Vágólapra másolva!
Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Kovács Ágnes vasárnap két számban - 50 m és 200 m mellen - indult, s mindkettőben diadalmaskodott Zágrábban, az Arany Medve elnevezésű, hagyományos nemzetközi úszóversenyen. Remek mérleggel zárt, hiszen a szombati nyitónapon a 200 m vegyes bronza mellé a 100 m mell aranyérmét is begyűjtötte.

Vasárnapi szereplését a legrövidebb mellúszó távon 32.27 másodperccel fejezte be, 200-on pedig 2:29.69 perc alatt ért célba. Kovács a július-augusztusi, budapesti Európa-bajnokság szempontjából kifejezetten biztatónak értékelte mindkét időeredményét, különösen úgy, hogy Zágrábban a délutáni döntők alatt ismét nagyon hideg volt. A szombati finálékat ugyancsak zord időjárásban bonyolították le, akkor is esett és 10 fok alatti értéket mértek.

Kovácson kívül a 21 ország kiválóságait mozgósító viadal második napján még két magyar állhatott dobogóra a horvát fővárosban: Lipcsei Krisztina nyert 200 m pillangón, míg Bodor Richárd 200 m mellen a második, 50-en pedig a harmadik helyet szerezte meg.

A második nap is elsőrangúan sikeredett a Mare Nostrum-körverseny első, monte-carlói állomásán: Cseh László két aranyérmet szerzett, Boulsevicz Bea is győzött, ezek mellett pedig további egy ezüst- és három bronzérem jutott a magyar úszóknak.

Bemelegítés gyanánt Cseh az egyenes kieséses gyorsasági versenyen, az 50 hát elődöntőjében állt rajthoz, és 25.65 másodperces eredménnyel búcsúztatta vetélytársát. Tíz perc múlva pedig újfent szólították: a 400 vegyes fináléjára. Túl nagy izgalmakat nem okozott a verseny, a szám világbajnoka simán nyert, öt másodperccel megjavítva a helyi uszodarekordot, amelyet korántsem mellesleg ő tartott tavaly óta. Ideje ugyan elmarad az Európa-csúcsától, ám Turi György szerint a 4:13.82 miatt sem kell szégyenkezni, már csak azért sem, mert ez, akárcsak a szombaton, 200 vegyesen elért idő, a világ idei legjobb eredménye.

"Tavaly azért tudott Európa-rekordot úszni a körversenyen, mert mind a négy állomáson indult, és tudott kísérletezni" - mondta a szakvezető. "Most csak itt van alkalma próbálkozni, mert a kétnapos viadal pörgőbb menetrendje miatt négyszáz vegyesen a legjobb nyolc délután úszik, azaz nincs előfutam, a következő állomáson pedig sajnos kivették a programból a számot. Laci így inkább biztosra ment, mert az edzőtábor után még nem volt teljesen tisztában azzal, mire képes, ezért az első kétszázon tartalékolt, a második kétszázat viszont meghúzta. Az világszínvonalú volt: 2:12-t csak nagyon kevesen tudnak menni, különösen a mellúszása tetszett, 1:12.1-et jött, erre még Phelps sem képes manapság. Igaz, már szombaton látszott, hogy Laci jól mozog, kétszáz vegyesen a harmadik ötvenen egy tizeddel úszott csak rosszabbat, mint Gyurta Dani a maga mellúszó számában a harmadik hosszon."

Ugyanebben a számban Verrasztó Dávid harmadikként ért célba, 4:23.94-gyel. Turi György elégedettsége később "tetőzött", Cseh ugyanis egészen fantasztikus versenyzéssel legyőzte a dél-afrikai Gerhard Zandberget az 50 hát döntőjében. Ráadásul a 25.56-os eredmény új országos csúcs is egyben. A 25.60-as régit is ő tartotta, idén március 23-a óta.

"Látszik Lacin, hogy a sikeresen letudott egyetemi vizsgaidőszak után felszabadult. Hihetetlenül koncentráltan versenyzett, az ötven hát fináléjában csinált egy olyan rajtot, ami egészen elképesztő, szinte teljesen faképnél hagyta a kétméteres dél-afrikait. Azaz tetszett az összpontosítása; hogy az állóképességgel nincs baj, az kiderült négyszáz vegyesen, és hogy a gyorsasággal sincs, az pedig ötven háton. Jó úton haladunk, ez látható" - értékelt Turi.

Kétszáz női pillangón szintén két magyar állt a dobogón: Boulsevicz Bea 2:10.30-cal győzött, Jakabos Zsuzsa 2:10.93-mal harmadik lett. A pécsi lány később újabb bronzérmet szerzett kétszáz vegyesen (2:17.02), itt Hosszú Katinka - aki ekkor már túl volt egy 400 gyorson is, ahol 4:20.43-mal nyolcadikként ért célba - ezüstérmet vehetett át (2:16.93), a két magyart a francia Muffat előzte meg, aki tavaly a budapesti ifi Eb-n is megnyerte a számot.

Említést érdemel még Gyurta Dániel ötödik helye: a 100 mell a gyengébbik száma, az idő (1:03.71) azt jelzi, azért még kell egy kicsit gyorsulnia, hogy 200-on augusztusban ő diadalmaskodhasson Budapesten. Verrasztó Evelyn 100 háton nyolcadikként zárt.

Este egyébként előkerültek az öltönyök, nyakkendők és kisestélyik, a versenyzők ugyanis az egyik helyi luxusszállóba voltak hivatalosak, ahol a monacói uralkodó, Albert herceg - korántsem mellesleg a monacói úszószövetség elnöke - adott fogadást a legjobbak tiszteletére. Itt osztották ki a pénzdíjakat is, a magyarok közül a legvastagabb borítékot természetesen Cseh László vehette át, akinek három elsősége és három Mare Nostrum-rekordja csaknem 4000 eurót kóstált az igen gáláns "díjszabás" szerint.