Társoldalunk:

Hétfőtől már az úszókon a sor

2006.07.30. 19:36

A nyíltvízi úszók és a műúszók után hétfőtől az úszók, keddtől pedig a műugrók is megkezdik szereplésüket az Európa-bajnokságon.

Az úszók viaskodását persze jóval élénkebb érdeklődés övezi Magyarországon (is), már csak azért is, mert Kiss László szövetségi kapitány várakozása szerint minden nap medál, összességében pedig 3-4 magyar győzelem születhet legfőképpen a vegyesúszásban abszolút bajnokaspiráns, ötkarikás bronzérmes, világ- és Európa-bajnok Cseh László jóvoltából. De 200 m mellen az athéni olimpiai második Gyurta Dániel, illetve az olimpiai bajnok, kétszeres vb-, s nem kevesebb, mint hétszeres Eb-első Kovács Ágnes is révbe érhet.

A Kőbánya SC 25 éves női klasszisa úgy fogalmazott a vasárnapi nemzetközi sajtótájékoztatón, hogy számára nagy boldogság s régi álma beteljesülését jelenti, hogy magyar közönség előtt, hazai pályán versenyezhet. Kitért a válasz elől ugyanakkor arra a kérdésre, hogy meddig tervezi a pályafutását, s csak  annyit közölt, hogy majd az Eb után dönt a folytatásról. Személyes várakozásairól viszont annyit elárult, hogy már egy éremmel is beérné, bármilyen színűvel, akármelyik mellúszó számában.

A nemzetközi fórumon elhangzott, hogy 39 országból 600 úszó indul, s a LEN-hez, a kontinentális szövetséghez összesen 1340 nevezés futott be, mivel sokan több számban is rajthoz állnak.

Bartolo Consolo, a LEN elnöke sokadszorra is elismerő szavakkal méltatta a Gyárfás Tamás vezette magyar szervezőbizottság munkáját, de dicsérte a vendéglátó ország kormányát és a fővárost is az Eb sikeréért tett lépéseikért. "Nagyon-nagyon elégedett vagyok a szervezőkkel, a vendéglátással, az Európa-bajnokság eddigi menetével, s bár szombaton rossz volt az idő, biztos vagyok benne, hogy az új hét is kiválóra vizsgázik, és nagyon sikeres Eb-t zárunk" - jelentette ki a LEN-elnök.    

Óriási sikert aratott az Európa-bajnoki szervezők azon döntése, hogy a szinkronúszó-versenyeket ingyen tekintheti meg a közönség: vasárnap minden eddiginél többen zsúfolódtak be a margitszigeti Széchy Tamás uszoda lelátóira, több mint hétezren látták a csapatverseny döntőjét - további százak pedig kívülről, a kivetítőket figyelve követték a produkciókat.

Gyárfás Tamás elnök elmondta: "Valamennyi szurkolónak köszönjük, hogy kilátogatott az Európa-bajnokság helyszínére, azoktól pedig megértést kérünk, akik nem jutottak be a tribünökre. Reméljük, ők a jövő héten visszatérnek, hogy szurkoljanak úszóinknak, hiszen minden nap van legalább egy komoly éremesélyünk."

A szervezők ugyanakkor jelezték, a vasárnapi nappal lezárult az ingyenes belépés, az úszóversenyeket mind délelőtt, mind délután kizárólag jeggyel lehet megtekinteni: belépők válthatóak a Margitszigeten, továbbá az IBUSZ-irodákban és a lottózókban.

A magyarok közül hétfőn, az úszónyitányon a délelőtt 9.30-kor kezdődő selejtezőkben Kovács Norbert mutatkozik be elsőként, méghozzá 400 m gyorson, ugyanitt a későbbi futamokban még három honfitársa is szerencsét próbál, majd őket további hat egyéni számban - az összesen 58 fős hazai csapatból - újabb 25 versenyző követi, köztük Cseh László, aki 100 m háton címvédőként, illetve Jakabos Zsuzsanna, aki 400 m vegyesen a dobogóra kerülés komoly esélyével rajtol. Hosszú esztendők óta először mindkét nemnél indul magyar staféta a 4x100 méteres gyorsváltóban, amellyel a hétfői kvalifikáció befejeződik.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK