Vágólapra másolva!
A nyári budapesti úszó Európa-bajnokság munkálatai folytatódhatnak: a rendőrség megnyitotta a területet, és csütörtöktől ismét dolgozhatnak a két új úszómedence, az ugrótorony és a lelátók építői.

A beruházási ütemet illetően pár nap csúszás lehet, de érdemi lemaradás nincs, így a július 26-ai Eb-nyitányt semmi sem fenyegeti a jelenleg árvíz sújtotta Margitszigeten - derült ki azon a sajtótájékoztatóval egybekötött szerdai, helyszíni szemlén, amelyet Ábrahám Attila, a Nemzeti Sporthivatal vezetője, Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke és Kiss Ernő XIII. kerületi rendőrkapitány tartott. A Duna szerda hajnalban 861 centiméterrel tetőzött, de a szakemberek azt várják, hogy vasárnapra már nyolc méterre csökken a víz szintje a szigetnél.

Ábrahám Attila örömmel nyugtázta, hogy az előrejelzések apadásról szólnak, s hogy a hétfőn leállított munkálatok folytatódhatnak. "Nem látni nyomát konstrukciós hibáknak, nem repedt meg a betonteknő a műugrómedencében, amelyet éppen azért árasztottak el vízzel, nehogy az aljzatot felnyomja az ár. Addig azonban nem szivattyúzható ki a víz, amíg a Duna vissza nem megy 5 méterre, ez egy-két hét lehet, s akkor kezdődhet a csempézés, a burkolás. Addig is, akár már csütörtöktől folytatni lehet például a műugrótorony építését" - mondta az államtitkár, aki szerint legfeljebb az új létesítménybe szánt tesztversenyek körül támadhat bonyodalom, bár ez se valószínű, az Eb-vel azonban minden rendben lesz, s "magas szinten leszünk képesek Európa-bajnokságot rendezni".

Gyárfás Tamás arról beszélt, hogy telefonon kereste őt Bartolo Consolo, az Európai Úszó Liga, a LEN elnöke, s érdeklődött, hogy "mi van már megint?", arra célozva ezzel, hogy korábban, az árvíz előtt a margitszigeti Eb rendezését zöldszervezetek részéről érték ismétlődő támadások. A MÚSZ elnöke megnyugtatta a LEN első emberét, elmondta, minden megy a maga útján, nincs ok a riadalomra. Azt szorgalmazta Consolónál, hogy inkább mielőbb írja meg a magyarországi Eb-re készülő kiadványba a köszöntőbeszédét.

A szemlén részt vevő Kiss Ernő kerületi rendőrkapitány közölte, hogy emberei a sziget lezárását követően az uszodai munkálatok újrakezdése után is folytatják a járőrözést, nemcsak a szárazföldön, hanem a vízen is, biztosítják a környéket, jóllehet az elmúlt napokban - amint fogalmazott - "senki sem próbálta megközelíteni az építkezést".