Vágólapra másolva!
A címvédő Rafael Nadal nyerte a 2,45 millió dollár összdíjazású római férfitenisz-tornát, miután a döntőben 5 óra 5 perc alatt, öt játszmában, óriási csatában legyőzte a világelső Roger Federert. Az ötödik szettben az első helyen kiemelt svájci klasszisnak 6:5-nél két meccslabdája volt, ám spanyol ellenfele mindkettőt hárította, majd a rövidítésben sikerült felülkerekednie. A két játékos szinte mindent bemutatott a játék szépségéből: Federer a hálónál elképesztő ütésekkel kápráztatta el a közönséget, míg az ibériai tehetség elsősorban a védekezésben jeleskedett.

Monte-Carlo és Barcelona után Rómában is megvédte bajnoki címét Rafael Nadal. A profi teniszezők Mestersorozatának e heti állomásán, a legendás Foro Italicóban a spanyol sorozatban 53. mérkőzését nyerte salakon, így behozta az örökrangsor élén az argentin játékost, Guillermo Vilast.

"Nem a legjobb előjelekkel várom a döntőt, két kemény mérkőzést játszottam két nap alatt. De jól érzem magam és remélem, ez vasárnap is így lesz. Amikor három éve ugyanitt az elsőségért játszottam, féltem egy kicsit. A négy között Juan Carlos Ferrerót győztem le, de már nagyon fájt a lábam, és a meccs után az újságíróktól megtudtam, hogy a döntő három nyert játszmára megy. Ott, azon a sajtótájékoztatón gyakorlatilag el is vesztettem a másnapi finálét. Felix Mantilla azt mondta, ha két óránál tovább a pályán tudja tartani ezt a fiút, mármint engem, akkor nem lehet baj" - emlékezett a 2003-ban történtekre Federer még szombaton, miután nagy csatában jobbnak bizonyult egykori mumusánál, David Nalbandiannál a döntőbe jutásért, de fogadkozott, hogy ezúttal másképp lesz.

Félig igaza lett. Akkor, három éve, mint a mesében, három játszmában kapott ki spanyol ellenfelétől. Ezúttal a döntő szettben két mérkőzéslabdája volt, igaz, Nadal adogatott. Ilyen közel még soha nem állt ahhoz, hogy salakon fogadhassa az ifjú trónkövetelő gratulációját, és meghódítsa Rómát. De két ki nem kényszerített hiba a tenyeres oldalról és összesen négy Nadal-pont sorozatban a rövidítésre bízta a döntést, az pedig a salak-király sikerét hozta.

"A világelső nem léphet mindig favoritként pályára, de az is biztos, hogy csak akkor nyerek, ha 100 százalékos teljesítményt nyújtok" - nyilatkozta Nadal még az újabb rangadó előtt. Tavaly 5 óra 14 perces, ötjátszmás csatában nyerte a finálét a kajakos felsőkarral operáló, balkezes csodagyerek Guillermo Coria ellen Rómában. Roger Federer azt nyilatkozta két hete Monte-Carlóban az elvesztett döntő után, hogy kezd közelebb kerülni Nadalhoz, de a spanyol azóta megállíthatatlan, és jellemző a fokozódó fölényére, hogy a mesteri mezőnyben egyetlen játszmát vesztett, azt is még az első fordulóban jó barátja, a szintén Roland Garros-bajnok Carlos Moya ellen.

Az idén harmadszor bizonyult jobbnak a világelsőnél, s beállította Guillermo Vilas csúcsát: a legendás argentin 1977 májusától 53 salakos mérkőzésen maradt veretlen. A spanyol tini 52-nél tartott szombat délután, de az elmúlt hetek eredményei alapján nagyon valószínű, hogy nem áll meg a csúcsbeállításnál. Még soha nem kapott ki Rómában, igaz, tavaly indult először, és Thomas Muster óta (1995-96.) ő az első, aki megvédte címét Olaszországban. Az elmúlt években Roger Federer írta át a teniszrekordokat, mostanában Rafael Nadal teszi ezt: az ötvenhármas csúcsbeállítás mellett Björn Borgot is utolérte egy sokat mondó kategóriában, tizenhat Grand Prix-t nyerve a huszadik születésnapja előtt. Ráadásul itt is megelőzheti a legendás svédet, mert hétfőtől már Hamburgban versenyez tovább.

Eredmény, döntő:
Nadal (spanyol, 2.) - Federer (svájci, 1.) 6:7 (0-7), 7:6 (7-5), 6:4, 2:6, 7:6 (7-5)
A viadal a Mestersorozat negyedik állomása volt, az eddigiek közül kettőt-kettőt nyert Federer és Nadal. A spanyol két hete Monte-Carlóban szintén a svájcit verte a fináléban.

Shahar Peer győzelmével ért véget a 145 ezer dollár összdíjazású prágai nőitenisz-torna. Az izraeli játékos pályafutása második sikerét aratta WTA-versenyen.

Eredmény, döntő:
Peer (izraeli, 3.) - Stosur (ausztrál, 5.) 4:6, 6:2, 6:1

Siklós Erik

[origo]