Vágólapra másolva!
Nem tudott meglepetést okozni a nyolcadik kiemelt Szvetlána Kuznyecova a Roland Garros női egyes fináléjában. A húsz éves orosz 1 óra 36 perc alatt 6:4, 6:4-re kikapott a címvédő Justine Henin-Hardenne-től. Az ötödik kiemelt belga négy éven belül harmadszor maradt veretlen a francia nyílt teniszbajnokságon, de először nyert játszmavesztés nélkül. A Suzanne Lenglen-kupát Martina Navratilova adta át a győztesnek, aki 940 000 eurós csekket is kapott.

Siklós Erik helyszíni jelentése Párizsból

Ha valakinek kétsége volt azzal kapcsolatban, hogy lesz -e nyár az idén, megnyugtathatom: szikrázó napsütéssel és majd harmincfokos kánikulával megérkezett Párizsba. A női egyes döntő előtt nehéz volt olyan adatot, mutatót, érvet találni, amiből azt a következtetést lehetett volna levonni, hogy szombat délután trónfosztás tanúi leszünk a Philippe Chatrier-stadionban.

A női egyes döntő két főszereplője tizenegyszer találkozott korábban és Szvetlána Kuznyecova csak egyszer nyert Justine Henin-Hardenne ellen. Az idén háromszor mérkőztek, legutóbb négy hete Berlinben és mindig a belga örülhetett a végén. A spanyolországi Casal-Sanchez Akadémián készülő orosz az elmúl két évben rendre a későbbi győztestől és meccslabdáról kapott ki a Roland Garroson.

Tavaly, a negyedik fordulóban 6:7, 6:4, 5:3-ra vezetett Henin-Hardenne ellen és kétszer is egy pontra állt a sikertől, hiába. A 2004-es US Open-bajnok az idén Miamiban produkált emlékezetes menetelést, Martina Hingis, Amélie Mauresmo és Marija Sarapova legyőzésével nyerte a Grand Slamek utáni legrangosabb versenyt.

Az oroszok 2004-es dominanciája (három Grand Slam-győzelem) után tavaly a négy nagy egyikén sem tudtak Sarapováék fináléba jutni, most Kuznyecovának sikerült, bár nem őt várták oda. Nem indult jól a mérkőzés az esélytelenebb számára, rögtön elvesztette az adogatójátékát és mire kezdett megnyugodni, kevesebb hibával, okosabban, pontosabban teniszezni egy újabb breakkel már 4-1-re vezetett a belga.

A legjobb pontok azok voltak, amelyekben szerepet cseréltek és Kuznyecova az ellenfél stílusában játszva próbált zavart kelteni a háló másik oldalán. Ilyenkor ő szántotta fel a pályát és adott vissza minden labdát. Az is látványos résznek számított, amikor a szentpétervári kitartóan támadott és nem rontott, akár a hálónál szerezte a pontot. Henin-Hardenne kontraütésekkel szórakoztatta a nagyérdeműt.

A rossz kezdés után Kuznyecova egyenlíthetett volna, de a nyolcadik game-ben hiába jutott 40:0-ről breaklabdához, kimaradt a lehetőség. Aztán 5-4, 30:30-nál a törékeny termetű belga előbb bebombázott egy 184km/órás szervát, majd az orosz rontott el egy tenyereset és 50 perc elteltével 6-4 lett a címvédőnek.

A második felvonás elején úgy tűnt, ebből akár még nagy csata is lehet. Kuznyecova nagyon elkapta a ritmust, ontotta a pontot érő ütéseket. A helyenként demoralizáló megoldásokkal sorozatban tíz labdamenetet nyert, de 2-0, 30:0-nál hirtelen megtorpant. Visszaállt az első felvonás dramaturgiája, forgatókönyve: 5-3-ra már Henin-Hardenne vezetett és 5-4-nél a címvédésért adogathatott.

Egy bámulatos egyenes fonákkal két meccslabdához jutott (40:15). Az elsőnél tenyeressel a hálóba ütötte a labdát, de a következőnél az orosz nem tudta fogadni a szerváját, jöhetett az ünneplés.

"Nagyon hasonlított a mai mérkőzésünk a korábbiakhoz, de nem használtam ki a lehetőségeimet. Meglepett, hogy nem ütötte meg olyan erősen a labdákat és magasabbra is pattantak, mint számítottam. Így könnyebb feladatom lett volna, de túl nagyokat akartam ütni és ezért sokat hibáztam. Az adogatás sem ment igazán jól.

Az teszi igazán nehézzé a játékot ellene, hogy okosan teniszezik, jól variál, kitűnően szervál és nagyon erős mentálisan, hisz önmagában, a győzelemben. Jól küzdöttem az elmúlt két hétben, az utolsó három mérkőzésemen fordítani tudtam, de nem ment olyan jól a tenisz, mint márciusban Miamiban"- nyilatkozta Szvetlána Kuznyecova, aki nem látszott csalódottnak az interjúszobában.

"Harmadszor nyerni Párizsban talán többet jelen nekem, mint, hogy ez az ötödik Grand Slam-sikerem. Itt győzni fizikálisan és mentálisan egyaránt nagyon kemény kihívás. Az egész verseny alatt nagyon nyugodt voltam, azzal együtt, hogy egyszer sem játszottam igazán jól. A fontos pillanatokban viszont tudtam hozni magam. Néhány éjszaka nem tudtam aludni, közel álltam ahhoz, hogy visszalépek, mert egyre fáradtabb voltam.

Ma még a hőség is kimerített, de valahogy túltettem magam rajta. Rengeteg problémám volt az elmúlt két évben, de így is tartom, hogy minden idényben nyerek Grand Slamet, ami nem rossz átlag. Az idei szezonnal egy új korszak kezdődött a pályafutásomban, mert rájöttem, vigyáznom kell magamra, az egészségemre, ha néhány évet akarok még játszani. Ezért kevesebb versenyen indulok, a minőség a fontos.

Tíz éve az edzőm Carlos Rodriguez és rengeteget köszönhetek neki, komoly része van a sikereimben. Ki tudja, mi lett volna, ha nem találkozunk. Az biztos, hogy nélküle soha nem fogok teniszezni. Nagyon jól ismer, mindig megtalálja a megfelelő hangot. Szeretem a jelenlegi életem. Az a legjobb rész, amikor a pályán vagyok és minden pontért küzdök. A többit pedig elfogadom, mint a munkámnak egy szeletét"- magyarázta Justine Henin-Hardenne, akinek a nagy célja Wimbledon.

női egyes, döntő:
Henin-Hardenne (belga, 5.) - Kuznyecova (orosz, 8.) 6:4, 6:4

férfi páros, döntő:
Björkman, Mirnyij (svéd, fehérorosz, 2.) - Bob Bryan, Mike Bryan (amerikai, 1.) 6:7 (5-7), 6:4, 7:5

Vasárnap 15 órától a Roger Federer (svájci, 1.)-Rafael Nadal (spanyol, 2.) férfi egyes döntőt rendezik meg.