Vágólapra másolva!
Nyolcszoros olimpiai bajnokként és 27-szeres világbajnokként, két bejelentett visszavonulás után tavaly, 43 évesen még Eb- és vb-bronzérmet szerzett minden idők legsikeresebb kajak-kenusa, a német Birgit Fischer. A hat olimpián összesen 12 érmet felhalmozó (s a bojkott miatt az 1984-es, Los Angeles-i játékokat kihagyó) klasszissal már csak azért is érdemes megismerkedni, mert bár kihagyja az idei szezont, a végleges visszavonulás egyelőre szóba sem került a részéről.

A kis Birgit egy négygyermekes család harmadik tagjaként született Brandenburgban 1962. február 25-én. Hatévesen erőteljes atletikus alakjának köszönhetően sportiskolába íratták szülei. 1982-ig a hadsereg által patronált potsdami klubban versenyzett, s elvégezve a középiskolát leérettségizett. 1982-ben belekóstolt a jogtudományba, de egy év múlva váltott, s a lipcsei egyetemen sporttudományokat kezdett tanulni - ebből is szerezte diplomáját 1991-ben.

1968-től két évig édesapja, Karl-Heinz Fischer kezei alatt dolgozott, majd 1970-75 között Harald Borsig vette át a szakmai munkát, az igazi sikereket azonban már Lothar Schäferrel érte el. "Mindent a szüleimnek köszönhetek" - emlékezett vissza egy interjúban a kajaklegenda, aki 17 évesen előbb német bajnok lett, majd a duisburgi világbajnokságon tagja volt az 500 méteren győztes keletnémet kajaknégyesnek.

1980-ban 18 évesen és 158 naposan a moszkvai olimpián kezdte meg legendás ötkarikás pályafutását, a szovjet fővárosban az 500 méter egyes számában diadalmaskodott.
Minden idők legfiatalabb kajak-kenu bajnoka csúcsfavoritként utazhatott volna Los Angelesbe, ám a szocialista országok 1984-es bojkottja megakadályozta abban, hogy továbbhalmozza érmei számát. Pedig 1981-83 között három világbajnokságon 9 aranyérmet nyert, magyarán nem akadt nála eredményesebb kajakos a világon.

1985-ben ismét három vb-arannyal gazdagodott, majd az 1986-os évet kihagyta fia, Ole születése miatt. (Birgit férje egyébként 1984 és 1993 között a sportágbeli Jörg Schmidt volt.) 1987-ben a szokásos három vb-arany után következett Szöul, s ott a sors félig-meddig igazságot szolgáltatott. A kajak-kenu nagyasszonya két számban (párosban és négyesben) is diadalmaskodott, egyesben pedig ezüstérmet lapátolt össze, nem véletlen, hogy pályája csúcsán be is jelentette visszavonulását.

1989-ben megszületett lánya, Ulla, s két éves tétlenség után, saját bevallása szerint is elkövetett egy nagy "hibát", elment az 1991-es párizsi vb-re. "Láttam, hogy ebben a mezőnyben még könnyedén versenyben maradhatok" - mondta visszaemlékezve döntésére. 1992-ben, Barcelonában már az egyesített Németországot képviselve indult, s nyerte meg az egyes számot, párosban pedig a második helyen ért célba. "A barcelonai olimpia maga volt az álom, utoljára a '80-as moszkvai játékokon élveztem ennyire a kajakozást."

Születési idő:

1962. február 25.

Születési hely:

Brandenburg (NDK)

Magasság, testsúly:

173 cm, 70 kg

Kiemelkedő sikerei:

nyolcszoros olimpiai bajnok, négyszeres olimpiai ezüstérmes, 27-szeres világbajnok

Olimpiai eredményei:

1980 Moszkva: 1 arany (K1)
1988 Szöul: 2 arany (K2; K4), 1 ezüst (K1)
1992 Barcelona: 1 arany (K1), 1 ezüst (K4)
1996 Atlanta: 1 arany (K4), 1 ezüst (K2)
2000 Sydney: 2 arany (K2; K4)
2004 Athén: 1 arany (K4), 1 ezüst (K2)

Végzettsége:

testnevelő tanár, marketing-menedzser

Család:

fia, Ole 20, lánya, Ulla 17 éves

Hobbi:

kerti munka, klasszikus zene



Birgit tavaly még a poznani Európa-bajnokságon, majd a zágrábi világbajnokságon unokahúgával, a mindössze 18 esztendős Fanny Fischerrel ült hajóba, s 200 méteren mindkét viadalt a 3. helyen zárta.

Tavaly márciusban ugyan tett egy tétova kísérletet arra, hogy kipróbálja magát a havas világban, ám végül bobpályafutása nem teljesedhetett ki Torinóban.

Forrás: EPA

Hivatalos visszavonulásról ugyan még nem esett szó, különben is, kettő után a harmadik bejelentést sem lehetne túl komolyan venni. Mindenesetre tény: az olimpiatörténet legeredményesebb versenyzői között megkérdőjelezhetetlen a helye. A hölgyek közül csak a szovjet tornász, Larissza Latinyina szerzett nála több aranyérmet (9-et), Schmidt ugyanúgy nyolccal büszkélkedhet, mint Szavao Kato (japán, torna), Matt Biondi (amerikai, úszás), Jenny Thompson (amerikai, úszás), Ray Ewry (amerikai, atlétika). 12 olimpiai medáljával pedig olyan hírességekkel szerepel egy rangsorban, mint Paavo Nurmi (finn, atlétika) vagy Alekszej Nyemov (orosz, torna).

Az biztos, hogy az idei szezont kihagyja, így az augusztusi, szegedi világbajnokságon sem láthatják őt a szurkolók - legalábbis a versenyzők között. Fischer a hírek szerint ősszel dönt az esetleges folytatásról, addig a munkájával és a gyermekeivel fog foglalkozni, és tervbe vette második könyvének megírását is. Az első műve idén jelent meg "Utam az aranyig" címmel.

Pincési László