani. Az ezerötszáz méter viszont nagyon kiszámíthatatlan táv, hogy itt mi lesz, arra nem merek tippelni" - mondta el az elutazás előtt Huszár Erika.

"Abban, hogy Torinóban ötödik lettem, a szerencse is közrejátszott, éppen ezért most is csak ugyanaz a célkitűzésem, mint az olimpia előtt. Vagyis jussak be a legjobb tizennyolc közé, aztán a többit majd meglátjuk. Az olimpia után egyébként már rá kellett feküdnöm a tanulásra is, tizedikes vagyok a pécsi Janus Pannonius Gimnáziumban, s az kétségkívül nem jön jól, hogy megint kiesik másfél hét. Ám mégse bánom, hogy a vb-re is el kell utaznom. Szeretek versenyezni, de világbajnokságon még nem indultam, és az Egyesült Államokban sem jártam még soha" - árulta el Knoch Viktor.

Fábik Tibor