Vágólapra másolva!
Sikeres világbajnokságot tudhatnak maguk mögött a magyar asztaliteniszezők, hiszen mind a női, mind a férficsapat az előzetes várakozásokat messze felülmúlva szerepelt Brémában, ráadásként pedig a magyar sportdiplomácia is újabb győzelmet könyvelhetett el, hiszen Faragó Juditot, a hazai szövetség főtitkárát a Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség alelnökévé választották.

A magyar férfiválogatott produkciója már a tavalyi, aarhusi Európa-bajnokságon bebizonyította, hogy Harczi Zsolt szövetségi kapitánnyá történő megválasztása jó megoldás volt a sportág hazai irányítóinak részéről. A fiatal szakember nagy lendülettel látott munkához, s ennek eredményeképpen tavaly az Eb-n, idén pedig a csapat-vb-n nyerte meg a második osztály küzdelmeit Magyarország. A brémai győzelem azt is eredményezte, hogy a következő csapat-világbajnokságon (2008, Kuangcsu, Kína) hosszú idő után ismét a legmagasabb osztályban szerepelhet az együttes.

A vb félidejében még sokan temették Jakab Jánosékat, hiszen a csoportmérkőzések során Szlovéniától és Portugáliától elszenvedett vereségek nem sok jóval kecsegtettek. A csapat azonban összekapta magát, s az egyenes kieséses rendszerben vívott találkozókon nem talált legyőzőre. Ami az egyéni teljesítményeket illeti: Zwickl Dániel egészen kimagaslóan játszott, 10 győzelem mellett mindössze egyszer kapott ki, s ilyen produkcióra nagyon régen nem volt képes magyar férfiversenyző világbajnokságon. Melléje felnőtt Jakab János is, Pázsy Ferenc és Fazekas Péter rutinjára pedig nagy szükség volt egy-egy mérkőzésen.

"Tovább folytatjuk a megkezdett munkát, egy pillanatig sem állhatunk le, hiszen ebben a csapatban még vannak tartalékok" - mondta Harczi Zsolt szövetségi kapitány. "A játékosokat csak elismerés illetheti, hiszen elhitték, hogy azok után is lehet keresnivalójuk a szlovénok és a portugálok ellen, hogy ezek az együttesek egyszer már legyőzték őket. A következő világbajnokságon az lesz a célunk, hogy megragadjunk a legmagasabb osztályban, ami roppant nehéz feladat."

Sokan féltették Téglás Péter szövetségi kapitányt és a magyar női válogatottat a vb előtt, hiszen 1984 óta most fordult elő első alkalommal, hogy Bátorfi Csilla nem szerepelt a nemzeti együttesben egy világversenyen. Felvetődött: miként sikerül megoldani Bátorfi pótlását, hiszen mégiscsak egy kilencszeres Európa-bajnok fejezte be a játékot a magyar válogatottban. Nos, a kétkedőknek, a pesszimistáknak nem lett igazuk, hiszen a Tóth Krisztina, Póta Georgina, Lovas Petra, Li Bin összetételű négyes az elmúlt 15 év második legjobb eredményét produkálva hatodik lett. Tóth igazi vezéregyéniségként játszotta végig a vb-t, nem mellékesen arra is mindig volt ideje, hogy a fiatalokkal foglalkozzon. Póta fantasztikus meccseket játszott a világ legjobbjaival, s kijelenthető, hogy ha a fejlődése töretlen marad, hamarosan a világ legjobbjai között jegyzik majd. Lovas a leghasznosabb embernek bizonyult, a harmadik helyen olyan meccseket tudott megnyerni, amelyek nélkül elérhetetlen lett volna a hatodik hely.

"Kapitányságom első mérkőzésén tavaly ősszel Celldömölkön úgy kaptunk ki egy óra alatt az olasz válogatottól, hogy szettet sem tudtunk nyerni" - emlékezett Téglás Péter. "Akkor sokan azt mondták, hogy mind a csapat, mind a szövetségi kapitány túl fiatal ehhez a feladathoz, remélem, most sikerült választ adnunk mindenkinek. A visszafogottságunk az elért hatodik hely után is megmarad, elvégre a franciák elleni találkozónkon nagyon úgy festett, hogy a gallok agyonvernek bennünket. Csak hát ettől szép játék az asztalitenisz: a hatalmas francia fölény közepette Tóth Kriszti ütött egy csuszát, s ettől kezdve minden megváltozott. Mi azonban nem változunk, szerényen készülünk a következő feladatokra, s nagyon jó lenne jövőre a belgrádi Európa-bajnokságon csapatban ismét döntőt játszani."

Nemcsak a versenyzők, hanem a magyar sportdiplomácia is jelesre vizsgázott Brémában. Azok után, hogy egy évvel ezelőtt Sanghajban Faragó Juditot igencsak furcsa körülmények között nem választották újra az ITTF alelnökének, a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) közbelépett, s a világszövetség új szavazást tartott. Ezen a tavaly sikert elérők elbuktak, s az immáron tiszta voksoláson Faragó visszakerült az alelnöki tisztségbe. Magyarország legmagasabban jegyzett női sportdiplomatája érthetően boldog volt, nem mellékesen már a jövőbe tekintett. Hiszen a magyar szövetséget a brémai napok alatt sokan megkeresték, hogy Budapest a közeljövőben rendezzen Európa-bajnokságot.

"Amikor hazaérünk, Juhos Józseffel, a MOATSZ alelnökével megkezdjük annak a felmérését, hogy miként tudnánk Budapestre hozni a 2009-es Európa-bajnokságot. Addigra a megfiatalított férfi- és női csapatunk tagjai is beérnének, ráadásul Tóth Krisztinának minden bizonnyal az lenne az utolsó világversenye. Egy Eb-rendezés azonban nem csak a mi elszántságunkon múlik, mindazonáltal nagyon bízom abban, hogy az illetékes szervek támogatják majd elképzelésünket, és a brémai jó szereplés segíti munkánkat ebben a kérdésben" - mondta Faragó Judit.

Akárcsak a nőknél, a férfiaknál is megvédte címét a kínai válogatott a Brémában rendezett csapat-világbajnokság zárónapján. A sportág nagyhatalmának együttese a hétfői döntőben magabiztosan, mindössze két játszmát vesztve nyert a Koreai Köztársaság legjobbjai ellen. A kínai férficsapat története során 15. alkalommal lett vb-aranyérmes.

Eredmény, férfi 1. osztály, döntő:
Kína - Koreai Köztársaság 3-0
1. Kína
2. Koreai Köztársaság
3. Németország és Hongkong
5. Csehország
6. Oroszország
...25. Magyarország.