Vágólapra másolva!
A világ- és Európa-bajnoki bronzérmes német Ralf Bartels végzett az élen a férfi súlylököknél a göteborgi atlétika Európa-bajnokságon, így ő lett a kontinensviadal első aranyérmese. A nyitónap másik döntőjét, a nők 10 ezer méteres futását az orosz Inga Abitova nyerte.

Bartels az utolsó dobásával előzte meg a végül második, fehérorosz Andrej Mihnevicset. A bronzérmet a dán Joachim Olsen szerezte meg.

A női 10 ezer méteren Abitova az utolsó 500 méteren robbantott, és bár elfáradt a végére, az előny azért elég volt ahhoz, hogy elsőként érjen a célba. A második helyet a norvég Susanne Wigene szerezte meg, míg a bronzérem a szintén orosz Lidija Grogorijeva nyakába került.

A hétpróbázoknál négy szám után a címvédő, olimpiai bajnok Carolina Klüft vezet. A svéd világklasszis - a délelőtti 100 gát és magasugrás után - második lett a súlylökésben, majd 200 méteren is az élbolyban végzett, így 3990 ponttal magabiztosan áll az élen. Második a brit Kelly Sotherton (3866), harmadik honfitársa, Jessica Ennis (3861).

A verseny krónikájához tartozik még, hogy sérülés miatt feladta a további küzdelmet Eunice Barber, a franciák világbajnok hétpróbázója. A 32 éves versenyző izomhúzódást szenvedett, de csapata egyelőre nem adott pontos információkat.

Barber két szám után - 100 gát és magasugrás - az élen állt Klüft előtt. "Borzasztóan csalódott vagyok" - mondta a sérült klasszis. "Lehet, hogy ez volt az utolsó hétpróba-versenyem. Jelenleg hiányzik a motiváció a folytatáshoz, az atlétikától és a versenyektől viszont nem szeretnék elszakadni, így könnyen előfordulhat, hogy a jövőben kizárólag a távolugrásra koncentrálok majd." Barber arra a kérdésre nem tudott válaszolni, hogy felépül-e utóbbi szám pénteki selejtezőjéig. Nagy riválisa, Klüft ugyancsak nevezett a távolugrásra.

Ami a mieinket illeti, Németh Roland és öccse, Gergely is kiesett 100 méteren a 32 között. Az utánpótlás Eb-hetedik Németh Gergely középdöntőbeli futamában - akárcsak az elődöntőben - előbb kiugrott, majd ugyan jó kapta el a rajtot, de ez kevésnek bizonyult esélyesebb riválisaival szemben, s csak hatodikként ért célba 10.63 mp-cel.

Bátyja, a négy éve eredetileg negyedik, de a brit Dwain Chambers doppingügye után bronzérmes Roland a következő futamban nagy csatát vívott a spanyol Orkatz Beitiával a még továbbjutást jelentő negyedik helyért, ám két századdal alulmaradt (10.55). Így ő sem került be a keddi elődöntőbe.

A magyarok közül kedden a hármasugró Ajkler Zita, a 400-as Petráhn Barbara és a magasugró Győrffy Dóra lesz érdekelt. Ezen a napon hat számban hirdetnek győztest, közte a férfiak klasszikus sprintszámában is.

férfi súlylökés, Európa-bajnok:
Ralf Bartels (Németország) 21,13 m
2. Andrej Mihnevics (Fehéroroszország) 21,11
3. Joachim Olsen (Dánia) 21,09

női 10 ezer méter, Európa-bajnok:
Inga Abitova (Oroszország) 30:31.42 perc
2. Susanne Wigene (Norvégia) 30:32.36 p
3. Lidija Grogorijeva (Oroszország) 30:32.72 p