Vágólapra másolva!
A megszűnés fenyegeti a Liberty Seguros spanyol országúti kerékpáros csapatot, miután a gárda ellen szerdán felhozott vádak következtében a névadó szponzor csütörtökön bejelentette a támogatói szerződés azonnali hatályú felbontását.

A rendőrség szerdán házkutatást tartott a csapat laboratóriumában, ahol 200, versenyzők részére előkészített vérkészítményt foglalt le. A Liberty igazgatóját, Manolo Saizot, valamint orvosát, laboratóriumának vezetőjét és két igazgatóhelyettesét őrizetbe vették, kihallgatásuk után valamennyiüket elengedték.

Saiznál a rendőrök 60 ezer euró készpénzt találtak, a vezető nem válaszolt arra a kérdésre, miért tartott magánál ennyi pénzt, a nyomozás eddigi adatai szerint egy újabb doppingszállítmányt akart kifizetni.

Spanyol lapok úgy tudják, hogy a kirobbant botrány elsőszámú gyanúsítottja Eufemiano Fuentes csapatorvos, aki korábban atlétákkal is dolgozott és az elmúlt 20 évben már többször vádolták doppingszerekkel való visszaéléssel, de eddig nem sikerült bebizonyítani a bűnösségét.

Spanyolország eddig "doppingparadicsomnak" számított a többi vezető kerékpáros nemzethez, Olaszországhoz vagy Franciaországhoz képest. A kormány azonban a közelmúltban elfogadta azt a törvényjavaslatot, amelynek értelmében akár kétéves börtönbüntetéssel is sújtható az, aki tiltott szereket használ vagy forgalmaz.