Vágólapra másolva!
A 2006-os országos úszóbajnokság abszolút legeredményesebb versenyzőjének Cseh László bizonyult, aki öt egyéni és három váltószámban is aranyérmes lett. A nőknél Kovács Ágnes végzett az élen az aranygyűjtésben: ő szólóban és stafétatagként is három-három alkalommal állhatott fel a dobogó tetejére. Kiss László szövetségi kapitány szerint a nagy visszatérő Gyurta Dániel, aki a fantasztikus olimpiai berobbanás, majd egy szerény év után most egyértelműen a régi arcát mutatta.

A 108. országos úszóbajnokság zárónapjának nyitóversenye, a 200 m női vegyes döntője az ifjúsági Európa-bajnok Jakabos Zsuzsanna győzelmét hozta Kovács Ágnessel szemben, mi több: a mellúszás olimpiai bajnoknőjét, aki szombaton pályafutása 50. bajnoki címét szerezte, a vasárnapi finálé hajrájában a szintén korosztályos Eb-aranyérmes Hosszú Katinka is megelőzte. A Kovács által tartott magyar rekord nem forgott veszélyben, miként az is tény, hogy a csúcsformára a július végi-augusztus eleji budapesti Európa-bajnokságon lesz szükség.

Cseh Lászlónak a 100 m pillangó döntőjében 17 századnyi "mínusz" kellett volna, hogy elvegye az oszágos csúcsot a ferencvárosi Gáspár Zsolttól, ám a hiányérzet ellensúlyaként szolgálhatott a Kőbánya SC világbajnoka számára, hogy hetedik ob-elsőségét, s a vele járó újabb herendi étkészletet azért a magáénak tudhatta.

A 200 m mell bronzérme, s még inkább az elért idő azért volt fontos Cseh számára, hogy igazolja: ebben a műfajban is nagyot javult, ami legfőbb száma, a 400 m vegyes szempontjából igazán jelentős. A számot Gyurta Dániel nyerte, méghozzá ragyogó időeredménnyel, hiszen a szombati elődöntőhöz hasonlatosan ezúttal is 2:13 percen belül ért célba, immár egyértelművé téve: az athéni olimpia ezüstérmese a hosszabb hullámvölgyből teljesen kikecmeregve megint a régi.

A korábbi döntők miatt mindössze öt percet pihenő Cseh László a klasszikus táv, a 100 m gyors fináléjában mind állóképességből, mind vágtatudományból jelesre vizsgázott, hiszen a második helyen ütött a célba sprinterspecialista klubtársa, Makány Balázs mögött. A csattanó stílszerűen a végére maradt: a női vegyesváltók versenyében a Kőbánya SC - az 51-szeres magyar bajnokká előlépett Kovács Ágnest is felvonultató - négyese 4:11.48 perccel megdöntötte a Bp. Spartacus 2001 óta élt 4:14.30-as egyesületi rekordját.

A nyári, margitszigeti Európa-bajnokság szemszögéből is pozitívnak, biztatónak és eredményesnek értékelte az idei országos úszóbajnokságot Kiss László szövetségi kapitány. "Az ob egyik fő tapasztalata, hogy a sportág előrelépett, a bázisa szélesedik" - bocsátotta előre nyilatkozatában Kiss László. "Soha nem volt még olyan, hogy például Ajka hat bajnoki győzelmet szerezzen, hogy két pécsi egyesületből is legyenek aranyérmesek, hogy Székesfehérvárnak, Szegednek több ob-elsősége is szülessen, és akkor még nem is szóltam külön a fővárosi klubokról. Az sem fordult elő korábban, hogy ilyenkor, ennyire korán rendezzük a magyar bajnokságot, most azonban tudatosan nem öt héttel az évi csúcsesemény, jelesül a budapesti Eb elé tettük az ob-t, hanem mostanra, hogy nyugodtabb legyen a felkészülés."

A kapitány ekképp folytatta: "A hazai helyszín miatt nem kell akklimatizálódni, ugyanakkor az Eb elé még be tudunk iktatni egy újabb ellenőrző-felmérő viadalt is, a Budapest-bajnokságot, ahol öt héttel az Eb-rajt előtt lemérhetjük, hol tartunk, és az Eb-uszodát is kipróbálhatják az Európa-bajnoki csapatunk tagjai. Ami az egyéni teljesítményeket illeti, Cseh László produkciója magáért beszél, ráadásul amiért külön dicsérhető ő és edzője, Turi György is, hogy nem a könnyebb megoldást, a biztos sikert ígérő saját számokat választották, hanem az edzés-állóképességet tették próbára, rengeteg olyan számot vállalva, amelyben pedig tudták, hogy Cseh kikaphat a négy nap alatt 24 indulást választva. A nagy visszatérő Gyurta Dániel, a fantasztikus olimpiai berobbanás, majd egy szerény év után most egyértelműen a régi arcát mutatta, előbbre tart, s remélem, tovább jön fölfelé. Kovács Ágnes 200 mellen ejtheti ámulatba a nézőket a budapesti Eb-n, ahol dobogós lehet, de még a 200 vegyesről sem mondott le. Megnyugtató időket ért el, jól teljesítő sok fiatalunk is, így Boulsevicz Beatrix, Jakabos Zsuzsanna, Hosszú Katinka, Lipcsei Krisztina, Kis Gergő, Verrasztó Dávid, de a rutinosabb Kerékjártó Tamás is. És még van másoknak is lehetőségük az Eb-csapatba kerülésre."