Vágólapra másolva!
A szlovéniai színekben versenyző, örökifjú Merlene Ottey bejutott az elődöntőbe 100 méteren a göteborgi atlétikai Európa-bajnokságon. Petráhn Barbara szintén elődöntős lett 400 méteren, ugyanakkor Ajkler Zita ugyanakkor nem került fináléba női hármasugrásban. A zalaegerszegi vágtázó futamában a negyedik helyen végzett, de 52.30 mp-es idejével befért a legjobb 16 közé. Ajkler 12,42 m-rel zárta a női hármas selejtezőjét, így messze elmaradt a döntőtől. Férfi 100 méteren a címvédő portugál Francis Obikwelu 9.99-cel diadalmaskodott, míg a női hétpróbázóknál a hazai közönségkedvenc, Carolina Klüft szerezte meg az aranyérmet.

A jamaicai állampolgárságát négy éve szlovénra cserélő Merlene Ottey 46 évesen állhatott rajthoz életében először Eb-n, amelyen előfutamában a harmadik helyen ért célba 11.41 mp-cel, idei legjobbjával, így készülhet a szerdai elődöntőre. A női 100 m második előfutamának külön érdekessége volt, hogy a veterán sztár mellett, aki az Eb legidősebb versenyzője, Diane Borg, a bajnokság legfiatalabb, mindössze 15 éves atlétája is itt kapott helyet. A máltai tini ugyanakkor közel sem volt olyan sikeres, mint a nála több mint 30 évvel idősebb Ottey, 12.42 mp-cel utolsóként ért csak célba. Ottey pályafutása során olimpiákon három ezüst- és öt bronzérmet, világbajnokságokon pedig 14 medált szerzett Jamaicának.

Petráhn Barbara bejutott az elődöntőbe 400 méteren: a zalaegerszegi futó jó formában érkezett az Eb-re, hiszen 51.51 mp-es egyéni csúcsát idén érte el, de ezt nem sikerült megismételnie. A négy 400-as futamból az első három helyezetteken kívül még a további négy legjobb idővel rendelkező folytathatja szereplését az elődöntőben. Petráhn a célegyenesbe harmadikként fordult, a hajrára azonban elmerevedett, s a brit Marilyn Okoro is megelőzte. Így az volt a kérdés, hogy 52.30 mp-es ideje elég lesz-e az elődöntőhöz. A következő futamokban a négy plusz helyből csak kettő kelt el, ezzel az 1997-ben junior Eb-negyedik Petráhn a 14. helyen befért a legjobb 16 közé, s készülhet a szerdai folytatásra, ahol már a fináléba jutás a tét.

Ajkler Zita hármasugrásban a selejtezőben búcsúzott. A női hármasugróknál 14,05 méterben határozták meg a döntőhöz szükséges szintet, a legjobb 12 azonban mindenképpen folytathatja szereplését. A távolugrásra is nevezett és ebben a számban az 1998-as budapesti Eb-n hatodik Ajklernek idei legjobbján, a 13,66 méteren nagyot kellett volna javítania a továbbjutáshoz. A Vasas-Humansoft versenyzője ezzel szemben gyengén, 12,42-vel kezdett, második kísérletét elrontotta, majd 12,05-tel zárt. Így a 25 ugrót számláló mezőnyben mindössze két vetélytársát tudta maga mögé utasítani, közülük egynek nem volt érvényes kísérlete.

A délután többször eleredő esőben, telt ház előtt, s éppen ragyogó napsütésben kezdhettek a női magasugrók, bár felázott, csúszós talajon. A döntőbe jutáshoz szükséges szintet 1,92 méterben határozták meg, ez éppen egy centiméterrel kevesebb, mint a 2002-ben fedett pályán Eb-ezüstérmes Győrffy idei legjobbja. A Debreceni SC versenyzője az 1,78-at simán vitte, az 1,83 méteren ugyan másodikra jutott túl, de az 1,87-en ismét elsőre. Az 1,90 azonban a végállomást jelentette - balszerencséjére utolsó ugrása éppen a 100 m fináléjával esett egybe -, így már ekkor eldőlt, hogy nem lehet döntős, mivel a 17. helyen végzett, s csak a legjobb 12 jut tovább.