Vágólapra másolva!
A medencében, a parton, de még az sajtóközpontban is hemzsegnek az olimpiai bajnokok a budapesti úszó Európa-bajnokágon. Megpróbáltunk "leltárt" készíteni közöttük.

Kezdjük a műúszókkal, akik már befejezték a versenyeiket: a minden számot megnyert oroszok között öt athéni olimpiai bajnok is akadt: Anasztaszija Davidova és Anasztaszija Jermakova megingathatatlanul a földkerekség lejobb duóját alkotja, az ugyancsak világverő orosz csapatból pedig Gromova, Haszjanova és Sorina is ott volt a dobogó tetején a 2004-es ötkarikás játékokon.

Az úszók között nyolc olimpiai bajnokra bukkantunk: az ukrán Jana Klocskova az egész Eb legeredményesebb résztvevője a maga négy aranyérmével (Sydneyben és Athénban is megnyerte a 200, valamint a 400 méteres vegyesúszást), de nem sokkal marad el tőle a holland Pieter van Hoogenband, akinek három ötkarikás elsősége van (Sydneyben 100 és 200 gyorson, Athénban 100 gyorson győzött). A svéd Lars Frölander Sydneyben 100 pillangón, az olasz Massimiliano Rosolino ugyancsak 2000-ben 200 vegyesen győzött, s 2000-ben lett olimpiai bajnok Kovács Ágnes is 200 mellen. A mezőnyben akad még további három athéni bajnoknő: a román Camelia Potec 200 gyorson, a lengyel Otylia Jedrzejczak 200 pillangón, a francia Laure Manaudou 400 gyorson bizonyult a legjobbnak a görög fővárosban.

A műugrók között egy igazi megasztár is van: a 32 éves orosz Dmitrij Szautyin már az 1992-es barcelonai olimpián is indult, s az ötkarikás játékokról két aranyat, egy ezüstöt és négy bronzot őriz. Honfitársnője, Júlia Pahalina egy-egy aranyat, ezüstöt és bronzot gyűjtött be az olimpiákról. Minden idők egyik legjobb műugrója, az olasz Klaus Dibiasi, aki 1968-ban, 1972-ben és 1976-ban is olimpiai bajnok volt toronyugrásban, az Eb-n bíróként működik közre.

Egykori klasszisokkal a sajtóközpontban is gyakran találkozhatunk, s maradva a műugrásnál, az 1976-os montreali olimpián női toronyugrásban győztes orosz Jelena Vajcsekovszkaja évek óta a újságíróként dolgozik, s a vízi sportok mellett atlétikában is szakírónak számít. Az angol Anita Lonsbrough még az 1960-as római olimpián női 200 mellen győzött, majd újságíró lett belőle, s 1966 óta egyetlen kontinensbajnokságról sem hiányzott! Budapestről immár a tizenhatodik Eb-jéről tudósít.

Az orosz Gyenyisz Pankratov ezt még sokáig nem mondhatja el magáról, lévén, hogy ő a fiatalabb korosztályhoz tartozik. Az 1996-on atlantai olimpián 100 és 200 pillangón is győztes szálfatermetű orosz egy tévéstáb szerkesztőjeként van jelen. "Egy ilyen uszodában nem csupán úszni lehet csodálatos, de dolgozni is" - udvariaskodott még az Eb elején a rendezőknek.

A már említett athéni aranyérmes orosz műúszócsapatból ugyancsak újságírói akkreditációja van Marija Kiszeljovának, aki dokumentumfilmet forgat, valamint az 1988-as szöuli olimpián hat aranyérmet begyőjtött, a ZDF műsorvezetőjeként tevékenykedő német Kristin Ottónak is. Honfitársának, az ARD szakkommentátoraként akkreditált Franziska van Almsicknak hosszú pályafutása során az olimpiákról "csak" négy ezüst és hat bronz jött össze, az arany nem, de a modellszakmában sem ismeretlen Franzi azért így is a sportág egyik halhatatlanja.

Fábik Tibor