Vágólapra másolva!
Két színhelyen, de egyidőben rajtolt szerdán a magyarországi úszó Európa-bajnokság: délelőtt 10 órakor a nyíltvízi úszók férfirészlege 10, a női pedig 5 kilométeren kezdte meg a kontinentális szintű versengést Balatonalmádinál, miközben Budapesten, a margitszigeti vadonatúj Széchy Tamás Uszoda 50-es medencéjében a műúszók egyéni viadala rajtolt el. 

A szinkronúszásnak is nevezett műfaj kiválóságainak Eb-versenye előtt Kárpáti Bernadett, a vendéglátók csapatának tagja "előszinkronizált", vagyis az ő gyakorlatával próbálták ki a pontozóktól kezdve a technikai berendezésekig a "működőképességet", s miután minden rendben találtatott, szép sorban húsz ország szólistáit szólították a szabadon választott előadásához. Elsőként az osztrákok versenyzője, Elisabeth Mahn ugrott a medencébe, a magyar színeket képviselő Acsay Csilla tizenharmadikként adhatta elő háromperces gyakorlatát.

Forrás: MTI

Kovács Ágiék hétfőtől ugranak medencébe

Miközben a zenés kűrök zajlottak, s egyre többen érkeztek a margitszigeti vízi központba, helyet foglalva a mobil lelátók széksoraiban, az élet más hangjaira is fel lehetett figyelni: munkagépek, kézi szerszámok zaja, szorgosan ügyködő munkások siserehada jelezte, hogy az utolsó simítások az Eb első napjára maradtak. Akadt teendő a sajtótribünön is, serény kezek ragasztgatták a hazai és nemzetközi médiumok egyre-másra érkező tudósítóit "helyreigazító" névtáblákat.

Jekatyerina Szelivercova nyerte a viadal első aranyérmét: az orosz versenyző a nyíltvízi úszók 5 km-es távján bizonyult a leggyorsabbnak. Szelivercova mögött a francia Cathy Detrich lett a második, míg a harmadik helyen holtversenyben a szintén orosz Larissza Ilcsenko és a cseh Jana Pechanova végzett.

Acsay Csilla a 15. helyen zárta a műúszók egyéni selejtezőjének szabadprogramját. A pontozók az orosz vb- és Eb-ezüstérmes Natalja Iscsenko kűrjét ítélték a legjobbnak. A szombat 11 órakor kezdődő fináléban az első 12 versenyző folytathatja a szerda esti kötelezők után kialakuló sorrend alapján.

Eredmények:
nyíltvízi úszás, nők, 5 km, Európa-bajnok:
1. Jekatyerina Szelivercova (Oroszország) 1:01:50.8 ó
2. Cathy Detrich (Franciaország) 1.5 mp hátrány
3. Larissza Ilcsenko (Oroszország) és Jana Pechanova (Csehország) 1.6-1.6 mp h.

műúszás, egyéni, selejtező, szabadon választott:
1. Natalja Iscsenko (Oroszország) 48,700 pont
2. Gemma Mengual (Spanyolország) 48,350
3. Nathalia Antopulo (Görögország) 46,000
...15. Acsay Csilla 40,100.