Vágólapra másolva!
A dortmundi Sparkassen szuperverseny második fordulójában négy döntetlen született. Lékó Péter a sötét bábukat vezetve a szicíliai védelem Najdorf-változatában remizett az orosz Peter Szvidlerrel, a két éllovas a 23. lépés megtétele után kötött békét. Nem sikerült visszavágnia az örmény Levon Aronyiannak a torinói sakkolimpián Vlagyimir Kramnyiktól elszenvedett vereségéért. A német Arakadij Naiditsch tisztáldozatos varija csak örökös sakkhoz vezetett az izraeli Borisz Gelfanddal szemben. A negyedik remi az angol Michael Adams és a grúz Baadur Zsobava játszmájában született meg. A hétfői szabadnap után a harmadik játéknapon Lékó Péter világos lesz Adams ellen.

A szuperverseny második fordulójában a megnyitáselméleti párbajok uralták a partikat. Lékó Péter számára Peter Szvidler nagyon kellemetlen ellenfél, eddig 33 partiban mérték össze erejüket, s az orosz nagymester kilencszer tudott nyerni, s mindössze kétszer kényszerült feladásra. A klasszikus időkontroll szerint vívott játszmákban is Szvidler volt az eredményesebb 5-2-re vezet 11 remi mellett. A tavalyi dortmundi tornán Lékó a szicíliai védelem ún. Rossolimo változatában kedvezőbb állást vesztett el, ezúttal nagymesterünk vállalta a nagyon bonyolult Najdorf-változatot. Ellenkező színelosztásban is már megvívtak egymással a folytatásban, akkor is remi lett a vége. Péter a legjobb pillanatban húzta meg az f5 lépést, s nem véletlenül Szvidler maga kínálta a békekötést.

A másik szicíliai párbajt a német Arkadij Naiditsch és az izraeli Borisz Gelfand összecsapásában láttuk. A tisztáldozatos változatban világos a középen rekedt király ellen szép játékhoz jut, de úgy tűnik, hogy a sok csillogás csak remire jó. A torinói sakkolimpián az örmény olimpiai bajnokcsapat éltáblása, Levon Aronyian egyetlen vereségét Vlagyimir Kramnyiktól szenvedte el. A világossal játszó orosz világbajnok remek játékvezetéssel kényszerítette feladásra ellenfelét. Aronyian mindent megpróbált a visszavágás érdekében, de Kramnyik jól védekezett. A bonyodalmak elcsendesedtek, a sorozatos cserék egyenlő végjátékhoz vezettek. Cserekombinációval oldódott remire az angol Michael Adams és a grúz Baadur Zsobava partija.

A 2. forduló eredményei:
Levon Aronyian (örmény, 2761) - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2743) döntetlen (Elfogadott vezércsel, 43)
Arkadij Naiditsch (német, 2664) - Borisz Gelfand (izraeli, 2729) döntetlen (Szicíliai védelem, 27)
Peter Szvidler (orosz, 2742) - Lékó Péter (magyar, 2738) döntetlen (Szicíliai védelem, 23)
Michael Adams (angol, 2732) - Baadur Zsobava (grúz, 2651) döntetlen (Caro-Kann védelem, 23)

A verseny állása:
1-2. Lékó Péter és Peter Szvidler 1,5 pont
3-6. Michael Adams, Borisz Gelfand, Vlagyimir Kramnyik és Levon Aronyian 1
7-8. Arkadij Naiditsch és Baadur Zsobava 0,5

A keddi 3. forduló párosítása:
Zsobava - Aronyian
Lékó - Adams
Gelfand - Szvidler
Kramnyik - Naiditsch