Vágólapra másolva!
A sportág történetében sem az olimpiák, sem a világbajnokságok során nem látott világszínvonalú televíziós technikával közvetítik majd Szegedről augusztus 17-e és 20-a között a kajak-kenu vb-t. A 35 millió forintért bérelt, drótpályán, illetve síneken futó kamerákat olyan szuperprodukciók során alkalmazták, mint a Steven Spielberg és Tom Cruise nevével fémjelzett Különvélemény című film, John Bon Jovi koncertturnéja vagy a németországi labdarúgó-világbajnokság.

Vékássy Bálint, a szegedi kajak-kenu vb versenyigazgatója másfél éve kezdte meg a tárgyalásokat az amerikai és a német beszállítókkal, az eredmény pedig várhatóan a valaha volt leglátványosabb világbajnoki közvetítés lesz. A Fly Cam Europe két "repülő kamerát" üzemel be augusztus közepéig: az egyik 500 méteres fesztávú drótkötélpályán siklik majd a mezőnnyel párhuzamosan az 1000 méteres rajttól féltávig; a másik az 500-as rajttól indul, és a pálya felett átlósan feszülő dróton száguld a célvonalig. A német PMT Go Camje pedig 430 métertől 30 méterig egy sínen, szinte a versenyzőkkel szintben mozogva kíséri végig a mezőnyt. A vízre szállásról és a verseny utáni mérlegelésről darus kamera mutathat dinamikus képeket, és ne feledkezzünk meg a versenyt közvetítő további 20-22 kameraállásról (ezek közül igen látványos felvételeket sugározhatnak a célvonal mögötti pontonokon felállítottak).

"Minden adott ahhoz, hogy extra közeli felvételeket mutassunk a versenyzők arcáról, láttatva a küzdelmet, a szenvedést, az örömöt vagy épp a csalódottságot - mondta Vékássy Bálint versenyigazgató. - A technika arra is lehetőséget ad, hogy az ezer, az ötszáz és a kétszáz méteres távokon zajló regattákon egyaránt pontosan és folyamatosan visszaadhassuk a verseny izgalmát, a helyezések pillanatnyi alakulását. Az előkészítő munkában nagy segítséget nyújt számunkra Schulek Csaba, a Telesport főszerkesztője."

A döntően a Magyar Kajak-Kenu Szövetség által megteremtett feltételekkel immár a síkvízi kajak-kenu is valódi televíziós látványsporttá válhat. A televíziók mindenesetre máris vevők az újításokra: az eseményt élőben közvetíti az MTV, az Eurosport, a német ZDF és a kanadai CBS Sport - a beszámolók pedig feltehetően Kovács Katalin, Janics Natasa, Kolonics György, Kammerer Zoltán és a többiek sikereiről szólnak majd.