Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Sakkszövetség elnöke, Kirszan Iljumzsinov körlevélben értesítette a FIDE tagországait, hogy a Topalov-Kramnyik világbajnoki döntőt szeptember 21. és október 13. között Elisztában, a Kalmük Autonóm Köztársaság fővárosában rendezik meg. A több hónapos tárgyalások sikerrel végződtek, a 12 játszmás döntő díjalapja minimum egymillió dollár lesz. 

A FIDE elnöke történelmi napnak nevezte április 13-at, létrejött a régen várt megegyezés, a hosszú hónapos tárgyalások a játékosokkal és menedzsereikkel sikerrel végződtek. Kirszan Iljumzsinov levelében reményét fejezte ki, hogy a nagy mérkőzés tisztázza a világbajnoki cím körül 1993-an kialakult sajnálatos szakadást. Iljumzsinov már 1995-ös megválasztásakor ígérte, hogy a FIDE keretei közötti egyesítésért fog küzdeni. Korántsem volt könnyű valamennyi érdekelt fél érdekeit figyelembe venni az elmúlt években, de a FIDE jelszava, a GENS UNA SUMUS (egy nemzetség vagyunk) szellemében erőfeszítéseiket siker koronázta.

Iljumzsinov és a FIDE sikere az aláírt megállapodás, az elnök reményét fejezte ki, hogy egy megerősödött, egyesített FIDE élén dolgozhat tovább. "Győzzön a jobb" - zárta levelét a FIDE elnöke. Iljumzsinov a májusi torinói elnökválasztó kongresszuson ismét harcba száll az elnöki posztért, holland kihívója, Bessel Kok lépéshátrányba került?

Óhatatlanul is felvetődik a gondolat, hogy a véletlen diktálta-e a dátumot? A levelet április 13-án írta a FIDE elnöke, Garri Kaszparov csütörtökön ünnepelte 43. születésnapját. A sakkozás 13. világbajnokának döntő szerepe volt az 1993-ban bekövetkezett szakadásban, hiszen világbajnoki döntőjét Londonban az angol Nigel Short ellen a PCA keretei között játszotta le. Látványos harc, kibékülés, majd újabb csaták jellemezték Kaszparov és a FIDE vezérkarának kapcsolatát. Kaszparov húsz éven keresztül vezette a világranglistát, 15 évig világbajnok volt, s 2000-ben éppen Vlagyimir Kramnyik fosztotta meg őt címétől. Kaszparov a tavalyi linaresi szuperverseny után jelentette be visszavonulását, Veszelin Topalov április 1-től 2804 ponttal vezeti a rangsort, Kramnyik csak a kilencedik 2729 ponttal. Topalov és Kramnyik a klasszikus időkontroll szerint 1993 óta 38 partiban mérte össze erejét, az orosz nagymester 10-5-re vezet 23 remi mellett.

Keveset tudunk a mérkőzés részleteiről, ki a címvédő, ki a kihívó? Kramnyik elfogadta-e Topalov követelését, hogy az új világbajnoknak játszania kell a 2007-es vb-n? A vesztes miként kapcsolódik be a következő világbajnoki ciklusba?

Topalov világbajnoki címének megszerzése után Wijk aan Zee-ben holtversenyben első volt, majd Linaresben katasztrofális első félidő után másodikként végzett. Párosmérkőzésen legyőzte a román Európa-bajnokot, Liviu-Dieter Nisipeanut. A bolgár világelső nem ül babérjain, vállalja a kihívásokat. Kramnyik betegség miatti féléves szünet után a dortmundi szuperversenyen tervezi első fellépését, mindössze nyolc résztvevős lesz a torna, a hét forduló aligha hozza lázba a sakkrajongókat. Kramnyik mellett Lékó Péter, az örmény Levon Aronyian, az orosz Peter Szvidler, az izraeli Borisz Gelfand, az angol Michael Adams, a német Arkadij Naiditsch és a grúz Baadur Zsobava játszik.

Verőci Zsuzsa