Vágólapra másolva!
Ahogy arra számítani lehetett, a margitszigeti úszó Európa-bajnokságon vasárnap a műúszás páros és csapat szabadkombináció számában egyaránt orosz siker született. A magyar együttes a tizedik helyet szerezte meg, s este a hagyományos csapatversenyben is tizedikként zárt.

A Margitszigetre zúduló szombati özönvízszerű eső némileg átrendezte az Eb-programot: a csapatverseny döntője átkerült vasárnap estére, ahonnan a csapat szabadkombinációt áthozták vasárnap délelőttre, a párosok fináléja elé. A szabadkombináció lényege, hogy itt egyszerre tízen lehetnek a vízben, de nem kötelező kitölteni a létszámot. Ennek megfelelően a horvátok például hét-, a fehéroroszok nyolc-, a hollandok kilencfős csapatra készítettek koreográfiát.

Az oroszok Johann Strauss Denevér című darabjára azonban tíz fővel balettoztak a vízben, és a papírforma alapján be is gyűjtötték az aranyat, megelőzve a spanyol és az olasz együttest. Magyarország ugyancsak tíz fővel - Acsay Csilla, Aranyossy Zsófia, Boros Edit, Győri Júlia, Hidasi Kata, Kárpáti Bernadett, Kiss Júlia, Ökrös Anna, Radványi Dóra, Stumf Kata - csobbant a vízbe, mégpedig a mezőny végén, mintegy ötezer szurkoló biztatás közepette. A mieink Fenyő Miklós-féle Hotel Mentholra előadott gyakorlata a nézőknél hatalmas sikert aratott, sajnos a pontozóknál kevesebbet, mert csak a tizedik helyet tudták megszerezni. Együttesünk csupán a horvátokat tudta maga mögé utasítani

"Jó lett volna, ha még a fehéroroszokat is megelőzzük, ez sajnos nem jött össze, de így is hatalmas élményt jelentett számunkra a verseny. A közönség egyszerűen fantasztikus volt, ennyi magyar szurkoló előtt még sohasem szerepeltünk!" - fogalmazott a vegyes zónában Győri Júlia.

Forrás: [origo]

A szabadkombinációs magyar csapat a "rockos" dresszében

A párosok versenyében a selejtezőhöz képest nem történt meglepetés, a döntőben is az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Davidova, Jermakova duó bizonyult a legjobbnak, úgy, hogy a kűrjük technikai értékére a fehérorosz pontozótól megkapták a maximális tíz pontot. Az ezüstérem a spanyol, a bronz a görög duóé lett.

Este a csapatverseny döntőjére megtelt a Széchy Tamás komplexum nézőtere, nyolcezren foglaltak helyet a lelátókon, s a kapun kívül százak rekedtek. Az orosz együttes a papírformának megfelelően a negyedik aranyérmét is megszerezte, így az Eb-n műúszásban csak oroszok állhattak a dobogó tetejére. Érdekesség, hogy Iscsenko háromszor is (egyéni, csapat, kombinációs csapat).

A magyar csapat, akárcsak délelőtt, ezúttal is a 10. helyen végzett, de hatalmas közönségsikert aratott. Az Eb műúszóversenyeinek zárása után Horváth Erika vezetőedző a következőképpen értékelte a magyar szereplést: "Mindenképpen előreléptünk, amit a legjobban az mutat, hogy csapatban a technikai pontokat tekintve megelőztük a fehéroroszokat, az összpontszámban pedig alig maradtunk le mögöttük. Eddig mindig pontokkal előztek meg bennünket. Sokak szerint egyébként már utol is értük őket, de sajnos két-három bíró ezt még nem hiszi el. A csapatból senkit nem emelnék ki, mindenki a tudása legjavát adta. Köszönjük a közönség támogatását, a fantasztikus biztatás megemelte a lányok adrenalin szintjét! Hétfőtől jövünk szurkolni az úszóknak, három hét szünet után pedig folytatjuk a munkát."

A német Angela Maurer a csütörtöki 10 km után megnyerte a női 25 km-es versenyt is Balatonalmádiban. A 31 éves győztes mögött az orosz Natalija Pankina lett a második, míg a szintén német Stefanie Biller harmadikként ért a célba.

A magyarok közül a 10 km-en Maurer mögött ezüstérmes Kovács Rita sokáig jól tartotta magát, az élbolyban tempózott végül, 5000 méterrel a cél előtt szakadt le, így a hetedik helyen fejezte be a versenyt. A másik két magyar induló közül Barsi Klaudia 10. lett, míg Troppert Noémi helyezetlenül zárt, mivel túllépte a megengedett időhatárt.

Eredmények:
műúszás, csapat szabadkombináció:
1. Oroszország (Davidova, Jermakova, Gromova, Iscsenko, Haszjanova, Kuzsela, Naszejkina, Ovscsinnyikova, Romasina, Sorina) 97,900
2. Spanyolország 95,900
3. Olaszország 93,500
... 10. Magyarország 83,000.

páros:
1. Davidova, Jermakova (orosz) 98,800
2. Mengual, Tirados (spanyol) 97,500
3. Ftouli, Makrygianni (görög) 94,000
(Az Aranyossy Zsófia, Ökrös Anna duó a selejtezőben a 15. helyen végzett, így nem jutott be a tizenkettes döntőbe.)

csapatverseny:
1. Oroszország (Gromova, Iscsenko, Haszjanova, Kuzsela, Naszejkina, Ovscsinnyikova, Romasina, Sorina, tartalék: Sztyepanova, Volkova) 98,800
2. Spanyolország 97,300
3. Olaszország 93,600
... 10. Magyarország 83,400

nyíltvízi úszás, női 25 km:
1. Angela Maurer (Németország) 5:35:19.1 ó
2. Natalija Pankina (Oroszország) 5:35:25.1
3. Stefanie Biller (Németország) 5:35:29.5
...7. Kovács Rita 5:38:51.8
...10. Barsi Klaudia 5:45.08.8.

Fábik Tibor

[origo]