Vágólapra másolva!
Egyiptomban, majd az Egyesült Arab Emírségekben versenyez Világkupa-viadalon a következő két hét végén a hosszútávúszás eddigi utolsó magyar Európa-bajnoka, Kovács Rita, aki visszavonulását követően, nyolcévi szünet után fél esztendeje kezdte újra a felkészülést, s a mostani lesz az első nemzetközi megméretése.

A nyíregyháziak klasszisa edzőjével, Vajda Tamással szerdán kel útra, s szombaton jön el az alkalom a debütálásra, amikor is Kovács az olimpiai programba bekerült 10 kilométeres távon teszi próbára magát a Vörös-tenger vizében, Ejn el-Szokna mellett. A következő hét péntekén pedig Dubaj következik, ahol szintén 10 kilométerre írták ki a Vk-versenyt.

"Hosszú idő után úszik Rita ismét világversenyen, s végre lemérhetjük, hogy hol tartunk a felkészülésben, meg egyáltalán hogy milyen a konkurencia, mennyire erős a mai mezőny - mondta az indulás előtt a 35 éves kiválóság mestere.

"Arról nem beszélve, hogy teljesen más medencében úszni, mint nyílt vízen, márpedig nekünk eddig csak az előbbire nyílott lehetőségünk. Most viszont felmérhetjük, több év után újra megtapasztalhatjuk, milyen a versenyzés a sós és hullámzó tengervízben, tűző napon, kilométereken át. Hadd tegyem hozzá, hogy a Világkupa-versenyekre városunk, Nyíregyháza polgármester asszonya, Csabai Lászlóné segítségével sikerül eljutnunk, aki az utazás anyagi hátterét biztosította számunkra. A gesztust jó eredményekkel szeretnénk viszonozni."

Kovács Ritát a hosszútávúszáshoz, avagy újabb kori nevén a nyíltvízi úszáshoz éppen az hozta vissza, hogy tavaly ősszel olimpiai számmá szavazták be a 10 kilométert, s a hozzáértők szerint a magyar versenyző akár dobogóra is állhat 2008-ban, a pekingi ötkarikás nyári játékokon.

Ráadásul előtte még az idén, július végén, a Balatonon rendezendő Európa-bajnokságon bizonyíthatja - a remények szerint éremmel -, hogy nagyon is megalapozottak a vele kapcsolatos elvárások.