Vágólapra másolva!
Péntektől vasárnapig játsszák a férfi tenisz Davis-kupa Világcsoportjának negyeddöntőit. A címvédő horvát együttes komoly gondban van, mert Ivan Ljubicic játékos-kapitány, aki vasárnap a Key Biscayne-i döntőben óriási csatában kikapott a világelső svájci Roger Federertől, annyira elfáradt, hogy nem vállalta a pénteki első egyest az argentinok ellen.

Így Mario Ancic lehet az első számú teniszező a házigazdáknál, és a jobbára ismeretlen Sasa Tuksar a második. A népszerű "Ljubo" csak a szombati párosba kapcsolódna be, majd vasárnap újra pályára lépne. Ennek tükrében könnyen előfordulhat, hogy a David Nalbandiant, Augustin Callerit, Juan Ignacio Chelát és José Acasusót felvonultató dél-amerikaiak már az első napon két győzelmet söpörnek be és a folytatásban már egy hazai vereség is elég a bukáshoz.

A horvátok azonban azt remélik, hogy a Dom Sportova fanatikus közönsége átsegíti őket a nehéz pillanatokon. Ahogy tették az elmúlt esztendőben, amikor a horvátok egészen - a DK történetében először - a végső sikerig meneteltek.

A vendégeken viszont az segíthet, hogy az "isteni Diego", azaz Maradona, minden idők legjobb argentin labdarúgója is tiszteletét teszi a meccsen. A helyi lapok kiderítették, hogy az egykori futballzseni arisztokrata ősei Rijeka környékéről vándoroltak ki a tengerentúlra, és azóta csak "Maradonicnak" becézik. Ennek ellenére sem lehet kérdéses, kinek drukkol majd a szupersztár.

A chilei gárda az esélytelenek nyugalmával utazik az Egyesült Államokba. "Elképesztő bravúr lenne, ha nyernénk. Idegenben győzni Roddickék ellen maga a csoda. Ám én hiszek a csodákban" - mondta Fernando Gonzalez, a chileiek első számú játékosa.

A vendégeknek valóban van esélyük, hiszen Gonzalez ötször játszott Roddickkal és az észak-amerikai "csak" 3-2-re vezet, míg a másik chilei, Nicolas Massu két alkalommal került szembe az ászkirállyal, és mindkét meccset megnyerte.

Legutóbb a Key Biscane-i torna öltözőjében futottak össze, és Roddick csak annyit mondott Massunak: "A Davis-kupa-meccsen már én jövök!"

A francia-orosz párharc nagy kérdése, játszik-e Marat Szafin. "Többször is hatalmas csatákat vívtunk a franciákkal, és ez most is így lesz. Maratra szükség van a csapatban, hisz ő a vezéregyéniség nálunk, akár játszik, akár nem" - nyilatkozott Samil Tarpiscsev kapitány.

Szükség is lesz a tavalyi Australian Open bajnokára, hiszen a vendéglátók nagyon erős gárdát küldenek harcba: Sebastien Grosjean és Richard Gasquet játssza az egyest, míg párosban az Arnaud Clément, Michael Llodra duó lép pályára. Az oroszoknál Szafin mellett Nyikolaj Davigyenko, Mihail Juzsnyij és Dmitrij Turszunov készül a meccsre.

Ha a chileiek a csodában reménykednek, akkor mit mondjanak a fehéroroszok, akik a DK egyik "fellegvárába" Ausztráliába látogatnak. "Már kétszer nyertem Hewitt ellen, miért ne sikerülne harmadszor is?" - reménykedett Max Mirnyij Fehéroroszországból. "Lleyton nagy küzdő, az utolsó pontig harcol, de néha ő is elveszti a fejét."

A vendégek óriási bravúrral jutottak a nyolc közé, hiszen 4-1-re nyertek a toronymagas esélyes spanyolok ellen. Igaz, azt a meccset Minszkben játszották, most viszont Melbourne-ben, a Kooyong Tennis Clubban lesz az összecsapás.

A helyszínek és a párosítás:
Zágráb:
Horvátország - Argentína
Melbourne:
Ausztrália - Fehéroroszország
Pau:
Franciaország - Oroszország
Mission Hills:
Egyesült Államok - Chile

Az elődöntőket szeptember 22. és 24. között rendezik, míg a finálé december 1-3. között lesz.