Vágólapra másolva!
Oroszországban egy március végi közvélemény-kutatás alapján jelenleg a műkorcsolyázó Jevgenyij Pljuscsenko és a ritmikus gimnasztikázó Alina Kabejeva a legnépszerűbb sportoló.

A ROMIR Monitoring felmérésén a férfiaknál Jevgenyij Pljuscsenko hatalmas fölénnyel, 36 százalékos eredménnyel lett a legnépszerűbb orosz sportoló. Figyelemre méltó, hogy a megkérdezett hölgyek közel fele a februári torinói olimpián győztes műkorcsolyázóra szavazott, a tavaly megnősült szentpétervári azonban a férfiaknál kevésbé volt népszerű. A második helyen 18 százalékkal a jégkorongozó Pavel Bure végzett, aki Torinóban már az orosz válogatott menedzsereként volt jelen, harmadikon pedig 13 százalékkal a profi ökölvívó Konsztantyin Czju.

A negyedik és ötödik helyre két teniszező, Marat Szafin és Jevgenyij Kafelnyikov került, előbbi kilenc, utóbbi hét százalékot kapott. Érdekesség, hogy Buréhoz hasonlóan Kafelnyikov is már visszavonult sportolóként kerül be az első ötbe, s Czju is erősen gondolkodik azon, hogy véglegesen szögre akassza a bokszkesztyűt.

A nőknél az athéni olimpiai bajnok ritmikus gimnasztikázó Alina Kabajeva 22 százalékkal végzett az élen, s 2004-ben tulajdonképpen ő is abbahagyta a versenyzést. Ám tavaly már fontolgatta, hogy visszatér, újra komolyan elkezdte az edzéseket, lefogyott, s bátortalanabb próbálkozások után a hó elején váratlanul megnyerte a moszkvai Bajnokok Kupáját. Kabajeva különösen a 18-24 éves korosztályban népszerű, itt harminc százalékot kapott a felmérésen.

Összességében azonban csak két százalékkal előzte meg a műkorcsolyázó Irina Szluckaját, aki Torinóban bronzérmes lett, s idén sporttörténelmet írva hetedszer nyerte meg az Európa-bajnokságot. Meglepetés, hogy a teniszező Marija Sarapovát mindössze a megkérdezettek 15 százaléka találta a legnépszerűbbnek. A negyedik helyen Sarapova "elődje", a teniszvilág korábbi szexszimbóluma, Anna Kurnyikova végett 12 százalékkal, míg az ötödik helyen egy már ugyancsak visszavonult kiválóság, az olimpiai és világbajnok tornász Szvetlana Horkina zárt 11 százalékkal.

Fábik Tibor