Vágólapra másolva!
Szinte napra pontosan két hónap van hátra a Kínában rendezendő birkózó-világbajnokságig, így érthető, hogy a válogatott tagjai már a tatai edzőtáborban alapoznak. Virág Lajos a tavalyi budapesti vb-ről szép emlékeket őriz, hiszen hazai közönség előtt lett ezüstérmes. Aztán a télen megsérült és kérdéses volt, hogy egyáltalán a 2006-os esztendőben szőnyegre léphet-e.

"A műtétet előzetesen az orvosaimmal úgy terveztük, ha lehet, 6 hónapnál többet ne kelljen kihagynom" - kezdte az [origo] megkeresése után mondandóját a 96 kilogrammos válogatott birkózó. "Június közepén kezdtük meg az alapozást, és miután a térdem már nem fájt és nem dagadt be, illetve az orvosaim is gyógyultnak nyilvánítottak, így nyugodt szívvel jelentkezhettem a kemény munkára Komáromi Tibor szövetségi kapitánynál. Túl vagyunk négy hét felkészülésen, a lábam bírja a terhelést, igaz, hogy a 8 kilométeres futás után egy kicsit kattog a térdem, de a szőnyegmunkában egyáltalán nem hátráltat. Az első napokban éreztem, a többiek próbálnak kíméletesek lenni velem szemben, ám mindenkit megkértem, ne kivételezzenek, mert a versenyszituáció során a külföldi ellenfelek sem fognak megsajnálni.

- Ez azt jelenti, hogy a kínai világbajnokságon Ön képviseli hazánkat a kötöttfogásúak 96 kg-os mezőnyében?
- Nem, egyelőre erről szó sincsen, ez a döntés a mindenkori szövetségi kapitány feladata. Az viszont biztos, hogy a következő egy hónapban két nagy erőfelmérő versenyre utazunk. Először a Román Nagydíjra, majd azt követően a Lengyel Nagydíj következik. Mindkét megmérettetésen világklasszis birkózók állnak majd a szőnyegre, tehát nagyon nehéz mérkőzések várnak majd minden indulóra. Ezen a két viadalon én is indulok, igazság szerint ott derül majd ki, milyen formában vagyok, illetve a szervezetem mennyire sínylette meg a féléves kihagyást. Jelen pillanatban úgy érzem, hogy lassan elérem a tavalyi erőállapotomat, de ez az éles mérkőzések során derül majd ki.

- Mennyire hiányzott a szőnyeg egy ilyen hosszú kihagyás után?
- Nagyon. Amikor a műtétre jelentkeztem és tudtam, hogy hosszabb pihenőre ítélnek az orvosok, álmomban sem gondoltam volna, hogy ennyire óhajtom majd ismét a szőnyeget. Érezhető is volt rajtam, amikor végre átöltözhettem és beálltam a többiekhez dolgozni.

- A hőség mennyire viseli meg?
- Az biztos, a fogyasztással nem lesz gondom. Félretéve a viccet, egy-egy edzés alatt két-három kilogrammtól szabadulok meg, ami nem rossz arány, bár szerencsés helyzetben vagyok, hiszen nem tartozom a nagy fogyasztók közé. A kánikula engem az alvásban zavar. Amúgy sem vagyok jó alvó, de ez a meleg még rátesz egy lapáttal. A leghűvösebb szobát kértem a tatai edzőtábor szervezőitől, így egy kicsit könnyebb a dolgom.

- Az ellenfeleket is megválaszthatja a táborban?
- Ha meg nem is, de az nyilvánvaló, hogy velem egy súlyú partnerekre van szükségem, akikből most nincsen hiány. Velünk együtt készülnek a román birkózók, illetve egy japán srác is, de biztos vagyok benne, hogy a következő napokban érkeznek még külföldiek, így szélesedik a repertoár, ami a versenyek előtt csak jól jöhet.

- Attól függetlenül, hogy nagyon diplomatikusan nem beszél a közelgő világbajnokságról, azért valamilyen terv, cél csak összeállt a fejében?
- A legfontosabb az egészség, ezt az elmúlt időszakban megtanultam, aztán jöhet az eredményesség. Vannak céljaim, ezekről azonban még nem beszélnék, kérdezzen majd a lengyel viadal után, akkor okosabb leszek.

Tomka Tivadar