Vágólapra másolva!
A világbajnoki ezüstérmes Benedek Dalma nem lesz ott a döntőben 1000 és 500 méteren a kajakosok és kenusok Szolnokon zajló első Eb- és vb-válogatóján.

A vasárnapig tartó viadal nyitónapjának délelőttjén a leghosszabb táv előcsatározásaira került sor, igaz, a kilenc számból csak hatban rendeztek selejtezőket, hiszen a női k-2, illetve k-4 mezőnye - a kevés nevezés miatt - csak a szombati fináléban száll vízre, míg a kenusok csak a június végén sorra kerülő szegedi válogatón mérik össze tudásukat a csapathajóban.

Kenu egyesben a papírformának megfelelően az olimpiai bronzérmes Vajda Attila, valamint Joób Márton könnyedén "masírozott be" a döntőbe és a férfi k-1 mezőnyében sem "véreztek el" a favoritok: Vereckei Ákos és Benkő Zoltán az elő- és középfutamából is győztesként lépett tovább és jutott a fináléba, a harmadik esélyesnek, Kökény Rolandnak ugyanakkor ehhez reményfutamra volt szüksége.

Reményfutamra kényszerült a hölgyeknél Benedek is, aki futamában a KSI-s Szabó Gabriellától szenvedett vereséget (a másik futamból Csipes Tamara került egyenes ágon a döntőbe). A folytatásra azonban hiába várták ellenfelei a három egyéni indulást (1000, 500, 200 m) vállaló versenyzőt, aki az eredményes négyes szereplés érdekében végül visszalépett k-1 1000 méteren.

A kenu kettesek mezőnyéből ezúttal is toronymagasan kiemelkedett az olimpiai bronzérmes Kolonics György, Kozmann György egység, de jól teljesített a maratonista világbajnok Csabai Edvinből és az ötkarikás bajnok Novák Ferencből álló új duó is, amely a reményfutamban diadalmaskodva lett a szombati döntő részvevője. A férfi kajak kettesek mezőnyében a Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor páros több mint hét másodperces előnnyel nyerte meg futamát, ezzel bizonyította, hogy a szám abszolút favoritja.

A délelőtti 1000 méteres viadalokhoz hasonlóan a délutáni 500-as elő- és középfutamok során is papírforma eredmények születtek a férfiak mezőnyében. A kenu egyesek versenyében a két szegedi favorit, Vajda Attila és Joób Márton könnyedén jutott be a fináléba, és ugyanez volt a helyzet férfi K-1-ben, amelyben továbbra is Vereckei Ákos és Benkő Zoltán párviadalára lehet számítani.

A nőknél az olimpiai távon érdekesen alakult a verseny, hiszen az egyik futamban Paksy Tímea győzött korábbi párostársa, Benedek Dalma előtt, míg a másik ágon Fábiánné Rozsnyói Katalin egy másik tanítványa, Fazekas Krisztina előzte meg Szabó Szilviát. A középfutamra kényszerült hölgyek közül aztán Szabó és Benedek is visszalépett.

"Ezen a válogatón elsősorban a négyesre koncentrálunk - adott választ a miértre Benedek Dalma. - Az egyes előfutamokban azért indultunk el, hogy ne a négyes legyen az első pályánk ebben az esztendőben, ne érjen váratlanul bennünket a verseny alatti fájdalom. Úgy tervezem, hogy a második, szegedi válogatón ezer és ötszáz egyesben is rajthoz állok, és úgy tudom, hogy ötszáz egyesben a négyesünk többi tagja is szerepel majd."

A kenu párosok versenyében ismét nagy erőfölényt mutatott a Kolonics György, Kozmann György alkotta egység, míg férfi k-2-ben ezúttal is megállíthatatlan volt Kammerer Zoltán és Kucsera Gábor. A férfi k-4-esek 500 méteres versenyében reményt keltő formát mutatott a 200-on világbajnok Kadler, Beé, Babella, Gyertyános kvartett, amely az egyik legjobb hazai csapathajóvá nőtte ki magát az elmúlt esztendők során. Szombaton 9 órától a 200 m-es elő- és középfutamokra, 14.30-tól pedig az 1000 m-es döntőkre kerül sor.