Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Vívószövetség április 8-án a Koreai Köztársaságban, Tabaekben a junior és kadett világbajnokság felvezetéseként rendezi meg azt a kongresszusát, amelyen eldől, hogy a 2008-as pekingi olimpián a sportág melyik tíz versenyszáma lesz a programban. A legnagyobb valószínűséggel a női párbajtőr és a férfi tőr csapatversenye marad ki a műsorból, de a helyzet egyelőre még képlékeny.

A Magyar Vívószövetség keddi sajtótájékoztatóján bejelentették, hogy a HVB Bank a pekingi olimpiáig szóló szerződést kötött a szövetséggel, s a fő támogatója lett, de azt, hogy a pénzintézet mekkora összeget utal át, nem hozták nyilvánosságra. Elhangzott, hogy a vívószövetség a férfi vízilabda-válogatott után csatlakozott a Budapesti Olimpiai Mozgalomhoz, s ismertették a junior és kadett vb-re utazók névsorát is.

Eszerint a Tabaekben április 9-17. között megrendezendő korosztályos vb-re harmincöt versenyzőnk utazik, de a szövetség csak tizenhét vívónak állja a teljes költségét, akik teljesítették a válogatási feltételeket. Mindenekelőtt a szezonban Villágkupa-döntős helyezéseket is fel tudtak mutatni. A többiek egyesületi támogatással vehetnek részt a vb-n, amelyen az előzetes nevezések alapján hetvennégy nemzet 838 versenyzője lép pástra. A magyar csapatból a papírforma alapján a juniorok között egyéniben Kreiss Fanni (tőr), Izsó Katalin (párbajtőr), Varga Dóra, Gergácz Veronika (mindkettő kard), valamint Széki Bence és Bíró Péter (mindkettő tőr) szerepelhet a legeredményesebben, ami éremszerzést jelenthet. (A 20 éves Varga Dóra tavaly tagja volt a lipcsei felnőtt vb-n bronzérmes magyar csapatnak is.)

Bár Tabaekben a versenyek április 9-én kezdődőnek, a sportág szempontjából 8-a lesz a legfontosabb nap, mert ezen, a Nemzetközi Vívószövetség kongresszusán dől el, hogy a 2008-as pekingi olimpián a sportág melyik tíz versenyszáma lesz a programban. Mint ismert, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntése értelmében vívásban már Athénban is csak tíz szám lehetett műsoron a tizenkettőből, s akkor a női tőr és a női kard csapatversenye maradt ki.

Kovács Tamás, a Magyar Vívószövetség technikai igazgatója tájékoztatott a várható fejleményekről: "Jelenleg az a legvalószínűbb, hogy Pekingben női párbajtőrban és férfi tőrben nem lesz csapatverseny, csak egyéni. Ám ez még nem százszázalékosan biztos, korábban hallatszottak olyan hangok is, hogy a férfi kardozók és a női tőrözők csapatversenyét kellene elhagynunk. Tulajdonképpen minden attól függ, hogy a nemzetközi szövetséget teljhatalommal irányító francia elnök, René Roch hogyan keveri a kártyákat. Az afrikai, ázsiai és dél-amerikai szavazatok nagy része fölött gyakorlatilag ő rendelkezik, a legjelentősebb európai vívónemzeteket egyesítő európai blokknak pedig csupán harmincöt voksa van a száztizenkilencből. Ezzel együtt úgy néz ki, hogy háború lesz a kongresszuson" - jegyezte meg Kovács Tamás, hozzátéve, hogy számunkra a női párbajtőr, tőr és kard csapatversenyének kiejtése is fájdalmas lenne, hiszen mindhárom együttesünk ott van a szűk nemzetközi elitben.

Mi több, párbajtőrözőnőink tavaly ezüstérmesek voltak a lipcsei világbajnokságon, s azóta a kétszeres egyéni olimpiai bajnok Nagy Tímea harmadik gyermeke születése után azért is tért vissza a pástra, hogy Pekingben végre csapatban is érmet nyerjen. "Olyan helyzetben vagyunk, hogy akármelyik ujjunkat harapjuk meg, fájni fog. Éppen ezért a magyar szövetség szavazatát leadó Kulcsár Krisztiánnak a lelkiismeretére bíztunk, hogyan voksol majd" - tette hozzá Kovács Tamás.

Fábik Tibor