Társoldalunk:

Nem szabad kiégetni úszóklasszisainkat

2006.04.18. 17:57

Az úszók és a szinkronúszók jövőbeni feladatairól esett szó a Magyar Olimpiai Bizottságnál tett keddi, sportvezetői látogatás alkalmával. A két és fél órás konzultáción elhangzott, hogy az úszókat nem nyomasztja túl sok gond: a budapesti Európa-bajnokság kapcsán stabil az anyagi háttér, igaz, a különféle állami csatornákon áramló pénzekből még nem lehetne a sportolók minőségi felkészülését és az Eb előzetes szervezési költségeit finanszírozni, ám a szövetség támogatói csapatának hála nincsenek financiális problémák.

Ráadásul a magyar mezőny is egyre erősebb: a versenyszellemet kiválóan szolgálta, hogy az Eb-n az összes indulási lehetőséget kihasználja a hazai csapat, így a tartalékokkal együtt 56 úszót fognak nevezni - igaz, az olimpiai keret a kontinensviadalt követően szűkülni fog. Az összes vidéki fellegvárból kerültek be versenyzők, míg a válogatott vázát a Kőbánya és a Jövő SC adja. Előbbieknél rossz hír, hogy Rácz Ákos hétfőn részleges bokaszalag-szakadást szenvedett, így a tavalyi ifi Eb-n aranyérmes mellúszó szereplése kérdésessé vált.

Kiss László szövetségi kapitány ettől függetlenül jelezte: "hiába a sok tehetség, még mindig nem vagyunk akkora úszónáció, hogy folyamatosan szem előtt legyenek a magyarok. Egy amerikai, orosz vagy német szövetség megteheti, hogy az összes Világkupán indítson embereket, mert akkora a felhozatal, hogy tudja rotálni az embereket. Nekünk ügyelnünk kell arra, hogy ne égessük el a legjobbjainkat: nem véletlenül voltak és vannak olyan úszóink, akik három olimpián is szerepeltek. Mások megtehetik, hogy kizsigereljék az aktuális klasszist, mert úgyis lesz más - nálunk takarékoskodni kell, mert a nagy versenyek azért megmaradnak egy versenyző szervezetében."

A magyar úszósport erejét egyébként jelzi, hogy a relatíve mostoha körülmények ellenére is sikerül eredményeket produkálni. A Kőbánya úszói idejük nagy részét 33 méteres medencében töltve érik el világraszóló eredményeiket, miközben Kausz István, a válogatott orvosa jelezte, még mindig nincs megbízható pulzusmérés az egyesületek edzésein, mert az ő mérései azt bizonyítják: még jobban is meg lehetne terhelni a fiatalokat. Nincs vízben jól működő pulzusmérő, legalábbis a magyaroknál, mert az ausztrálok már a 2000-es sydneyi olimpián ezzel ellenőrizték versenyzőiket a levezetésnél.

Jó hír viszont, hogy a Nemzeti Utánpótlás-nevelési Intézet (NUPI) jóvoltából Kiss László nyolc szövetségi edzőt fizethet, viszont ha a versenyzők nem hozzák a kitűzött eredményt a négy hónapos ciklus végén, akkor trénerük elesik az aktuális juttatástól.

"Ez az egyik legfontosabb kérdés: a magyar sport csak akkor maradhat eredményes, ha megbecsülik az edzőket" - jelezte Ruza József főtitkár.

Végül szó esett arról, hogy az átadása óta komolyabb renoválást "nem látott" Komjádi uszoda harminc év óta szinte teljesen erodálódott, kész csoda, hogy még mindig képes fogadni az úszókat és a pólósokat, s amint a főtitkár megjegyezte: ez nem tartható fenn sokáig.

A szinkronúszóknál aligha lehet nagy izgalmakról beszámolni: a kis sportág a budapesti Eb-től remél némi felfutást, anyagi helyzete, versenyzői létszáma azonban nem olyan, hogy egyelőre merészebb terveket szövögethetnének. A hazai szakma egyelőre nem kért egy Magyarországon készülő s az elitbe valamelyest nagyobb eséllyel pályázó orosz páros magyarosításából, azaz a remény továbbra is az: talán a 2012-es londoni olimpiára kijut egy duó. Minthogy az Eb-re elkészül az első, műúszásra alkalmas versenymedence is, az első mérföldkövet már elérte a sportág: van hol készülni a nagyobb kihívásokra.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK