Vágólapra másolva!
A 100 kg-os Hadfi Dániel ezüstérmet szerzett a tamperei cselgáncs Európa-bajnokság zárónapján.

Hadfi, a Honvéd kitűnősége elsőként a lengyel Matyaszekkel találkozott, akin csakhamar jukót, majd vazarit érő dobást mutatott be. Utóbbi akciónál az eleve fáradt rivális a földön maradt, és jelezte, hogy vállsérülés miatt nem tudja folytatni a küzdelmet. Következett a juniorként világ- és Európa-bajnok német Peters, aki meglepetésre akciót sem tudott indítani a kirobbanó formában lévő magyar ellen, ennek hamarosan intés lett az eredménye. Hadfi folyamatosan támadott, egy lábfelszedésre jukót kapott, s ez elég volt a diadalhoz.

A magyar versenyző a legjobb négy között a fehérorosz Makaraúval meccselt. A mérkőzés passzivitás miatt páros intéssel kezdődött, majd a tehetetlen olimpiai bajnok újabb két figyelmeztetést kapott, így a magyar klasszis már vazarival vezetett. Már csak 24 másodperc volt hátra, amikor Hadfit intették, ami két (!) másodperccel a vége előtt megismétlődött. Ezzel egyenlő volt az állás, következhetett tehát az aranypontig tartó ráadás. Ebben ismét Toncs Péter tanítványa bizonyult aktívabbnak, és 40 másodperc elteltével lábfelszedésért jukót kapott, így véget vetett a küzdelemnek.

A finálé taglalása előtt megemlítendő: a versenyzőkből, edzőkből és kiutazott rokonokból álló magyar tábor messze a leghangosabb a tamperei jégcsarnokban, ami elsősorban az Európa-bajnok vezérszurkolónak, Ungvári Miklósnak köszönhető. A 66 kg-os kecskeméti klasszis pihenőévét tölti - ebbe azért "belefért" tavasszal három Világkupa-érem -, így csak buzdítani és videózni utazott a többiekkel Finnországba.

"Furcsa érzés, hogy engem nem szólítanak tatamira, de azért drukkolni is nagy élvezet. Ütöm a székeket, kekszes dobozból és fémpénzekből csörgőt is csináltam magamnak, és ordítok, ahogy a torkomon kifér. No meg persze közben felveszem a többiek mérkőzéseit is későbbi elemzésre" - mondta rekedten Ungvári.

A magyar kolónia hangerőben nemigen tudja tartani vele a lépést, a csöndes természetéről ismert Braun Ákos például csak mosolyog az "Ungi-show" láttán: "Ilyen az, amikor egy dzsúdósnak nincs dolga, és tele van energiával. Tegnap már elment futni, de este aztán ugyanúgy pörgött."

Az idei évét főként ceglédi házépítésének szentelő, tavalyi vb-bronzérmes kiválóság sztentori hangjára a továbbiakban is nagy szükség lesz, amikor Hadfi Dániel döntőt vív a 100 kg-osok között...

A Honvéd kitűnősége a fináléban az orosz Ruszlan Gaszimovval találkozott, és kezdettől fogva kezdeményezően lépett fel ellene. A tavalyi Eb-harmadik leszorítással próbálkozott, ám a TFSE-Honvéd kitűnősége kibújt az ölelésből, majd lábfelszedésért jukót kapott. Riválisa egy ugyancsak jukót érő, félig sikerült átfordítással egyenlített, aztán két perccel a vége előtt következett a mindent eldöntő pillanat: Hadfi lábfelszedéssel indított, ám a mozdulat csúcsán az orosz belekontrázott, és végül ő vitte földre ellenfelét. Mindkét dzsúdós kezét égnek emelve ünnepelte diadalát, a bíró pedig Gaszimovot hirdette ki győztesnek.

"Ez nagyon kicsin múlott. Nem feküdt nekem az orosz stílusa, de jó formában éreztem magam, és balszerencsémre ezúttal nem a kezdeményezőnek ítélték meg az akciót. Ezzel együtt nagyon boldog vagyok, most már nem állok meg ezen az úton" - mondta a 24 éves dzsúdós.

Edzője, Toncs Péter még szívdobogva, de elégedetten nyilatkozott tanítványának vasárnapi teljesítményéről: "Csodálatosan versenyzett Dani, ez a végén egy vesztes meccs volt. A felvételt visszanézve jogos volt a bírói döntés, valóban az oroszé volt az utolsó akció."