Társoldalunk:

Szerény magyar remények az atlétikai Eb-n

2006.08.04. 16:30

Rekord indulói létszámmal, 48 ország 1370 versenyzőjével (739 férfi, 631 nő) számolnak a hétfőn kezdődő göteborgi atlétikai Európa-bajnokság szervezői.

A helyszín, az Üllevi-stadion szép emlék a magyarok számára, hiszen az 1995-ös világbajnokságon a kalapácsvető Gécsek Tibor és a hétpróbázó Ináncsi Rita is bronzérmet szerzett itt. Két dobogós helyezéssel ezúttal is elégedett lenne a szakvezetés, az olimpiai második kalapácsvető Kővágó Zoltán kiesése után a tízpróbázó Zsivoczky Attilától és a kalapácsvető Pars Krisztiántól várható reálisan érem.

Ennél sokkal vérmesebb reményeket táplál a hazai közönség, hiszen a kontinensbajnokság legnagyobb sztárjai a svédek közül kerülhetnek ki, a rúdugrásban világcsúcsokat halmozó orosz Jelena Iszinbajeva mellett. Olimpiai bajnok ugróik, Stefan Holm és Christian Olsson (hármas), valamint a világbajnok, a 2,09 m-es világcsúccsal kacérkodó Kajsa Bergqvist (magas) ezúttal is elsőszámú esélyesek. De talán mindannyiuknál nagyobb egyéniség a 2002-es Eb óta veretlen, még csak 23 éves többpróbázó Carolina Klüft. Tőle hazai pályán a világrekord sem lenne meglepetés.

Az európai szövetség (EAA) tagjai közül csak Örményország és Liechtenstein nem nevezett, indít viszont csapatot a két új tagállam, Szerbia és Montenegró is. A legnagyobb válogatottal, 118 atlétával Oroszország érkezik, de több mint 80 fős együttessel lesz résztvevő Németország (90), Spanyolország (87), Franciaország (85), Nagy-Britannia (85) és Olaszország (83) is.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK