Vágólapra másolva!
A 39. bieli sakkfesztivál férfi nagymesterversenyének ötödik fordulójában a torna egyik éllovasa, a 15 éves Magnus Carlsen világossal vereséget szenvedett Andrej Volokityintől. Az ifjú norvég titán az angol megnyitású partiban elhibázta a sötét király elleni támadást, a címvédő ukrán nagymester könnyedén szerezte meg első győzelmét. Gond nélkül nyert a sötéttel játszó Alekszandr Morozevics, s az első kör után félpontos előnnyel vezet az azeri Tejmur Radzsabov előtt. A nők versenyében a svéd Pia Cramling legyőzte az éllovas lengyel Monica Sockot , és átvette a vezetést.

Három eldőlt játszmával fejeződött be a 17-es kategóriájú férfi nagymesterverseny első félideje. A szombati szabadnap után ellenkező színelosztással ismét megmérkőznek egymással a küzdő felek. Gyenge napot fogott ki a 15 éves norvég csodagyerek, Magnus Carlsen.

Láthatóan még idegen volt számára az angol megnyitás egyik főváltozata, nem értékelte pontosan az esélyeket, az ukrán Andrej Volokityin kényelmes játékhoz jutott a vezérszárnyon a meggyengült világos c gyalog ellen. Magnus a királyszárnyon keresett ellenjátékot, de pontatlanul vezette az akciót. Sötét kiskombinációval döntő előnyt ért el, bástyái erősebbek voltak világos vezérénél. A címvédő Volokityin első nyerésének örülhetett.

Negyedik győzelmét könyvelhette el a kétszeres bieli győztes, Alekszandr Morozevics. A svájci Yannick Pelletier rossz tervet választott, az orosz nagymester futópárjával, vezérszárnyi gyalogtöbbletével gond nélkül nyert, és félpontos előnyre tett szert. A vártnál kisebb ellenállást tanúsított a kubai Lazaro Bruzon, az azeri Tejmur Radzsabov gyorsan kárpótolta magát a negyedik fordulóban Morozevicstől elszenvedett vereségéért. Az első körben a 15 parti közül 10 végződött döntéssel.

Az 5. forduló eredményei:
Yannick Pelletier (svájci, 2583) - Alekszandr Morozevics (orosz, 2731) 0 - 1 (Szláv védelem, 24)
Tejmur Radzsabov (azeri, 2728) - Lazaro Bruzon (kubai, 2667) 1 - 0 (Vezércsel, 43)
Magnus Carlsen (norvég, 2675) - Andrej Volokityin (ukrán, 2662) 0 - 1 (Angol megnyitás, 32)

A verseny állása:
1. Alekszandr Morozevics 4 pont
2. Tejmur Radzsabov 3,5
3. Magnus Carlsen 3
4. Andrej Volokityin 2
5. Lazaro Bruzon 1,5
6. Yannick Pelletier 1

A vasárnapi 6. forduló párosítása:
Carlsen - Pelletier
Volokityin - Radzsabov
Morozevics - Bruzon.