Vágólapra másolva!
Meglepetések nélkül folytatódott a francia nyílt teniszbajnokság, a második napon férfi egyesben biztosan nyert két korábbi Roland Garros-bajnok, Gaston Gaudio és Juan Carlos Ferrero, de Sebastien Grosjean, Radek Stepanek és James Blake sem okozott csalódást. A spanyol Rafael Nadal sorozatban 54. salakpályás mérkőzésén diadalmaskodott, a régi, 53 győzelemből álló rekordot az argentin Guillermo Vilas tartotta 1977-ből. A nőknél Kim Clijsters bizonytalankodott egy kicsit, de azért győzött, csakúgy, mint Venus Williams, Patty Schnyder és Francesca Schiavone is.

Siklós Erik helyszíni jelentése Párizsból

A teniszbabona szerint egy Grand Slam-verseny első fordulója mindig nehéz, magában hordozza a korai kudarc lehetőségét, jó rajta túl lenni. A kiemelésnek köszönhetően a 64 közé kerülésért ritkán játszanak rangadót, de amíg egy sztárnak ilyenkor még korai csúcsformában teniszezni, addig a trónkövetelők minden mindegy alapon támadhatnak, küzdhetnek. Így szoktak születni a meglepetések az első fordulóban. Ez persze nem törvényszerű, mint az idei párizsi példa is mutatja. Hétfőn a legnagyobb izgalmat az jelentette, hogy a korábbi junior Roland Garros-bajnok Virginie Razzano 5:1-re vezetett a második játszmában a kétszeres párizsi finalista Kim Clijsters ellen. A belga azonban még idejében ébredt, és megmutatta, hogy az első szett állt közelebb a valósághoz (azt 6:0-ra hozta).

A férfiaknál Juan Carlos Ferrero ugyan játszmát vesztett a selejtezőből érkezett, argentin Juan Martin Del Porto ellen, és az olimpiai bajnok chilei Nicolas Massu a döntő szettben 9:7-re verte Xavier Malisse-t - úgy, hogy a belga vezetett az ötödik játszmában -, de ami igazán érdekes volt, az Fabrice Santoro és a 26. kiemelt Jose Acasuso maratoni csatája. A veterán francia, még vasárnap simán elvesztette az első két játszmát, de egyenlített. Végül sötétedés miatt a döntő szettben, 4:2-es argentin vezetésnél szakadt félbe a mérkőzés. Nem Santoro lett volna, ha a mai folytatásban nem egyenlít. Az igazi szenzáció azonban elmaradt, Acasuso 3 óra 57 perc alatt, 6:3, 6:1, 3:6, 1:6, 11:9-re nyert.

"Nem egy felemelő érzés azt tapasztalni, hogy a Francia Tenisz Szövetséget csak az érdekli, minél több jegyet adjon el, és sok pénzt keressen a játékosokon. Nem tesz túl boldoggá ez a tudat. Hiába kértem, hogy szeretnék a lehető legkésőbb kezdeni, mert pénteken még MRI-vizsgálaton voltam és segített volna néhány plusz nap, azt a választ kaptam, vasárnap a negyedik meccset játszom. Ez jól mutatja, mennyire vagyunk fontosak nekik" - fakadt ki Marija Sarapova még vasárnap este miután 2 óra 26 perces csatában, három mérkőzéslabdát hárítva nyert az amerikai Washington ellen.

"A harmadik játszmában 2:5-nél már hívtam az British Airwayst. Könnyen repülhettem volna haza, hogy aztán otthon nyugodtan nézhessem a Lost legutóbbi évadjának részeit. Megleptem magam, először azért, mert nem nyertem két szettben, utána pedig azzal még inkább, hogy a döntő játszmában győzni tudtam. Nem mozgok még tökéletesen, de az elmúlt hetekben rengeteget dolgoztam, edzettem és úgy döntöttem, elindulok a Roland Garroson. Ez nem kis kockázat, olyan, mint egy pókerparti, nem tudhatod, mi lesz a következő lap. Ráadásul ezzel veszélyeztetem a wimbledoni részvételemet. Nehéz döntés volt, mert számomra Wimbledon a legfontosabb verseny, de ki tudja, mivel teszek jót magamnak. Versenyző vagyok, aki nem azért lépett pályára vasárnap, hogy több jegyet adjanak el, szeretnék Párizsban is győzni" - magyarázta az orosz szépség, aki szerdán a cseh Iveta Benesova ellen mérkőzik.

A szibériai azt is mondta, hogy azok a galambok a legjobb barátai, amelyek a pályára szálltak, mikor az amerikainak először volt meccslabdája. "Azon gondolkodom, hogy veszek néhány madarat otthonra" - jegyezte meg mosolyogva.

Forrás: EPA

Kim Clijsters

Kedden megkezdi szereplését Czink Melinda, az egyéni verseny egyetlen magyarja: a 16-os pálya első mérkőzését játssza a selejtezőben három meccset nyert német Sandra Kloesel ellen. Elkészült a női páros sorsolása is, Szávay Ágnes a holland Michaella Krajicekkel indul, és a harmadik kiemelt Anna-Lena Groenefeld és Meghann Shaughnessy német-amerikai duó lesz az első ellenfél. Czink Melinda az észt Kaia Kanepivel szintén felfért a 64-es páros táblára.